Reprezentace

Není to zas taková tragédie, už bude jenom líp, říká střelec Jan Bílý

VILLACH (AUT) - Pardubický junior Jan bílý je jednou z nejvýraznějších postav české reprezentace do 20 let. V úvodním utkání MS byl vyhlášen nejlepším hráčem, v druhém vystoupení byl u obou vstřelených branek. V rozhovoru říká, že dosavadní výsledky nejsou žádnou tragédií a rozhodnou teprve další du

Zatím zažíváš rozporuplné mistrovství světa. Individuelně se ti daří, ale tým má na kontě jediný bod…
Z osobního hlediska je to dobré, ale z hlediska týmu je všechno opačně a zatím jsme ve dvou utkáních dokázali jen jednou remizovat. Ale ani to není nějaká velká tragédie. Máme za sebou dva zápasy s nejtěžšími soupeři a teď už by nás neměl čekat žádný tým takových kvalit.

Co je podle tebe příčinou toho, že jste proti Slovensku, se kterým jste sehráli vyrovnanou partii, nebodovali naplno?
Největším problémem je nedisciplinovanost. Udělali jsme hned několik faulů za brankou soupeře a zbytečně jsme hráli oslabení. To nás stojí hodně sil. Navíc jsme inkasovali opravdu laciný vyrovnávací gól, když uběhlo jen deset vteřin z třetí třetiny a hráč přeběhl z vhazování ve středním pásmu až k nám před branku a skóroval.

Právě díky častým přesilovým hrám a oslabením se na hřiště nedostaneš tak často s parťákem Jakubem Mertou. Chybí ti větší možnost hrát s hráčem, se kterým jste připravili obě trefy českého týmu v duelu se Slovenskem?
„S Kubou jsme na sebe zvyklí, hrajeme spolu už několik let a je škoda, že kvůli přesilovkám a oslabením spolu chodíme na hřiště jen několikrát za zápas, protože se dokážeme najít a vyhovět si. Výborně k nám zapadl i Ondra Palička.

Ke všem nepříjemnostem vám navíc nevycházejí přesilové hry…
Proti Kanadě to bylo těžké, protože mají super obránce, kteří jsou velcí a mají výbornou fyzičku. Se Slovenskem to ale bylo jiné. Dokázali jsme se dostat do pásma, kombinovat, ale chybí nám větší tlak do branky, více dorážek.

Ve středu čeká tým dvojzápas s Německem a Spojenými státy. Jak těžké bude zvládnout dva takové duely?
Německo beru jako slabšího soupeře. Mají sice řadu dobrých hráčů, ale s našimi kvalitami bychom je měli jednoznačně porazit. Američané mají velké mezery v obraně, jejich obránci nejsou až zas tak dobří a to bude rozhodovat. Nejsou jako Kanaďané, neběhají tolik, nehrají tak důrazně a navíc mají jen tři formace, takže jim mohou dojít síly.

Takže berete jen dvě výhry?
Určitě. Víme, že musíme už jen vyhrávat a rozhodovat může i skóre. Jsme tu jako reprezentace a musíme se porvat o šanci bojovat o zlaté medaile. Je tu dvacet výborných hráčů, kteří mají na to, aby uspěli.