Reprezentace

Češi jsou ve finále MS U20, zvládli historický souboj se Slováky

VILLACH (AUT) – Poprvé v historii hokejbalových světových šampionátů přišal při rovnosti počtu bodů na slovo samostatná střílení. Češi i Slováci totiž v pěti utkáních dosáhli stejných statistik a o tom, který z týmů si v sobotu zahraje finále, musela rozhodnout až dovednostní soutěž.

Od 16 hodin začínal ve Stadthalle souboj, který byl pro český výběr hodně důležitý. Nepřinesl však výsledek, který by svěřence Jiřího Mašíka jakkoliv potěšil. Slováci porazili Němce hladce 11:1 a připsali si nejen dva body, ale do tabulky podle pravidel také skóre 10:0. Tím bylo jasné, že Češi potřebují vyhrát o pět branek, nikoli však 5:0.

Na hře českých mladíků byla od začátku patrná nervozita. Rakousko bylo v úvodu vyrovnaným soupeřem. Až v 8. minutě přinesla alespoň trochu uklidnění přesilovkou trefa Jana Bílého. Ještě do přestávky pak zvýšil na 2:0 Michal Průcha a byl položen dobrý základ ke splnění pětibrankové normy.

V druhém dějství již Češi jasně ovládali hru, jenže gólman Schluderbacher chytal výborně a hru možná až příliš kouskovala častá vyloučení, vždyť poměr trestů byl nakonec 12:13. Jen jedinkrát musel rakouský gólman lovit míč ze sítě. V 26. minutě jej překonal Ondřej Palička. Další příležitosti vyzněly do ztracena.

Úkol do posledních patnácti minut zněl jasně, vstřelit minimálně dvě branky. To nebylo jednoduché, protože v zakončení se český tým vyloženě trápil. Hlavně v přesilových hrách ostřeloval branku, když zvlášť aktivní byli od modré pálící Hák a u tyče dobře pracující Průcha. Právě Tomáš Hák zvýšil přízemní střelou na 4:0. Až v čase 41:29 přidal pátý zásah po perfektní Dittmanově příhře Josef Poláček. To však bylo z české strany vše. I když v posledních dvou minutách mohlo přijít rozuzlení. Češi přežili dvojnásobné oslabení a zahrozili prostřednictvím Průchy a Bílého, skóre se už neměnilo.

Právě výsledek 5:0 tak přinesl dosud nevídanou situaci, kdy nastala naprostá rovnost mezi Českou republikou a Slovenskem. O druhém finalistovi musela rozhodnout samostatná střílení, která přišla na program po večerním utkání USA – Kanada. Nominováno bylo deset hráčů a dva brankáři na každé straně.

Češi v dovednostní soutěži dominovali. Proměnili všechna čtyři střílení, ke kterým nastoupili. Naopak Slováci dokázali brankáře Žežulíka překonat jen dvakrát. Finále si tedy v sobotu ve 14:00 zahrají Česká republika a Kanada.

Utkání Česká republika – Rakousko očima trenéra

Jiří Mašík: „Nechtěli jsme se stresovat tím, kolik musíme dát branek. V první třetině jsme skórovali dvakrát, pak jsme bohužel neproměnili spoustu příležitostí a do třetí třetiny jsme šli za stavu 3:0. Všichni ale věřili, že to zvládneme. Dali jsme dvě branky a v závěru měli trochu štěstí, když jsme ubránili oslabení tří proti pěti. Podržel nás Martin Tomáš.“

Rozhodující samostatná střílení očima trenéra

Jiří Mašík: „Už v zápase s Rakouskem se tým neuvěřitelně stmelil. Zeptal jsem se hráčů, kdo si věří, deset se jich přihlásilo a my jsme vybrali pět z nich. Bylo vidět, jaké sebevědomí hráči mají, proměnili všechny čtyři nájezdy, což je naprosto nevídané. Důležitým prvním zákrokem nás navíc dostal do pohody Jirka Žežulík, zbytek už jsme sehráli v euforii.“

Statistiky utkání Česká republika – Rakousko 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 7:41 Bílý (Hák, Bezděk), 14:23 Průcha (Bezděk, Dittmann), 25:20 Palička (Bezděk, Liška), 36:11 Hak (Kruček, Bezděk), 41:29 Poláček (Dittmann).
Rozhodčí: Lees, Kirschner.
Vyloučení: 12:13. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 43:9.

Česká republika: Tomáš - Bezděk, Blecha, Dittmann, Hák, Mokříž, Zahradník, Slanec, Vávrů - Bílý, Kruček, Průcha, Liška, Lux, Merta, Palička, Poláček, Hradecký, Hrubý, Voleský.

Rakousko: Schluderbacher (Wurzer) - Zorec, Hörnler, Tschernutter, Stichauner, Ratz, De Pasqualin, Mosser - Abderrahmani, Steinweder, Ungericht, Innerkofler, Essmann, Schumnig, Kircher, Essinger, Ban, Veider, Wrann, Grünwald, Leurer.

Samostatná střílení Česká republika - Slovensko

Nominovaní hráči ČR: Bílý, Palička, Liška, Průcha, Poláček
Nominovaní hráči SR: Paločko, Obuch, Palák, Šišmič, Homolka
Proměněná střílení ČR: Bílý, Palička, Liška, Průcha
Proměněná střílení SR: Palák, Šišmič
Neproměněná střílení SR: Paločko, Obuch

Výsledky dalších zápasů – 25. června

Slovensko – Německo 11:1 (5:0, 2:0, 4:1)
USA - Kanada 1:7 (1:4, 0:2, 0:1)

Konečná tabulka základní skupiny

       Tým           Z  V  R  P  Skóre  B

1.    Kanada      5  5  0  0   33:10   8

2.    Česko        5  3  1  1   24:11   5

3.    Slovensko  5  3  1  1   24:11   5

4.    USA           5  2  0  3   17:21    4

5.    Rakousko  5  1  0  4    9:20      2

6. Německo      5  0  0  5    5:39     0