Reprezentace

Českým juniorům vstup do mistrovství nevyšel

VILLACH (AUT) – České reprezentaci hráčů do 20 let nevyšel vstup do světového šampionátu. V úvodním duelu narazili Češi na Kanadu a zámořský celek byl nad jejich síly. Tříbrankový náskok z prvního dějství si Kanaďané uhlídali i v následujícím průběhu zápasu.

Utkání České republiky s Kanadou bylo úvodním duelem světového šampionátu. Důležitost tohoto klání a počáteční nervozita se výrazně promítly do úvodní patnáctiminutovky. Hned po sedmasedmdesáti vteřinách totiž musel gólman Tomáš poprvé lovit míček ze své sítě a ani v dalších minutách si moc neodpočinul. Do přestávky Kanaďané skórovali ještě dvakrát, když jejich třetí trefu přidal Shaw přesně se závěrečným hvizdem.

Po přestávce se český tým oklepal. Tomáše v brance nahradil Žežulík a změna přišla i v obrazu hry. První radost na mistrovství přinesla pěkná individuální akce Poláčka, který se prosmýkl mezi dvěma soupeři a zavěsil přesně pod horní tyč. Jenže z hlediska skóre se nic významného neudálo, protože tříbrankový náskok vrátil zámořskému týmu Gieseler. Nezměnilo na tom nic ani množství přesilových her, se kterými si však Češi nevěděli rady.

S přibývajícím časem rostla na hřišti nervozita a zvláště Kanaďané mnohokrát zahráli na hranici pravidel nebo mírně za ní. Počet vyloučených narůstal a měnilo se I skóre. Český tým se dostal dokonce na dvoubrankový odstup, když se prosadili Soukup a Slanec, jenže na vyrovnání už zbývalo málo času. Největší příležitost na další zdramatizování utkání měl v 44. minutě Michal Průcha, jenže minul poloodkrytou branku a další šance už zmařila kanadská obrana.

První tři body do tabulky tak zaznamenala Kanada, naopak Češi vyšli bodově naprázdno. V dalším utkání přehráli Slováci Spojené státy, i když se na výhru hodně nadřeli a rozhodli o ní až v závěrečných minutách.

Ještě před večerním utkáním byl šampionát oficiálně zahájen. Při slavnostním ceremoniálu se představili tanečníci i řada osobností z Villachu a okolí. Závěrečnou řeč pronesl prezident ISBHF Domenic Di Gironimo.

Před slušnou diváckou kulisou mohly pokračovat oslavy, které byly ve Stadthalle zahájeny, protože v úvodním duelu Rakušané jasně porazili soupeře z Německa. Vítězství 4:1 vyneslo hostitelskou zemi na druhou příčku tabulky za Slovensko a naopak před Kanadu.

První utkání českého týmu očima trenéra

Jiří Mašík: „Na utkání jsme se hodně připravovali, ale bohužel naše motivovanost byla možná až moc veliká a z toho vyplynuly chyby. První gól jsme dostali hned v čase 1:17 a od toho se odvíjel celý zápas. První třetinu jsme hráli velice špatně, navíc jsme v poslední vteřině inkasovali branku na 3:0 a to byl rozhodující moment. Pak jsme hru vyrovnali, ve třetí třetině jsme byli dokonce lepším týmem. Jenže jsme neproměňovali šance a udělali víc chyb než soupeř, který si stále udržoval náskok.“

Statistiky utkání Kanada - Česká republika

Kanada – Česká republika 5:3 (3:0, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 1:17 Cox (Ploudre, Mc Carron), 12:28 Howes (Smith, Shaw), 15:00 Shaw (Paul, Howes), 23:15 Gieseler (Cox), 40:22 Geen (Mc Clure, Greer) – 18:08 Poláček, 37:18 Soukup (Dittmann, Lux), 41:02 Slanec (Lux, Průcha).
Rozhodčí: Jamnig, Bezo.
Vyloučení: 15:7. Využití: 3:2. V oslabení: 0:1.

Kanada: Valentine - Moore, Sandhu, Gieseler, Green, Plourde, Mc Clure, Smith, Culbert - Kelly, Cox, Mc Carron, Wilson, Dorais, Greer, Howes, Paul, Monaghan, Ball, Shaw, Keirstead.

Česká republika: Tomáš (16. Žežulík) - Bezděk, Blecha, Dittmann, Hák, Mokříž, Zahradník, Slanec, Vávrů - Bílý, Kalina, Průcha, Liška, Lux, Merta, Palička, Poláček, Soukup, Hradecký, Hrubý, Voleský.

Výsledky dalších zápasů – 22. června

Slovensko – USA 6:3 (0:0, 1:1, 5:2)
Rakousko – Německo 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)