Reprezentace

Jiří Mašík: Je dobře, že jsme mohli sehrát těžký mezistátní zápas

Reprezentace U20 - Tuto sobotu rozstřílel reprezentační A-tým Německo vysoko 10:0. Týden před tím v německém Kaufbeurenu změřila síly se stejným soupeřem naše juniorská reprezentace. Byť podlehla 3:6 najdeme na akci nejedno pozitivum.

Pro německý svaz bylo pozvání výběru ze země mistrů světa stěžejní propagační akcí v novém rozjezdu tohoto sportu v zemi, kde i lední hokej poslední roky jde výrazně nahoru. "Akce byla výborně zorganizovaná. Cca 600 diváků, tištěný program, účast místních politiků a partnerů, nástup hráčů po vzoru Ligy mistrů, promítání sestav na obrazovky proti tribunám včetně fotografií hráčů, to je jen zlomek z toho co domácí připravili a z tohoto pohledu se jedná určitě o skvělý úspěch," řekl pro hokejbal.cz předseda svazu Josef Kozel. "Společně se zástupci německého svazu budeme hledat další formy spolupráce, vždyť takto silná ekonomická země by byla výraznou vzpruhou pro hokejbal v Evropě. Z prvních jednání mám velmi dobré pocity a myslím, že to bylo velmi znát už víkend na to ve Světlé nad Sázavou, " netajil se spokojeností předseda svazu.

V samotném utkání zahájili před pěknou diváckou kulisou domácí zhurta a přetížená obrana naší dvacítky jen horko těžko odolávala. Po pěti minutách svítil na ukazateli stav 2:0 pro domácí a vzhledem k dohodnuté hrací době 3x20 minut to vypadalo na velice nepříjemný konec. Zvláště když za úvodní třetinu náš tým v podstatě na branku domácích nevystřelil. Ve druhé části se vsetínskému teprve šestnáctiletému supertalentu Dalimilu Zvonkovi podařilo tečovat Krejčího střelu, což našim mladým hráčům vlilo krev do žil a obraz hry se začínal měnit. Bohužel však četná oslabení ubírala síly. Třikrát si lvíčata vyzkoušela dokonce oslabení ve třech a množství oslabení ve čtyřech ale odolávali. Přesto domácí dvěma slepenými góly na přelomu druhé a třetí třetiny utekli na 4:1.

Náš mladý tým zaslouží uznání za poslední desetiminutovku, ve které dokázal díky dvěma přesným dorážkám Dalimila Zvonka snížit na 4:3 a začal Němcům zatápět. Dvě minuty před koncem si však v přesilovce neodpustil zbytečné dohrání brankáře právě Zvonek a Němci v posledních minutách dvěma slepenými brankami utekli na konečných 3:6. Z pohledu celkového vývoje je pak výsledek až příliš krutý.

Kromě diplomatických a mezinárodních plusů našel na utkání pozitiva i trenér U20 Jiří Mašík: "Německý tým složený především z druholigových německých hokejistů mě v úvodu velmi mile překvapil. Hráli v rychlosti a i kombinaci. Naši kluci byli ze začátku zaskočení, asi diváky i velkým hřištěm a rozjížděli jsme se hodně pomalu. Po domluvě se naše hra zlepšila a ve druhé půlce jsme byli možná i malinko lepší. Přeci jen bylo znát, že někteří kluci už skončili dříve a Němci se připravují na MS. Navíc silově jsou přeci jen muži někde jinde. Mrzí mě jen zbytečné a neobjektivní řízení zápasu ze strany rozhodčích, ale i tak si ze zápasu vezeme dost poznatků.Je dobře že jsme mohli sehrát těžký mezistátní zápas."

Překvapen z výsledku byl kromě novinářů na následné tiskové konferenci i trenér domácích a bývalá hokejová ikona Německa Dieter Hegen: "Češi přivezli velmi mladý tým a my tak v přípravě mohli vyzkoušet výrazně hru dopředu, ne jen bránění, které nás zřejmě čeká na šampionátu. Nespokojen jsem byl s využíváním přesilovek a v závěru jsme si i dobře rozehraný zápas zbytečně zkomplikovali. Je jasné, že na MS a za týden ve Světlé nad Sázavou to bude jiné, ale jsem za toto utkání nesmírně rád. Každý takový zápas na německém území má obrovský význam pro celý hokejbal v Německu."

Německo A tým : Česká republika U20 6:3 (2:0,1:1,3:2)

Branky ČR: 3x Dalimil Zvonek

Sestava ČR U20:
Brankáři: Zelenka Michael (Kert Park), Květoň Jakub(Most), Hubálek Michal (Rakovník)
Obránci: Vašek Martin (Karviná), Hofmeister Lukáš,Špaček Michal (Plzeň), Barva Jan ,Krejčí Roman (Pce), Blaško Jan(Jihlava), Lev Štěpán ( Kladno ),Hunal Martin ( Jindřichův Hradec )
Útočníci: Liboska Karel(Karviná), Lisý Lukáš, Průcha Michal(Plzeň), Polívka Miroslav (Kladno), Ingršt Matouš(Pce), Krejčík Josef(Hradec),Deveri Danko ( Jihlava ), Zvonek Dalimil(Vsetín), Liška Jaroslav ( Plzeň), Olyšar Jan ( Ústí ) Protzner Jaromír (Letohrad), Vostrčil Jakub, (Č. Třebová)