CROSSDOCK Extraliga

Zmrazení dotací z MŠMT přidělalo vrásky i vedení ČMSHb

Současná situace ve sportu je velmi napjatá. V tomto týdnu podala rezignaci na post ministryně školství Kateřina Valachová. Právě pod její rezort spadají dotace do sportovních svazů a klubů. Ministryně rozhodla o zmrazení dotací do sportovního prostředí.

V reakci na obvinění své někdejší náměstkyně Simony Kratochvílové v souvislosti s dotacemi pro sport nechala Kateřina Valachová zrušit některé z dotačních programů a část jich nechala prověřit. Ministryně zdůraznila, že sportovním svazům z dotačních programů ještě nepřišla ani koruna, což prý není důsledkem policejní razie, ale plynulo to z jejího rozhodnutí. Upřesnila, že pro budoucí roky bude systém dotačních programů revidován, zvláště v oblasti investic. Právě investiční dotace jsou předmětem vyšetřování policie. Zmrazení dotací na činnost se velmi významně dotýká také hokejbalu. ČMSHb neobdržel v roce 2017 od MŠMT prostředky na činnost ve schválené výši, která přesahuje částku 13 miliónů korun. „Výpadek podpory MŠMT je pro nás velmi zásadní, z těchto důvodů dochází k vyhlášení takzvaného rozpočtového provizoria, které bude schvalovat v termínu 19. 5. Valná hromada ČMSHb.“ Uvedl předseda ČMSHb Martin Komárek.

Hokejbal není původcem této nastalé situace. ČMSHb se vždy snažil pečlivě a správně nakládat s prostředky z MŠMT a byli jsme i několikrát předmětem kontroly. Současná situace samozřejmě negativně ovlivňuje celé hokejbalové hnutí a to přímo hned MS, které startuje za 3 týdny, ale také i samotné fungování svazu. V jádru našeho sportu je řada schopných lidí, kteří vědí, jak s nastalou situací bojovat. K situaci doplňuje Martin Komárek: „Plně respektujeme a chápeme krok MŠMT, který se snaží ochránit prostředky státu a daňových poplatníků. Takto rozsáhlý výpadek financování je pro ČMSHb velmi zásadní dvojnásob, je-li oznámen v těsné blízkosti před termínem konání MS v Pardubicích. Věřím, že vyvstalou situaci dovedeme zvládnout a vyřešit. S ohledem na veřejnou známost situace okolo MŠMT jsem zaznamenal řadu pozitivních ohlasů z hokejbalového prostředí a vlnu podpory. Všem děkujeme za vstřícná slova a vnímání vážnosti uvedené situace. Mám-li nějak reagovat na možné formy podpory, tak největší možnou podporou ze strany všech hokejbalistů, hokejbalistek, jejich rodičů a rodinných příslušníků je pro hokejbal jako celek zakoupení lístků na MS a současně pomoc při vytvoření bouřlivé atmosféry v dějišti šampionátu“.

Nelehká situace je nyní na bedrech organizačního výboru Mistrovství světa, které proběhne od 1. do 10. června v Pardubicích. Přípravy vrcholí a dotace od MŠMT jsou klíčové. K situaci s ohledem na Mistrovství světa se vyjádřil i člen organizačního výboru MS David Kantor „v tuto chvíli, kdy dotahujeme celé MS, je to pro nás opravdu krizová situace. Tu se snažíme řešit ve spolupráci s celým OV, s dodavateli a s partnery celého MS tak, aby úroveň celého MS, které chystáme více jak dva a půl roku, mohla být co nejvíce zachována.“

Nyní musí celý hokejbal táhnout za jeden provaz a měli bychom se v této situaci jen podporovat. Nicméně si nikdo z řad hokejbalistů nenechá zhořknout domácí šampionát v Pardubicích. Přijďte podpořit reprezentanty České republiky v boji o titul mistrů světa. #VRAŤME ZLATO DOMŮ!

Více informací naleznete na www.hokejbal.cz nebo na www.pardubice2017.com