Reprezentace

Osmnáctka si z ME ve Villachu odvezla opět zlato

Pět mistrovství Evropy hokejbalistů do osmnácti let, pětkrát se vítězem stala Česká republika. Letos se výběr vedený koučem Tomášem Mackem vydal do rakouského Villachu, odkud na konci prvního červnového týdne opět přivezl nejcennější medaili.

Přestože šampionát začínal ve čtvrtek 8. června, čeští reprezentanti byli mimo domov již od pondělí. Cesta začala již "Závěrečnou přípravu jsme měli v Kladně. Výborné tréninkové podmínky se odrazili na dobré atmosféře a pohodě v týmu. Remíza 2:2 s extraligovým Kladnem a výhra 4:2 nad výběrem oblasti naznačila, že jsme na obhajobu titulu dobře připraveni," chválil si poslední přípravu Macko.

Po čtvrtečním přesunu do dějiště šampionátu se v prvním utkání střetli naši reprezentanti s hokejbalisty Slovenska. Úvodní utkání však naznačilo, že Slováci letos nemají tak silný tým, jako loni v Ostravě. "Přestože jsme nepodali žádný mimořádný výkon, když nás trápila především disciplína, vyhráli jsme poměrně snadno 4:2," popsal úvodní duel ostravský trenér.

Ve druhém utkání na šampionátu však došlo k velkému překvapení právě na úkor Mackova výběru, když domácí výběr porazil Česko 2:0. "Ačkoli jsme hráčům neustále opakovali, že nesmí dojít k podcenění soupeře, nepodařilo se nám jim to dostat dostatečně do hlav. Rakouští trenéři výborně přečetli naši hru, a přestože optická převaha byla na naší straně, za celé utkání jsme si nevypracovali téměř žádné vyložené šance,"

Část viny nese podle Macka i realizační tým. "S Rakouskem jsme prohráli zaslouženě. Soupeř nás předčil výborným týmovým výkonem, obětavostí a kvalitní defenzívou. Byla to prohra především nás trenérů. Nedokázali jsme najít na hru soupeře účinný recept, který by naši hráči dokázali na hřišti zrealizovat," přiznal kouč.

Posledním zápasem ve skupině byl souboj se Švýcarskem. "Osmnáctka" musela Švýcary porazit o čtyři góly, aby měla co nejlepší pozici v bojích o finále. I tak však musela čekat na výsledek večerního duelu Rakouska se Slovenskem. "Samotná příprava na utkání byla možná ještě důkladnější než na pozdější finále. Celý zápas jsme pak jednoznačně diktovali tempo, nedovolili soupeři se takřka vůbec nadechnout a poměrně snadno zvítězili 7:2," řekl Macko.

Souboj domácích s reprezentací Slovenska svědčil o velké vyrovnanosti turnaje. Slováci k postupu do finále potřebovali výhru o dvě branky. Rakousko však přitom nesmělo dát tři branky a více, jinak by naše reprezentace hrála o bronz. "Rakousko poměrně rychle vedlo 3:0, ale v poslední třetině Slováci zápas otočili a vedli 5:4. Další gól v domácí síti nás mohl stát finále. Musím přiznat, že v závěru jsme na tribuně prožili opravdu dramatické okamžiky," přiznal trenér nervózní závěr základní skupiny.

Ve finále pak nastoupila česká "osmnáctka" opět proti Rakousku a porazila domácí výběr 3:2. "Dlouho do noci jsme s kolegy rozpitvávali naši i soupeřovu hru. Bylo potřeba překopat především založení útoku a dát si pozor na kvalitní brejky soupeře. Zároveň jsme před zápasem promluvili k hráčům, abychom je uklidnili a připravili na vypjaté finále," popsal Macko přípravu na poslední zápas sezony.

Těsný výsledek posledního zápasu mistrovství však průběhu hry tolik neodpovídal. "Ve finále jsme zúročili vše, na co jsme se celý rok poctivě připravovali. Podle mého názoru jsme zápas zvládli celkem s přehledem, i přestože jsme po první třetině prohrávali. Soupeři již po náročném turnaji docházeli síly a na náš kvalitní a bojovný výkon plný odhodlání a vůle již nestačil," pochválil mladý trenér svůj tým.

Poslední akce reprezentace do osmnácti let v letošní sezoně se podařila a Macko po ní poděkoval všem, kteří se na ní podíleli. "Chtěl bych poděkovat všem hráčům, se kterými jsme během roku pracovali za poctivou práci a přístup. Týká se to i těch, kteří se na závěrečný turnaj nedostali. Děkuji jejich rodičům za ochotu vynaložit nemalé finanční náklady za účast kluků na jednotlivých soustředěních a děkuji také lidem a funkcionářům, kteří nám během reprezentačních akcí v Blatné, Novém Strašecí, Brně, Mostě, Praze, České Třebové a Kladně vytvořili ty nejlepší možné podmínky k přípravě," uzavřel sezonu trenér.