Reprezentace

Čeští junioři vezou z Villachu stříbrno, turnaj ovládla Kanada

VILLACH (AUT) – Finálová účast byla maximem toho, na co dosáhla česká dvacítka na mistrovství světa ve Villachu. Z Rakouska tak přiveze stříbrné medaile. Turnaj ovládli Kanaďané, když ve finále zvítězili jasně 5:0 a potvrdili dominanci ve všech předchozích utkáních.

Vstup do utkání o zlaté medaile patřil Kanaďanům. Ti začali aktivně, nebáli se střílet a Martin Tomáše v české brance měl plné ruce práce. Český výběr dostaly do hry přesilové hry. Hráli dvě krátce po sobě, ale ani jednu nevyužili. Zvláště nebezpečné střely vysílal Bílý, jenže Valentine chytal výborně. Navíc obránci důsledně hlídali dorážející hráče. Když už se zdálo, že se do kabin půjde za nerozhodného stavu, vstřelil šťastný gól Mc Carron. Češi nedokázali dotlačit míček za červenou čáru a kanadský útočník byl dostatečně důrazný, aby posunl míček pod ležícím Tomášem do odkryté klece. Bylo to v čase 14:05.

Jako ve zlém snu si čeští mladíci museli připadat na začátku prostředního dějství. Neuběhli ani dvě minuty a nepřesnou kombinaci ve středním pásmu potrestal Mc Carron, který sebral Čechům míček a v úniku trefil přesně levý horní roh. V čase 18:22 to bylo již 3:0. Svěřenci Jiřího Mašíka byli pod obrovským tlakem a jen sporadicky se dostávali na polovinu soupeře. Na začátku 21. minuty vyústil kanadský tlak v trefu Jagpala Sandhua a o osudu utkání bylo prakticky rozhodnuto. Pátou branku navíc přidal v 27. minutě Andrew Shaw. V tu chvíli se Martin Tomáš Přesunul na střídačku.

Nový brankář a přestávka, to byly faktory, které zastavily červenou lavinu. Přestože hra dále vypadala jednostranně, další zápisy do listiny střelců již nepřibývaly. Jiří Žežulík několikrát výborně zakročil. Svoji výbornou formu potvrzoval i Kanaďan Valentine, který pochytal všechny české, především přesilovkové, pokusy.

Konečné skóre 5:0 jen potvrdilo, že Kanada mistrovství světa hráčů do 20 let dokonale ovládla. Čeští junioři přivezou z Villachu stříbrné medaile.

V souboji o páté místo přetlačili domácí Rakušané reprezentaci Německa, když v poměrně vyrovnaném souboji stále udržovali vedení a zvítězili 3:1. Zápas o třetí místo nabídl divákům zajímavou podívanou plnou brankových příležitostí. Po remíze 3:3 nerozhodlo ani prodloužení a ke slovu přišla samostatná střílení. Dovednostní soutěž zvládli lépe Slováci. Na pořadí po základní skupině se tak v rozhodujících duelech nic nezměnilo.

Finálové utkání očima trenéra

Jiří Mašík: „Na Kanaďany jsme si věřili. Ustáli jsme první nápor, vytvořili si nějaké šance, ale bohužel jsme je neproměnili. Pak přišla drobná chybička ve středním pásmu a ještě před přestávkou jsme inkasovali první branku, což ovlivnilo celý zápas. Do druhé třetiny jsme už nešli tak zodpovědně, rychle jsme dostali tři góly, pak ještě čtvrtý a za stavu 5:0 bylo po utkání. “

Statistiky utkání Kanada - Česká republika 5:0 (1:0, 4:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 14:05 Mc Carron (Cox, Culbert), 16:59 Wilson (Keirstead, Cox), 18:22 Sandhu (Moore, Shaw), 20:07 Howes (Paul, Shaw), 26:39 Shaw.
Rozhodčí: Hausott, Jamnig.
Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Střely na branku: 22:15.

Kanada: Valentine - Monaghan, Keirstead, Sandhu, Gieseler, Plourde, Mc Clure, Smith, Culbert, Cox, Moore, Wilson, Green, Greer, Howes, Paul, Mc Carron, Ball, Shaw, Liboiron, Stamcos.

Česká republika: Tomáš (27. Žežulík) - Bezděk, Blecha, Dittmann, Hák, Mokříž, Zahradník, Slanec, Vávrů - Bílý, Kruček, Průcha, Liška, Lux, Merta, Palička, Poláček, Hradecký, Hrubý, Voleský.

Výsledky dalších zápasů – 26. června

Rakousko – Německo 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Slovensko – USA 4:3ss (2:0, 0:2, 1:1 – 0:0)

Konečné pořadí MS U20, Villach 2010

1. Kanada

2. Česká republika

3. Slovensko

4. USA

5. Rakousko

6. Německo