Reprezentace

Junioři se začali prát o Kanadu

Takhle daleko český juniorský výběr za svými soupeři ještě necestoval. Kanadský St. John se příští rok v červnu stane první zámořskou destinací na mapě světových juniorských šampionátů a čeští mladíci chtějí uspět.

"Vždy jsem pozitivní, takže chci vyhrát," prohlásil po první reprezentační akci nový trenér dvacetiletých hokejbalistů Jiří Mašík. "Nebudu ale říkat, že si pojedeme pro titul. Nyní chceme připravit kluky na mezinárodní hokejbal, aby byli schopní konkurovat těm nejlepším."

První zářijový víkend na tom nový realizační tým pracoval v Ledči nad Sázavou. Na tamní zimní stadion přijelo sedm pětek a pět brankářů, které si Mašík se svým asistentem Rostislavem Kurfürstem řádně proklepl.

"V pátek jsme si ověřili, jak jsou na tom kluci fyzicky. V sobotu jsme byli v tělocvičně a na hřišti. Soustředění jsme zakončili v neděli tréninkovým zápasem," popsal program soustředění Mašík

Bývalý chrudimský hokejbalista v současnosti koučuje extraligový Letohrad, ale na mezinárodní úrovni je trenérským nováčkem stejně jako jeho asistent Kurfürst. Ten je svazovým metodikem a trénuje v hokejovém Sokolově. "Je to pro nás trochu nové, ale myslím, že to bude v pohodě," věří.

V Ledči našla "dvacítka" téměř ideální podmínky pro přípravu. "Bylo to velmi dobré. Kvalitní městský zimní stadion i zázemí v internátu gymnázia," pochvaloval si vedoucí mužstva Petr Tomáš, který zároveň plní funkci trenéra gólmanů.

Poněkud nezvyklým krokem bylo uspořádání soustředění ještě před soutěží. Podle Mašíka však nešlo o pouhou snahu ukázat práci. "Seznámili jsme se s hráči. Získali jsme prvotní informace a vyzkoušeli, jak reagují na pokyny," pravil spokojeně trenér, který si jako hráč na světovém šampionátu v Kanadě zahrál před šesti lety v Torontu. Tehdejší český výběr prohrál v krásném finále s domácím celkem 3:2 v prodloužení.

Další juniorskou reprezentační akcí by mohlo být dvojutkání se Slovenskem. "Uvidíme, jak to dopadne. Mělo by to být v říjnové extraligové pauze, ale nic jistého to není," pravil Tomáš, který v posledních třech letech působil u reprezentace do šestnácti let.

"Když se nepovede duel se Slovenskem, uvidíme se s hráči až v prosinci," doplnil Mašík, který bude se svými spolupracovníky svoje svěřence sledovat. "Základ týmu podle toho, co jsme viděli bude asi z vyšších soutěží a ty určitě uvidíme."