Reprezentace

Mašík: Pozorování je za námi, nyní budeme vybírat!

Reprezentace 20 - Světový šampionát v Kanadě. Pro většinu hokejbalistů sen. Za necelých pět měsíců začne v St. John´s mistrovství juniorů a přímo na místě by chtěl být každý z hráčů ve výběru Jiřího Mašíka.

VM Tomáš je na problémy připraven

Zatímco junioři bojují na hřišti o nominaci, on se potí při zařizování celé akce. „Nemámé žádné problémy a ty ani nebudou. Všechno zvládneme,“ pravil optimisticky vedoucí mužstva PETR TOMÁŠ, který se v obtížných situacích cítí jako ryba ve vodě. Na Newfoundlandu podle něj však nic takového nehrozí.

„Příprava odpovídá charakteru akce. Domácí chtějí vyhrát a využijí každou příležitost jak nás vyvést z koncentrace. V místě šampionátu však bydlí známý Josef Baš a ten mě naučí pár pěkných frází, abych byl na diskuse připraven," vyprávěl na začátku rozhovoru s lišáckým úsměvem, ale po chvíli zvážněl.

Kolik pojede na mistrovství světa hráčů?
Trenéři se rozhodli, že vezmou klasickou třiadvacítku hokejbalistů.

Jaká bude finanční spolúčast hráčů?
Na schůzce s místopředsedou svazu panem Kadaněm a generálním sekretářem panem Březinou bylo předjednáno, že spolúčast nepřekročí pět tisíc korun.

St. John´s není metropole jako Toronto nebo Montreal a dostat se tam není lehké. Jak vlastně výprava poletí do místa šampionátu?
Cesta je opravdu komplikovanější. Čekají nás přestupy ve Varšavě a Torontu. Pro hráče i realizační tým to ale bude lehce zvládnutelné. Jediné čeho se obávám jsou zatoulaná zavazadla.

Na ostrově Newfoundland je o čtyři a půl hodiny méně, cestování nebude nejpohodlnější, jak dlouhá bude vaše aklimatizace před prvním zápasem?
Dosud není k dispozici definitivní rozpis turnaje. Cesta je ale naplánovaná tak, abychom byli na místě minimálně den předem.

Už víte v jakém hotelu budete spát a jak je to daleko od stadionu?
Pro Kanaďany je MS juniorů prestižní záležitostí, a tak očekávám kvalitní organizaci turnaje i ubytování. Ostatně pohled na internetové stránky hotelu Hillview Terrace Suites napovídá, že to nebude nic špatného.

„V přístupu kluků je vidět, že jejich motivace je obrovská,“ přiznává hlavní trenér, který o víkendu v Mostě uvidí v akci pětařicet hráčů a čtyři brankáře. „Půjde vlastně o poslední poznávací soustředění. Chceme klukům nastínit, co budeme hrát a zároveň pracovat na přesilovkách, na které chceme dát velký důraz,“ doplnil kouč.

Mašík měl se svým asistentem Rostislavem Kurfürstem už možnost vidět většinu mladíků v mezinárodním zápase. V říjnu se v Martině utkali dvakrát se slovenskými vrstevníky. „Zápasy nám jasně ukázaly, že máme rezervy především v silové připravenosti. Prohrávali jsme osobní souboje a někteří hráči nestačili ani rychlostně. Ve druhém zápase jsme se zvedli, ale byli to většinou hráči hrající mužskou extraligu či národní ligu,“ vysvětlil trenér.

Osobní pozorování, zkušenosti z prvních přípravných duelů a rozbor u videa. Tak skládal Mašík současný výběr. „Navíc jsme dali šanci ještě některým hráčům na doporučení, ale je to naposledy. Nyní už budeme vybírat,“ dodává kouč, který v lednu strávil hodiny zkoumáním záběrů ze zápasů se Slovenskem. „Chci klukům ukázat, kde jsme dělali chyby. Udělal jsem sestřihy z obou zápasů a je tam plno věcí, které musíme zlepšit.“

Čeští hokejbalisté vyhráli světový šampionát jenom jednou, před šesti lety ve švýcarském Champéry. Od té doby se „dvacítka“ zhoršuje. Ve slovenském Martině o dva roky později prohrála až ve finále s domácími Slováky a na posledním mistrovství v Aostě skončili junioři třetí. Tlak na trenéry a celý tým tak bude velký.

„Osobně jsem se na to připravený. Bude to hodně sledovaná akce,“ přiznává trenér, který si uvědomuje, že největší kontroverze způsobuje vždy nominace. „Nějaké tlaky probíhají i teď, ale zatím je to v normě. Při závěrečné nominaci to čekám větší.“

Mašíka naopak příliš nevzrušují ostatní týmy. „Ty uvidíme až na místě. My se snažíme soustředit sami na sebe,“ říká asistent letohradského extraligového kouče. „Samozřejmě se na kanadskou nominaci podívám. Viděli jsme Slováky, kteří měli jednoho hráče, jenž nás vlastně porazil. Ovšem speciálně se na ostatní týmy zaměřovat nehodláme.“

Na mezinárodní úrovni bude mít Mašík jako trenér premiéru. Juniorský tým sice nikdy netrénoval, ale informace sbírá všudě možně. „Pochopitelně se o tom bavím s Rosťou, který vede hokejové juniory v Mostě,“ připomíná spolupráci s asistentem Rostislavem Kurfürstem.

Na přelomu roku se byl podívat na několika zápasech hokejového šampionátu juniorů v Pardubicích. „Měl jsem možnost to sledovat trochu blíž. Finové trénovali u nás v Chrudimi a byl jsem se podívat i na jejich tréninkách. Každá informace a srovnání je pro mě přínosem,“ dodává trenér, který zároveň působí jako asistent u reprezentace mužů.

Program soustředění U20 v Mostě (časy jsou orentační)

Sobota 9. 2. 2008
09.00 - sraz
10.00 - 13.00 tréninky
16.00 -19.00 - tréninky

Neděle 10. 2. 2008
9.00 - 10.30 tréninky
cca od 10.45 zápas proti HBC Škoda Plzeň