Reprezentace

Jsem moc rád, že jsme tu mohli být, říká Jiří Mašík

Repre U20 - Nový reprezentační cyklus začal o víkendu pro výběr do dvaceti let. Ten se pod vedením trenéra Jiřího Mašíka představil na mezinárodním turnaji v Plzni - Pilsen Cup. Jak byl hlavní trenér spokojen s výkony v jednotlivých zápasech? Jaká bude další příprava?

I to se dočtete v následujícím rozhovoru!

Začal nový reprezentační cyklus, který vyvrcholí MS v Písku za rok. Jaké proběhly změny v realizačním týmu apod.?
„Změna je na postu asistenta, tím se stal Martin Kovářík z Plzně. Budeme to mít trošku rozdělené, on bude sledovat extraligu staršího dorostu a já extraligu a plus také starší dorost. Kustodem se stal Tomáš Diblík.“ Turnaj v Plzni a zároveň soustředění, které jste zde měli, bylo první reprezentační akcí. Kolik vám přišlo omluvenek?
„Omluvili se nám čtyři hráči, a také jeden, který se neomluvil, dokonce se dodnes neozval. To mě hrozně mrzí, protože reprezentace je taková odměna. Ty čtyři se omluvili ze zdravotních důvodů.“ Byli jste pozváni na Pilsen Cup, co jste říkal, když ta možnost hrát tady v Plzni přišla?
„Byl jsem hrozně rád, vlastně pan Kadaně nám nabídnul, jestli bychom v případě toho, že by se některé týmy omluvily, nechtěli přijet. Já jsem neváhal ani minutu, protože možnost sehrát takovéhle tři těžké zápasy. Pro ty kluky je to úžasná škola, protože zkušenosti, které tady během toho víkendu posbírali, to nenatrénují ani za rok, protože tady viděli, jak se mezinárodní hokejbal hraje, jaká je v něm síla a rychlost.“ Jak teď bude probíhat další příprava na mistrovství?
„Teď už najíždíme na plán, který jsme předkládali. To znamená, v červnu je v jednání mezistátní zápas v Německu, uvidíme ještě, jak to dopadne. Popřípadě by byl jen kemp. Na podzim v reprezentační přestávce by měl být další kemp. A podle přesného termínu MS v Písku pak navážou další kempy“. Teď pojďme k Pilsen Cupu. V pátek jste sehráli zápas proti reprezentačnímu áčku, jaký byl?
„Já bych ten zápas hodnotil jen pozitivně. Hráli jsme proti hráčům, kteří hrají pravidelně extraligu, je tam mnoho mistrů světa a myslím si, že jsme to odehráli velice dobře. Kluci do toho šli se sebevědomím, což byl náš cíl, aby se nebáli. Samozřejmě rozdíl tam byl znát, zachytali nám dobře brankáři a dodali nám sebevědomí i do dalších zápasů. Odehráli jsme to velice dobře. Šance na vyrovnání jsme měli, ale jak už jsem řekl, rozdíl, zejména ve zkušenostech tam byl hrozně znát.“ V zápase proti dalšímu těžkému soupeři Slovensku jste hráli dobře, prohráli jste „pouze“ 3:0, jaké je vaše hodnocení?
„Navázali jsme na výkon z pátku. Dokázali jsme s nimi hrát vyrovnanou partii, i když se znovu projevily určité rozdíly. Ta síla a rychlost hráčů je ještě malinko jinde. Máme tu pár sedmnáctiletých kluků a to v tom porovnání musí trochu být znát. Mohli jsme tam dát i gól, a kdyby to, bylo třeba 2:1 tak by to mohlo vypadat jinak. Výsledek byl dobrý, ale pro nás byl nejdůležitější celkový výkon.“ Dnešní zápas (tj. 30.1)byl dlouho vyrovnaný, rozhodla až přesilová hra v poslední třetině. Jak to hodnotíte? „Dneska už se projevila únava, my jsme vlastně měli v pátek tréninkovou jednotku, včera znovu plus zápasy, takže ty kluci toho měli dost. Navíc některé týmy mají odlišnou zimní přípravu, takže nevím, jak ti kluci na sobě pracovali. Dneska tam byla právě znát ta nerozehranost, v určitých pasážích hry už i ta únava. Je super, že jsme dokázali vyhrát. I když jsme klukům říkali, že výsledek není to nejdůležitější. Důležitý je výkon.“ Když se podíváme na turnaj celkově, skončili jste třetí, a výkon také byl dobrý?
„Je to super umístit se třetí, navíc mezi seniorskými reprezentacemi. My jsme tady odehráli dva výborné zápasy proti dvěma ze tří nejlepších týmů na světě. Když jsou samozřejmě také v přípravě. Ale my jsme ty kluky viděli teď poprvé, je to pro nás velice pozitivní. Jsem moc rád, že jsme se mohli zúčastnit.“ Když se podíváme na výkony hráčů, překvapil vás někdo?
„Já musím říct, že mi překvapili vlastně všichni, všichni velice mile. Měl jsem obavu z toho, jak to ti hráči zvládnou. Samozřejmě jsou tam rozdíly, jsou tam hráči, kteří na tom byli lépe, někteří hůř, ale to je dané zejména tím, jak se začali připravovat v těch klubech. My jsme je nabádali, že musí i nadále na sobě pracovat, že nesmí usnout, že musí i sami. Nemůžu nikoho vyzdvihnout. Zachytali nám výborně všichni tři gólmani.“