Reprezentace

Reprezentace do dvaceti let zveřejnila svoji nominaci na lednový přípravný camp do Plzně.

Repre U20 - Reprezentace do dvaceti let zveřejnila svoji nominaci na lednový přípravný camp do Plzně. Vedoucí týmu Petr Tomáš položil hlavnímu trenérovi Jirkovi Mašíkovi před touto akcí několik otázek.

Na konci ledna proběhne soustředění reprezentace U 20. Jaká bude jeho náplň?
Z 90% se soustředění zúčastní hráči,kteří již byli na soustředění v říjnu a tam jsme hráčům řekli naší představu - v otázce kondice,přístupu,nasazení i chování takže se budeme snažit na to navázat.Věřím že hráči přijedou dobře připraveni a nebudeme muset řešit chybějící kondici.Určitě budeme nacvičovat různé herní kombinace jak jednotlivě,tak dvojice,trojice i celé pětky. A v neděli pravděpodobně sehrajeme přípravný zápas.

Co očekáváš od kandidátů reprezentačního dresu?
Jak už jsem říkal,hráčům jsme svoji představu řekli a na tom budeme trvat.Je to určitě 100% nasazení v každém tréninku a zápase.Musí být vidět,že si reprezentačního dresu váží a jsou ochotni tomu něco obětovat navíc.Dále samozřejmě disciplína a chování hodné reprezentanta.Ale rozhodovat se bude na hřišti a tam musí všichni ukázat ten správný hlad a zápal,podpořený dobrou přípravou a snažit se vložit všechny své schopnosti ve prospěch týmu a společnému cíli.

Dvacítku vedeš v pozici hlavního trenéra již podruhé. Máš zkušenosti ze zlaté jízdy českého A týmu v pozici prvního asistenta.Změnil se tvůj pohled na výběr a přípravu hráčů?
Trošku určitě.Hlavně MS U20 v Kanadě mi dalo dobrou zkušenost.Já souhlasím s heslem,že trenér se musí neustále učit a snažím se vnímat nové podněty a vybrat si z toho to správné. Pracuji s Rosťou Kurfürstem,který je hodně zkušený trenér a i přítomnost u A týmu mi dala hodně dalších poznatků.I když je v trénování U20 a A týmu velký rozdíl.V A týmu jsou převážně hotoví hráči a je důležité je dobře poskládat, naladit a předložit správný systém hry.U dvacítky je to samé ,ale s tím rozdílem,že kluci jsou ve věku kdy dospívají a trenér musí citlivěji řešit různé situace. A na druhou stranu je nutné je držet hodně zkrátka.V tom si myslím,že jsem udělal v Kanadě chybu.Myslel jsem že kluci nám vrátí naší důvěru a "kamarádštější" přístup,ale u některých se to bohužel nestalo.

V Kanadě v roce 2008 dvacítka nezískala medaili. Jaká je motivace pro rakouský Villach?
Tak to je jednoduché.Určitě napravit dojem a poprat se o finále.Věřím,že jsme se poučili a dokážeme sestavit a připravit tým,který uspěje.Hrozně moc se těším a zároveň cítím velkou odpovědnost.

Realizační tým dvacítky zůstal až na post kustoda stejný. Jaká v něm panuje atmosféra?
Myslím,že fungujeme v pohodě.Několikrát měsíčně jsme ve spojení,sledujeme hráče a předáváme si informace.Pokud se potká Hradec s Plzní,tak si s Rosťou osobně probereme novinky. Všichni v realizačním týmu jsou zkušení a bezproblémový kluci a o to je to snažší.Samozřejmě je občas problém,ale vždy jsme to v klidu vyřešili a domluvili se.Kustoda Honzu Beránka znám z působení u A týmu a vybral jsem si ho, protože velmi dobře pracoval.

Hokejbal není bohatý sport. Být členem realizačního týmu je sice velká čest,ale zároveň i dobrovolná finanční a časová zátěž. Stojí ti to za to?
Neber to ve zlém,ale tahle otázka je trošku zbytečná.Samozřejmě mi to za to stojí.Je pravda, že tomu musí člověk dost obětovat,ale pak stačí jediný okamžik jako 20.6.2009 na plzeňském zimním stadiónu a člověk ví že to nedělal zbytečně a vynahradí to všechno.......Ten pocit když po zápasech posloucháš hymnu a běhá ti mráz po zádech je nenahraditelný.Vždy jsem byl hrdý na to že můžu reprezentovat a člověk nekouká jestli za to něco dostane.Takže - stojí mi to za to a je to pro mě čest!

Tak to jsem rád že máme stejnou motivaci i pocity! Díky za odpovědi a nashledanou v Plzni.