Reprezentace

Dvacítka si vyzkouší zápasovou zátěž

Nově rodící se reprezentační tým hokejbalistů do dvaceti let čeká první ostrý test. V pátek a sobotu sehraje ve slovenském Martině dvě přípravná utkání se stejně starým domácím výběrem.

Kouč národního týmu Jiří Mašík si už mohl hráče otestovat před sezonou na zářijovém soustředění v Ledči nad Sázavou, nyní své svěřence uvidí i v ostrém zápase. Příprava národního celku směřuje k červnu příštího roku, kdy se v kanadském městě St. John uskuteční světový šampionát této věkové kategorie.

Co vám kemp v Ledči naznačil?
Hlavně jsme chtěli kluky lépe poznat a nastínit jim, jak budeme před blížícím se šampionátem společně pracovat. To soustředění stoprocentně splnilo svůj účel.

Liší se nějak výběr, který pojede na Slovensko, od výběru, který byl na kempu?
Ne, nijak výrazně. Jen s sebou bereme navíc hráče, kteří se soustředění z různých důvodů nemohli zúčastnit. Ale ty kluky jsme během sezony sledovali, a oni ukázali, že s nimi můžeme počítat. Vždyť řada z nich pravidelně hraje seniorskou extraligu. To svědčí o jejich kvalitě.

Pozval jste 25 hokejbalistů, tedy pět kompletních pětek. Dostanou v zápasech se Slovenskem všichni šanci?
Zátěž chceme rozdělit mezi všechny hráče. Se soupeřem jsme se už domluvili, že páteční zápas bude mít netradičně o třetinu navíc. V sobotu už budeme hrát klasicky na třikrát patnáct minut. Všichni kluci tak budou mít dostatek prostoru, aby se ukázali v zápasovém zatížení.

Už máte jasno o složení jednotlivých formací?
Tak základ převezmeme z poznatků, které jsme nastřádali v Ledči nad Sázavou. Teď si jen potřebujeme ověřit, zda to bude fungovat také v zápasech. Už máme vytipované složení obran, posty křídel i centrů. Ale na vypilování sestavy budeme mít ještě dost času. Teď je především důležité, že si kluci zkusí, jak se hraje na mezinárodní scéně. A my si zase ověříme, jak na tom opravdu jsou.

Výběr se teprve rodí. Už máte představu, kdo bude patřit k jeho hlavním osobnostem?
Zatím je to předčasné dělat nějaké závěry. Ale spoléhám třeba na kluky, co vytáhli nahoru osmnáctku, tedy Pospíšila a Konvičku. A samozřejmě i na ostatní, co nastupují v seniorské extralize. Tam sbírají cenné zkušenosti, které by pak měly být vidět i na hřišti. Ale samozřejmě během sezony na sebe může upozornit někdo další.

Dvacítka je vaše první zkušenost u reprezentačního týmu. Jaký z nové role zatím máte pocit?
Jen ten nejlepší. Opravdu. Beru to jako velkou výzvu. Je to samozřejmě úplně jiná práce, než u extraligového celku. Tam jel člověk s hráči stále v kontaktu, každý týden se hraje zápas. A vy můžete podle předváděné hry okamžitě reagovat. U reprezentace to takhle nefunguje. Přesto jsem nadšený. To ostatně podporuje i přístup všech hráčů.

S motivací hráčů asi problémy nemáte, že? Vždyť mistrovství světa se bude hrát v Kanadě.
Dvacítka bude poprvé hrát za mořem a je jasné, že je to pro hráče obrovská motivace. Nikdo tam nechce chybět. Ale jsem přesvědčen, že kluci na sobě nemakají jen kvůli tomuhle výletu. Je na nich vidět, že je pro ně čest reprezentovat.

Stále působíte na lavičce extraligového Letohradu. Stačíte během zápasů sledovat i výkony svých reprezentačních svěřenců?
Někdy je to obtížné, člověk se přece jen musí soustředit na výkon svého týmu. Ale snažím se. A s mladými hráči mluvím před zápasy i po nich. Chci, aby věděli, že jsou stále na očích, že je o ně zájem.