Reprezentace

Trenéři osmnáctky vybrali v České Třebové 23 jmen pro ME

Česká Třebová - Reprezentační výběr do osmnácti let se uplynulý víkend sešel v České Třebové, kde se od pátku do neděle připravoval na mistrovství Evropy, které se koná od poloviny příštího týdne v rakouském Villachu.

"Byla to naše poslední akce před ME, na které jsme řešili otázku nominace hráčů," řekl hlavní trenér Tomáš Macko, kterému chyběl kvartet hokejbalistů plnících si oddílové povinnosti.

Trenéři museli v České Třebové vyřadit jednoho brankáře a dva hráče do pole. "Rozhodnutí bylo velmi složité především na postu brankáře, kde rozhodly maličkosti a aktuální forma," vysvětlil Macko. "Z kádru jsme vyřadili Václava Šimona, který bude připraven jako necestující náhradník. Pozici reprezentační trojky si vybojoval Zdeněk Matyáš. Jedničku pro šampionát určíme až po dvou posledních přípravných utkáních, která nás ještě před odjezdem do Villachu čekají," pravil reprezentační trenér.

U hráčů se nominace vyřešila sama, když se dva zranili v přípravném utkání proti České Třebové. "Přišli jsme o dva klíčové hráče Adama Roušala a Jana Valentu. Adam podával v přípravě vynikající výkony a rovněž Honza bude moc chybět, jelikož již loni patřil na ME v Ostravě k našim nejlepším obráncům," lituje ztráty Macko.

Realizačnímu týmu se však vyplatilo, že od začátku sezony sledoval hráče napříč soutěžemi a po zranění několika hráčů má z čeho vybírat. "Zranění jsou nepříjemná, ale na druhou stranu je pozitivní, že jsme letos pracovali s více hráči a máme kam sáhnout. Troufám si říct, že letos máme ještě kvalitnější a propracovanější tým než loni," říká Macko.

Ve východočeském městě se reprezentace střetla s domácími hokejbalisty České Třebové a rezervou extraligového Letohradu. V utkáních hraných na čtyři čtvrtiny nejdříve v sobotu "osmnáctka" porazila Lokomotivu 4:2 a v neděli stejným poměrem prohrála s Letohradem. "V zápasech jsme si připomněli herní systém pro mistrovství, hledali k sobě vhodné typy hráčů a položili základ přesilovým hrám. Výsledky nejsou tak důležité, protože nás čeká ještě hodně práce," pravil Macko.

Před odjezdem do Rakouska čeká reprezentaci třídenní soustředění v Kladně, kde si poprvé vyzkouší leštěný beton zimního stadionu, který je čeká i ve Villachu v tamní Stadthalle. "Budeme se věnovat souhře jednotlivých formací a nácviku přesilových her, tak abychom byli nejlépe připraveni splnit náš cíl. Tím nemůže být nic jiného než prodloužit sérii zlatých medailí," uzavřel kouč.

Závěrečná nominace na ME ve Villachu:

brankáři: Z. Matyáš (SK OEZ Testa Letohrad), P. Soukup (HBC Pento Tele-ex Most), O. Tvarůžek (Habešovna Gladiators)

obránci: M. Konvička (HBC Třinec), Z. Menzel (SK JANEV Tábor), T. Nedbal (HBC Pento Tele-ex Most), J. Pospíšil (HBC Habešovna Gladiators), J. Šebo (TJ Snack Dobřany), A. Tichý (HBC Slza Třebíč), D. Jerman (HBC Pento Tele-ex Most)

útočníci: A. Hájek (SK Ďáblové Praha), L. Hruška (TJ Lokomotiva Česká Třebová), R. Hulín (HBC Pento Tele-ex Most), M. Chvojka (SHC Killers Litoměřice), O. Jelínek (HBC Geperds Brno), J. Kočka (SK Ďáblové Praha), T. Szotkowski (HBC Třinec), M. Šnek (TJ Sokol Poruba), M. Válek (TJ Lokomotiva Česká Třebová), F. Vrána (HBC Vsetín), M. Weber (Svítkov Stars Pardubice), T. Winter (Tygři Mladá Boleslav), M. Zimek (HBC Vsetín).