CROSSDOCK Extraliga

Ve finále zapomenete na bolístky a únavu, je to vrchol sezony! je si vědom Špaček

Martin Špaček z kladenského Alpiqu je do jisté míry jedním z překvapeních letošní vyřazovací části.

Statistiky nesleduji, za mé body jsem ale moc rád

Martine, proběhla v kabině po sobotní prohře nějaká bouřka?

Neřekl bych, že bouřka. Jen jsme si řekli, že takto to určitě nejde, a že takto se finále rozhodně nehraje. Nepřistoupili jsme k tomu vůbec dobře a sami jsme věděli, že to musíme změnit. Zlepšené osobní souboje, střelba a tlak do brány, to byly hlavní důvody, proč náš výkon vypadal v neděli lépe.

Nedělní první třetina se pro vás ale zase nezačala vyvíjet moc dobře, ovšem alespoň jste neinkasovali…

Přesně tak, nebylo to opět takové, jak bychom si představovali. Naštěstí jsme zvládli nějaká oslabení a na konci první části zápasu jsme se ještě stihli dostat do vedení. Tímto gólem jsme se zvedli a zároveň jsme se vedením trochu uklidnili.

Vaše trefa pak přišla až během druhé třetiny a byl to gól na 2:0, který se nakonec ukázal jako vítězný. Především ale určitě vaši hru ještě více zklidnil…

Určitě nám to pomohlo, vždycky je lepší vést o dvě branky, člověk si pak na hřišti může více dovolit. Ale chtěli jsme hrát pořád stejně, tedy tak, jak jsme si v kabině řekli. Mně osobně ta branka zvedla sebevědomí, protože se mi do té doby nehrálo příliš dobře. Člověku to tak určitě hned pomůže, když skóruje, nebo když se mu alespoň povede nějaká akce. (usmívá se)

V letošní vyřazovací části se vám bodově velice daří, oproti základní části je to pro vás jako nebe a dudy, souhlasíte?

Za ty branky a nahrávky jsem moc rád, ale já tyto statistiky vůbec nesleduji. Od toho máme v kabině Dana Hnízdila, který si to pořád počítá a zajímá se o to. Když se ale podívám na moje body v základní části a teď v play off, tak mám samozřejmě dvojnásobnou radost, jelikož mi to tam padá v době, kdy se hraje klíčová část sezony!

Nebude na vás teď v kabině tedy Dan Hnízdil naštvaný, když jste ho už v produktivitě po minulém víkendu o bod přeskočil?

(směje se) To snad ne, on taky měl nějaký bod, takže naštvaný nebude.

Podmínky budou stejné, deště se neobávám

Finálová série se stěhuje za stavu 1:1 do Prahy. Kladenský úkol tak bude ukončit to v hlavním městě?

Přesně tak! Chceme vyhrát oba dva zápasy, stejně tak, jako když jsme jeli za stavu 1:1 do Hradce Králové a potom i do Plzně. Chceme v neděli mít titul!

Oba zápasy v základní části jste s Kert Parkem odehráli vítězně v poměru 3:2. Vzpomínáte si, co na něho na domácím hřišti platilo?

S nimi je to vždycky těžké, navíc doma jsou pochopitelně na své hřiště zvyklí. Nemyslím si, že když bude pršet, že to bude jejich výhoda. Protože to budou podmínky pro oba týmy stejné a my máme dostatečně zkušený tým, abychom se s tím rychle vyrovnali. V semifinále proti Plzni se také říkalo, že budou domácí mít výhodu, jelikož jsou zvyklí na odrazy míčku ve své hale, znají své hřiště a podobně. Ovšem zvládli jsme to a stejně dobře se to budeme snažit odehrát i o tomto víkendu. Sice to budou vyrovnaná utkání, chceme je však překlopit na naší stranu.

Asi budete souhlasit, že v této fázi sezony už povrch nehraje příliš roli, jelikož všechny celky jsou vždy navyklé…

Je to tak, v play off to už příliš roli nehraje, kromě toho deště třeba, kde možná trochu ano. Tady bude záležet ale na nás, jak k venkovním zápasům přistoupíme. Musíme chtít ještě více než Kert, pokud se nám to povede, tak věřím, že finálovou sérii ovládneme už v neděli.

Počasí tedy vy osobně příliš sledovat nebudete?

Já ne, ale trenéři asi ano. Ono déšť stejně neovlivníme a jak už jsem říkal, budou to stejné podmínky pro každého. Věřím, že se s tím případně popereme dobře.

Jak vám osobně vyhovuje nabitý program? Za základní část máte dvacet zápasů a teď podstatě během pěti víkendů už celou polovinu!

Je pravda, že víkendové dny teď jsou plné hokejbalu. Já jsem ale rád, že se tolik hraje, protože mi to vyhovuje. A navíc, únavu zatím nepociťuji. Když hrajete finále, tak zapomenete na veškeré bolístky nebo unavenost, je to vrchol, na který dřete celou sezonu, zimní i letní přípravu. Vzhledem k takto nabitému programu se alespoň nemusí moc trénovat.