Reprezentace

MS U20 se zamotává, Češi remizovali se Slováky a dál musí jen vyhrávat

VILLACH (AUT) – Zajímavou zápletku připravilo pro další vývoj MS hráčů do 20 let úterní utkání mezi Českou republikou a Slovenskem. Již teď je možné říci, že pro Čechy vede nejpravděpodobnější cesta do finále právě přes slovenský výběr a v dalších zápasech tak bude záležet i na skóre.

Právě počet vstřelených a obdržených branek by nakonec mohl rozhodnout o tom, kdo si zahraje o zlato.

Čeští reprezentanti i ve svém druhém vystoupení ve Villachu inkasovali jako první. Žežulík, který tentokrát do utkání naskočil jako jednička, inkasoval již v sedmé minutě. Obrana jej nechala samotného proti Martinusíkovi a ten nezaváhal. Češi rychle přispěchali s odpovědí. Za necelé tři minuty vyrovnával Jakub Merta. Přestože měli i nadále více ze hry hráči v červených dresech, skóre se již do přestávky neměnilo.

V druhém dějství měli herně navrch Slováci. Žežulík musel řešit několik ošemetných situací a Češi přežili i několik přesilovek soupeře. Největší šanci však promarnil Poláček, když mohl jít sám na brankáře, ale míček mu uskočil, a tak nedokázal vůbec vtěsnat své zakončení mezi tři tyče. Přesto šel výběr České republiky do vedení. V polovině 28. minuty se rozběhl Jan Bílý a z prostoru mezi kruhy umístil svůj pokus přesně mezi betony nešťastného gólmana.

Jenže hned 31. minuta přinesla vyrovnání. Po 10 vteřinách hry pronikl za obranu opět agilní Martinusík a vypálil přesně do levého horního rohu. To sebralo Čechům poslední zbytek klidu. V dalším průběhu měli herní převahu Slováci a český tým se naopak trápil. Obrat mohl v 36. minutě dokonat Žídek, z ideální pozice mezi kruhy ale trefil jen tyč. Češi svoji příležitost prováhali v samotném závěru. Téměř celé poslední dvě minuty hráli v početní výhodě, ale gólmana Šajara neohrozili.

Na kontě České republiky je tak po dvou utkáních jediný bod, Slováci mají body tři. V druhém úterním zápase porazily Spojené Státy Německo vysoko 7:2 a Kanada si také hladce poradila s Rakušany v poměru 9:1. Ve středu čeká týmy dvojzápas. Češi nastoupí dopoledne proti Německu a odpoledne sehrají duel s USA.

Utkání Česká republika – Slovensko očima trenéra

Jiří Mašík: „Utkání jsme měli vyhrát, ale nedodrželi to, co jsme si řekli. Měli jsme speciální poradu, ukázali si řadu věcí a stejně jsme nedokázali udělat vše, co bylo řečeno. Hráči si stále neuvědomují, že musí hrát ukázněně, že musí předvést to, co jsme trénovali na soustředěních. Navíc neproměňujeme šance. Místo navýšení na 3:1 jsme inkasovali vyrovnávací branku. Nevyužili jsme ani početní výhodu v závěru zápasu, když jsme snad ani nevystřelili na branku.“

Statistiky utkání českého týmu

Česká republika - Slovensko 2:2 (1:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
9:32 Merta (Palička, Bílý), 27:29 Bílý (Palička, Voleský) - 6:36 Martinusík (Obuch, Kontura), 30:10 Martinusík (Obuch).
Rozhodčí: Hausott, Lees.
Vyloučení: 6:8, navíc Palička 5+OK. Využití: 1:0. Střely na branku: 23:24.

Česká republika: Žežulík - Bezděk, Blecha, Dittmann, Hák, Mokříž, Zahradník, Slanec, Vávrů – Bílý, Kruček, Průcha, Liška, Lux, Merta, Palička, Poláček, Soukup, Hradecký, Hrubý, Voleský.

Slovensko: Šajar - Pastorek, Daubner, Kontura, Homolka, Šišmič, Bednár, Vidlár, Palák - Kováč, Martinusík, Fillo, Židek, Kollár, Obuch, Polerecký, Maier, Pospíšil, Paločko, Goga, Sugar.

Výsledky dalších zápasů – 23. června

Německo – USA 2:7 (0:1, 2:4, 0:2)
Kanada – Rakousko 9:1 (5:1, 2:0, 2:0)