CROSSDOCK Extraliga

Plzeň Kladnu loňské vyřazení neoplatila. Trápila nás koncovka, byl zklamaný Edl

Pro loňského vítěze základní části musela být ta letošní zklamáním. Až šestý flek z jedenáctičlenné party si na západě Čech nepředstavovali. Poslední zápasy před vyřazovací částí se to ještě Mečouni snažili pozměnit, ovšem podle představ jim to už také nevyšlo.

Štěstí jsme si v sudých zápasech odvrátili sami

Po postupu do semifinále cestovala Plzeň do středních Čech. Na velkém hřišti Kladna se jim první zápas nevydařil, druhý už vyhráli. „Ten první zápas na Kladně jsme měli zvládnout. Stejně jako druhý u nás, zkrátka rozhodly asi ty sudé zápasy,“ litoval po vyřazení trenér Mečounů Michal Edl. „V těch zápasech jsme si ale štěstí od sebe odvrátili sami. Nebyl to totiž výkon, jaký jsme si představovali. Hráče jsme na to sice připravili, jako tým jsme to ale nezvládli,“ přiznal vzápětí.

Co tedy nakonec rozhodlo, že si rysové vybojovali alespoň podle výsledku konečné série, tedy 3:1 na zápasy, hladký postup? „Skutečně teď v momentě chvíli po vyřazení nevím,“ přemítal nejdříve trenér Edl. „Byla to ale asi chuť bojovat o každý centimetr na hřišti. Tohle trenéři tolik nedokážou ovlivnit, to musí chtít sami hráči,“ dodal.

Velkým problémem byla u Plzně koncovka, ostatně s tím se potýkalo i Kladno v loňském finále, kdy po prohrané sérii s Pardubicemi litovalo neproměňování svých šancí. Teď však Středočeši naopak stáli proti mužstvu, které se s podobným problémem potkalo letos. A byl to vlastně zároveň střet dvou brankářů, kteří bojují o účast na červnovém mistrovství světa v Pardubicích. „Jirotka je kvalitní brankář, stejně jako náš Kráčina. A vzhledem k tomu, že jsme věděli, jakým stylem prvně jmenovaný chytá, mrzí mě, že jsme toho nevyužívali a stříleli jsme jen hodně nahoru,“ prozrazuje Edl.

Před sezonou jsem byl přesvědčený, že patříme mezi nejlepší čtyři celky

Dalším rozhodujícím faktorem nejen v play off bývají početní výhody, ke kterým měl plzeňský trenér také výtku. „Přesilovou hru jsme se do posledního zápasu snažili nějakým způsobem změnit, ovšem Kladno nás bránilo dobře. Hráli jsme to ale hodně ze shora, s čímž jsme my jako trenéři spokojeni nebyli,“ říká lodivod Mečounů.

Plzeň sice po základní části skončila až na šestém místě, těšit ji však může trochu pohled do statistik, jelikož jejich pětačtyřicet obdržených gólů je řadí na dělenou třetí pozici nejlepší obrany. „Hráčům jsem za celou sezonu poděkoval, protože je dlouhá. Během celého ročníku jsme měli dobré i ty špatné zápasy, na můj vkus tam je ale málo střelby. Do příští sezony na tom budeme muset zapracovat,“ hodnotí dále Edl a pokračuje: „Už před sezonou jsem říkal, že náš tým patří mezi nejlepší čtyři. Ale nejen v play off, ale i v základní části. Bohužel jsme ale nezvládli závěr právě letošní základní části a tím jsme si neudělali dobrou výchozí pozici pro play off.“

Pro Michala Edla, bývalého juniorského mistra světa, ta skončená sezona byla úplně první v pozici trenéra u A-týmu. Obecně se s ní tak popasoval dobře, i když jak sám přiznává, nebylo to nic lehkého. „Bylo to pro mě strašně těžké, skončil Josef Kadaně a já jsem doufal, že se k mužům přesune do pozice hlavního trenéra někdo ze staršího dorostu. Nestalo se tak a já jsem byl vhozený do vody, musel jsem si k sobě rychle ještě sehnat další dva lidi. Nakonec to jsou kolegové, se kterými jsem si sedl jak trenérsky, tak ale i lidsky, a za to jim moc děkuji,“ na závěr hodnotí zase z jiné pozice sezonu plzeňské trenér, který by měl pokračovat i v příští sezoně.

Letošní statistiky Plzně v kostce:

Nejproduktivnější hráč základní části - Michal Průcha (10+9)

Nejvíce branek v základní části - Michal Průcha (10)

Nejvíce asistencí v základní části - Michal Průcha (9)

Nejproduktivnější hráči play off - Martin Krch (4+1), Ondřej Malý (3+2), Jiří Benedikt (2+3), Michal Průcha (1+4)