Reprezentace

Mladíci okusili mezinárodní hokejbal

Česká hokejbalová reprezentace do dvaceti let má za sebou první zápasovou zkoušku. Ve slovenském Martině ve dvojutkání se stejně starým domácím výběrem uhráli Češi nejprve remízu, ve druhém měření sil už prohráli. „Výsledkově to nebylo ideální, přesto zápasy dokonale splnili svůj účel.

Viděli jsme kluky v mezinárodním zápase. Teď víme, na čem máme pracovat,“ tvrdí kouč národního celku Jiří Mašík.

První střetnutí se hrálo netradičně na čtyři čtvrtiny. Češi se rozjížděli pomalu, možná za to mohl i fakt, že kvůli dopravní zácpě dorazili těsně před utkáním. Přesto dokázali nepříznivý vývoj zápasu v poslední části otočit ve svůj prospěch a vedli už 4:3. V samotném závěru ale Slovensko při hře bez brankáře přece jen srovnalo. „Přitom jsme byli blízko výhře. Náš Regner totiž postupoval z úhlu sám na prázdnou branku, ale byl zastaven na hranici faulu. Úplně jsme přestali hrát, soupeř se zmocnil míčku a z protiútoku vyrovnal,“ pokrčil rameny asistent trenéra Rostislav Kurfürst.
To v sobotní, již klasicky hrané odvetě, začal zápas pro české mladíky mnohem nadějněji. „Prvních deset minut jsme hráli výborně, vedli 1:0. Jenže pak jsme polevili. Přesto jsme drželi krok až do konce, domácí vstřelili čtvrtou branku až při naší hře bez brankáře,“ doplnil Kurfürst.
Oba zápasy navíc zakončili trestná střílení. V pátečních český výběr prohrál 0:1, v sobotu ale zvítězil 2:0.
Podle trenérů ale na výsledku zápasů vůbec nezáleželo. „Dávali jsme šanci všem hráčům. Když jsme někoho nechali sedět, zase jsme ho po čase do hry vrátili. To se pak klukům nehraje nejlépe. Ale my jsme si alespoň vyzkoušeli, jak budou v těchto situacích regovat,“ dodal Kurfürst.
Podle Jiřího Mašíka vystoupení na Slovensku ukázalo, že Češi mají rozhodně na čem stavět. „A kluci zase viděli, jak se hraje na mezinárodní scéně. Že je to o jiné rychlosti i technice. Poznali, že musí zapracovat na důrazu i síle v osobních soubojích,“ pochvaloval si Mašík.
Podle něj se začala pomalu rýsovat sestava, která nakonec odjede na světový šampionát do Kanady. „Někteří kluci na reprezentaci ještě nemají, zvát už je nebudeme. Na dalším únorovém soustředění naopak místo nich dostanou šanci další nové tváře,“ podotkl kouč.

Výsledky přípravy:

Slovensko U20 – Česko U20 4:4 (1:0,1:1,1:0,1:3)
Branky:
SVK - Kollar, Dubovec, Dubovec (Slovák), Dubovec (Vojtas)
CZE - Šebo(Konvička), Skalník, Szotkowski(Roušal), Szotkowski(Wittmayer)

Slovensko U20 – Česko U20 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky:
SVK - Dubovec (Slovák), Mokoš(Dubovec, Slovák), Mýdla(Sedláček), Slovák(Dubovec)
CZE - Roušal(Jelínek), Fischer(Jelínek)