CROSSDOCK Extraliga

Dramatickou bitvu na úvod finále rozhodlo prodloužení a Kert Park slaví první výhru

Letošní finálové boje o titul v CCM Extralize začaly v sobotu odpoledne na Kladně, které svedlo v prvním utkání tuhý boj s Kert Parkem. Ten se do finále probojoval po pěti letech a jeho hlad po titulu byl vidět od úvodních vteřin.

Parádní začátek hostů zabrzdil domácí

Kert Park začal fantasticky a určitě podle svých představ. Už po půl minutě hry se totiž poprvé měnilo skóre a překonán byl Jirotka! Hosté se dostali ke střele od modré čáry, kterou ještě domácí brankář dokázal vyrazit, ovšem před brankou pak dostal hodně prostoru Tomáš Fejfar, který tak ihned potvrdil, proč vedl před finálovou sérií statistiku play off produktivity.

Celek z hlavního města pak byl i nadále jasně lepší a Alpiq se spíše jen dostával k brance, než že by hrozil. Každopádně u jednoho gólu hostů to skončit nemuselo, v dalších příležitostech však začal potvrzovat svoji fazonu zase domácí brankář.

Když pak nebyla proměna dvojnásobná početní výhoda Kert Parku, začalo se Kladno v polovině první třetiny také postupně dostávat do hry. A svoji první největší příležitost během prvních patnácti minut si vybojovalo záhy, trojice domácích hráčů dostala míček až do brankoviště a Mikl si tak musel rychle lehnout. K jeho štěstí se však přízemní střela vykutálela těsně vedle tyče. Když pak ještě Pospíšil nastřelil pořádně prudkou ranou tyčku, bylo jasné, že ve vedení odejdou do kabin hosté.

Kladno zabralo a vyrovnalo

Druhou třetinu se snažili domácí zachytit hned od začátku o hodně lépe a poměrně se jim to i dařilo. Tedy alespoň z toho pohledu, že se Kert Park příliš nedostával do nebezpečné koncovky. Když pak došlo na vyloučení, a to s tím, že početní výhodu měli hosté, hra se přestěhovala opět před branku Kladna. V této fázi hry se ale Pražanům skórovat nepodařilo.

A tak zabralo Kladno a na hrací ploše to bylo vidět. Domácí za svoji snahu byli odměněni v polovině druhé periody, kdy nejprve brankář hostů Mikl vyšvihl dva parádní zákroky, po tom druhém se však míček odrazil přímo na hůl Radima Štěpáníka, jenž dokázal rychle poslat svoji ránu k tyčce a do sítě.

Domácí se pak psychickou výhodu rychle snažili přetavit ve vedoucí branku a otočit tak vývoj utkání. I když se museli hosté hodně snažit, nakonec to jejich defenziva zvládla a i druhé pokračování zápasu tak přineslo pouze jednu branku.

Hosté tlačili, Kladno s Jirotkou v zádech ale dobře bránilo

Třetí perioda začala nejprve vyrovnanější hrou, která se změnila ve výhodu Kert Parku při vyloučení na straně Kladna. Od třiatřicáté minuty tak byla znatelná převaha na straně hostů, kteří místy uzamkli Alpiq v jejich obranném pásmu a především střelami od modré se snažili jít do opětovného vedení. Středočeši však hráli před Jirotkou dobře a ten k tomu přispěl několika povedenými zákroky, takže se z branky Pražané radovat nemohli.

S blížící se třetí sirénou klidně mohli strhnout vedení na svoji stranu Kladenští. Největší příležitost na to měl Barnošák, který dobíhal vyraženou tvrdou střelu od modré a snažil se dorážet míček, o němž Mikl zřejmě hned nevěděl. Když však ani tato příležitost neskončila změnou skóre, všem přítomným bylo jasné, že se bude minimálně prodlužovat.

Martin Kruček spustil velkou radost

A skutečně nakonec prodloužení rozhodlo. Hosté byli od úvodního vhazování opět více aktivnější, ovšem k rozhodující trefě se dlouho nemohli dostat. Když už to tak začínalo vypadat na nájezdy, necelé dvě minuty před koncem stál na konci rychlé výměny míčku Martin Kruček, který dokázal z pravého kruhu prostřelit domácího brankáře a spustit tak ohromnou radost na straně Kert Parku. Ten se tudíž, pro někoho možná překvapivě, dostal ve finálové sérii do vedení!

HBC ALPIQ Kladno vs. HC Kert Park Praha 1:2pp (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Štěpáník (Pospíšil, Šrámek) – 1. Fejfar, 54. Kruček M. (Pala).

Stav série: 0:1.

HBC ALPIQ Kladno: Jirotka (Hájek) - Kudela, Pospíšil, Dědič, Haisman, Soukup, Rejthar, Šícha – Špaček, Štěpánik, Pražák, Kohout, Hnízdil, Ogurčák, Barnošák, Šrámek, Nosek, Novák, Potěchin.

HC Kert Park Praha: Mikl (Papranec) – Nýdl, Dulava, Šperl, Skalník, Bureš, Blaško, Bošák – Fejfar, M. Kruček, Wróbel, J. Kruček, Kovář, Plzák, Sitter, Postulka, Javorka, Vyskočil, Rozenberg, Sup, Pala.