Reprezentace

O druhém finalistovi MS U20 rozhodnou mezi Českem a Slovenskem až páteční duely

VILLACH (AUT) – Čtvrteční výsledky MS U20 nepřinesly žádné překvapení a je jasné, že Kanaďané jsou prvními finalisty. O druhém týmu, který bude moci bojovat o zlaté medaile, se rozhodne v pátek. Takřka stejnou výchozí pozici mají Češi a Slováci. Rozhodovat mezi nimi bude skóre.

Česká reprezentace hráčů do 20 let zvládla obě čtvrteční utkání a dál živí naději na finálovou účast. Dopoledne měli Češi snadnou úlohu v utkání s Německem. Hned v první minutě mohl otevřít skóre Kruček, šanci však neproměnil a odvrátil tak zlomení houževnatých Němců. Až v 11. minutě vstřelil první branku Merta a načal střelecké představení, ve kterém on sám mířil do černého ještě dvakrát. Do první přestávky jistil vedení dvěma trefami Lux.

Ani druhé a třetí dějství na vývoji utkání nic nezměnilo, snad jen to, že v prostřední pasáži hry padalo více branek. Zápis do statistik zaznamenali Hradecký, Liška, Merta a znovu Hradecký. Zatímco Dürr měl plné ruce práce, Tomáš se na druhé straně musel nudit, tři zákroky během pětačtyřiceti minut jej příliš nezaměstnaly. Finální podobu výsledku dal sedm vteřin před koncem Merta. Zkompletoval tak hattrick a podtrhl výsledek, který zajistil Čechům první výhru na turnaji.

Američané byli odpoledne výrazně silnějším soupeřem. Přesto se dlouho zdálo, že nebudou klást výrazný odpor. Češi vedli po brankách Háka, Luxe a Hradeckého již 3:0, ale situaci si hodně zkomplikovali. Na snížení sice dokázal reagovat trefou na 4:1 Hrubý, poté se však projevila bolest českého týmu. Nedisciplinovanost a přílišná vyloučení sebraly hodně sil a vrátily Spojené státy do utkání. V čase 28:37 upravoval Zubik na 3:4 z pohledu svého týmu.

České družstvo potřebovalo bezpodmínečně zvítězit, ale také přidat další branky a vylepšit si bilanci vstřelených a obdržených gólů. Pohnout s rozdílem ve skóre se nepovedlo. Dittmann sice přidal pátý zásah, jenže Merchant znovu snížil. V závěru hrál tým USA bez brankáře a pokoušel se o vyrovnání, na výsledku se nic nezměnilo. Další dva body přibyly na české konto po vítězství 5:4.

Rozuzlení základní skupiny přinesou páteční utkání. Jasné je, že prvním finalistou je Kanada. Češi budou hrát s Rakouskem a Slováci s Německem. Nyní hovoří skóre, které by rozhodovalo v případě výher obou týmů, o pět branek ve prospěch Čechů. Výhodou pro český výběr může být, že jeho utkání je na programu až po tom slovenském.

Utkání Česká republika – Německo očima trenéra

Jiří Mašík: „Hned v páté vteřině jsme neproměnili samostatný nájezd a to ovlivnilo další průběh. Do jedenácté minuty to byl souboj s brankářem, až poté jsme se prosadili a přidali do přestávky další dvě branky. Po dvou třetinách jsme vedli 6:0 a mysleli jsme si, že dáme deset branek, pak se to ale bohužel zaseklo a bylo jich jen devět. S vítězstvím můžeme být spokojeni, ale uvidíme, jestli nám skóre 9:0 bude v závěrečném účtování stačit.“

Statistiky utkání Česká republika – Německo 9:0 (3:0, 4:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 10:34 Merta (Palička, Bílý), 10:51 Lux (Hák), 14:25 Lux (Voleský), 19:39 Hradecký (Poláček, Průcha), 23:06 Liška (Dittmann, Bezděk), 25:06 Merta (Palička, Bílý), 29:07 Hradecký (Liška, Bezděk), 36:27 Hák (Zahradník, Hradecký), 44:53 Merta (Bílý, Bezděk).
Rozhodčí:
Jamnig, Hausott.
Vyloučení: 4:8. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 45:3.

Česká republika: Tomáš - Bezděk, Blecha, Dittmann, Hák, Mokříž, Zahradník, Slanec, Vávrů - Bílý, Kruček, Průcha, Liška, Lux, Merta, Palička, Poláček, Hradecký, Hrubý, Voleský.

Německo: Dürr - Mar. Müller, Benndorf, Wrschkull, Köhler, Voigt, Rothemund, Baumann - Seibel, Gailhofer, Schmidt, Platz, Bitzer, Brückner, Marechal, Schütze, Masel, Max. Müller, Blechschmidt, Bätzold.

Utkání USA - Česká republika očima trenéra

Jiří Mašík: „Amerika hraje zvláštní hokejbal. Mají šikovné, rychlé hráče, ale hra není příliš organizovaná. Hrají hodně individuálně, na což jsme kluky připravovali. Zezačátku utkání jsme byli lepší, plnili jsme pokyny, vedli jsme 3:0. Pak se hráči trochu uspokojili, každý chtěl dát gól a nehráli jsme zodpovědně. Za stavu 4:1 jsme udělali jednu špatnou nahrávku v útočném pásmu, faulovali jsme a už se vše sypalo. Přišel další faul, branka, opět vyloučení a další branka. V poslední třetině se nehrál pěkný hokejbal, byla to bitva o každý centimetr. Naštěstí jsme vítězství ubránili.“

Statistiky utkání USA - Česká republika 4:5 (0:1, 3:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 23:14 Merchant (Zubik), 27:08 Meza (Zubik), 28:37 Zubik (Roth, Mack), 41:35 Merchant (Carter) – 6:46 Hák (Kruček), 19:45 Lux (Průcha, Kruček), 22:08 Hradecký (Kruček, Liška), 23:18 Hrubý, 36:08 Dittmann (Liška).
Rozhodčí: Bežo, Kirschner.
Vyloučení: 6:11. Využití: 2:1. Střely na branku: 25:22.

USA: Howard (24. Nauman) - Mucerino, Steele, Beer, Roth, Defazio, Citriniti, Wagner, Morgano, Carter, Crossey, Zubik, Trapani, Zimmerman, Long, Mercgant, Mack, Meza.

Česká republika: Žežulík - Bezděk, Blecha, Dittmann, Hák, Mokříž, Zahradník, Slanec, Vávrů – Bílý, Kruček, Průcha, Liška, Lux, Merta, Palička, Poláček, Soukup, Hradecký, Hrubý, Voleský.

Výsledky dalších zápasů – 24. června

Rakousko – USA 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Kanada – Slovensko 4:3 (1:0, 1:2, 2:1)
Německo – Kanada 2:8 (0:3, 1:2, 1:3)
Slovensko – Rakousko 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)