CROSSDOCK Extraliga

Letohrad zažil nejúspěšnější sezonu za posledních 10 let i díky Lajčiakovi!

V play off CCM Extraligy teprve nedávno skončili srdnatě bojující letohradští jeleni, kteří se těšili z nesmírně povedeného ročníku, ale poslední zápas sezony jim přichystal krutý debakl 1:9 od pražského Kert Parku.

Máte za sebou rozhodně povedenou sezonu, v níž Letohrad dosáhl na nejlepší umístění po základní části za posledních 10 let! Vy jste do týmu přišel, abyste svými zkušenostmi stmelil mužstvo a pomohl mu do play off. Jste po konci sezony spokojený a považujete misi za úspěšnou?

Pro sportovce je nejkrásnější vyhrát poslední zápas sezony, no ne vždy se to ale podaří. Závěry se nedají dělat na základě posledního zápasu, ale je potřeba se na sezonu podívat komplexně, a proto ze svého pohledu považuji hokejbalovou misi v Letohradě za úspěšnou. Rovněž jsem považoval za úspěch loňský postup s Třincem po dlouhých letech do play off. Byly to moje osobní cíle tam i nyní v Letohradě a to se mi podařilo splnit. Hokejbal je kolektivní sport a vždy o výhrách, či prohrách rozhoduje parta lidí, kteří tahají za jeden konec provazu. Já jsem se vždy snažil dělat sport na 100% a přistupovat k všemu jako profesionál, i když hraji sport, který je amatérský. Možná tento přístup a nasazení pomohlo spoluhráčům si uvědomit, že společnými silami dosáhneme o dost více, než může dosáhnout mužstvo plné hvězd, které nemá silného společného ducha!

Postoupili jste do play off z výborné páté pozice a ve čtyřech duelech čtvrtfinálové série jste s Kert Parkem více než drželi krok. Skóre 10:7 ve váš prospěch po čtyřech zápasech a vyrovnané sérii na zápasy mluví za vše. Čím to, že se vám tak dařilo? Byla velká kvalita v týmu?

Určitě máme v týmu hodně skvělých a šikovných hráčů, kteří si uvědomili, že postupem do play off se mažou výkonnostní rozdíly mezi mužstvy. V základní části jsme předváděli vyrovnané výkony s každým soupeřem a za odměnu jsme si vybojovali možnost zahrát si čtvrtfinále. Šli jsme si to užít a snažili jsme se podat vždy výkon na hranici možností, abychom se po zápase mohli na sebe a lidem, kteří nám fandí, podívat přímo do očí. Každý z hráčů se obětoval pro tým a společný cíl, a to bylo to nejpodstatnější. Samozřejmě jsme měli i trošku sportovního štěstí, které se vždy otočí tváří tomu, kdo mu jde naproti. Naše bojovné výkony v plném nasazení nám přinesly ovoce, a proto jsme dokázali hrát víc než vyrovnanou partii s favorizovaným Kert Parkem.

Na rozhodující zápas jsem cestoval od 12:00, tedy šest hodin

Rozhodující páté utkání se odehrálo ve středu 12.4 ve večerních hodinách v Praze. Vy jste musel podstoupit dalekou cestu až ze Žiliny. Přemlouval jste se dlouho, nebo jste ani na chviličku neváhal?

Vůbec jsem se nemusel přemlouvat! Před sezonou jsem přesně věděl, do čeho jdu a co všechno musím tomu obětovat. Na zápas jsem cestoval od 12:00, tedy šest hodin, ale něco podobného jsem absolvoval každý pátek, když jsem do Letohradu na trénink měl za sebou 4 hodiny cesty a přibližně 250km. Ale vůbec nechápu, kam se česká liga nasměřovala.

Co tím přesně myslíte? Můžete nám přiblížit vaše pocity respektive názory?

Jsem si vědom, že důvodem je mistrovství světa, ale na ten jedou i Slováci a je také čeká rozhodující pátý zápas mezi LG Bratislava a Skalicou až v sobotu (utkání se už odehrálo a vyhrála Skalice, rozhovor vznikal po vyřazení Letohradu z play off ve čtvrtek 13.4 pozn. red.). To znamená, že hráči mají možnost regenerace a nemusí absolvovat nesmyslný zápas uprostřed týdne po dvou dnech a následně postupující opět za dva dny musí začít semifinálovou sérii, po krátké regeneraci. Myslím si, že u hráčů se také může projevit únavové anebo svalové zranění. Přeci jen všichni jsme amatéři a tento sport nás neživí.

Rozumíme. Vraťme se ale k rozhodujícímu čtvrtfinálovému duelu, který vám vystavil v sezoně stopku. Od začátku zápasu bohužel začalo na lužinském plastu mrholit. Déšť ale následně stupňoval a vy jste od začátku byli nesmírně pozadu. Mrzelo vás to hodně?

Nejhorší byla ta nemohoucnost a bezmocnost, že s tím nemůžete nic přímo na místě udělat. To, že je soupeř lepší a kvalitnější dokáže uznat každý sportovec, ale jakmile o zápase rozhodnou jiné vlivy, než aktuální forma hráčů, dodržovaní nastolení týmové taktiky a individuální výkony jednotlivců, tak je jasné, že vás to mrzí!

Dovolím si tvrdit, že za jiného počasí by zápas vypadal úplně jinak

Každou vteřinu, bylo vidět, že se neuvěřitelně trápíte. Když jste se zapřeli, ztratili jste stabilitu a Kert Park se dostával neuvěřitelně snadno do přečíslení, z něhož vás trestal. Je ve vás trpkost pro Letohrad z nedůstojného závěru sezony? Výsledek 9:1 nepřipomíná rozhodující pátý zápas čtvrtfinále play off nejvyšší soutěže…

Některé věci fungují jen na 100%. Také by vás netěšilo, kdyby vám manželka pověděla, že vám je věrná na 80%. Rovněž vnímám plastový povrch. Je skvělý! Těší mě, že jich v České republice máte a nové přibývají. Se Slovenskem se to nedá vůbec porovnat. Problém nastává tehdy, když začne být umělý povrch mokrý. V této chvíli se radikálně mění podmínky na hru pro hráče mužstva, které na svém hřišti nemají umělý povrch. V tomto momentě se plastový povrch stává neregulérní pro hru a dost radikálně to ovlivní zápas. Kvůli tomuto si dovolím tvrdit, že za jiného počasí by zápas vypadal úplně jinak.

Opravdu v to věříte, nebo to je z frustrace v podobě kruté porážky?

Uvedený zápas neměl z mého pohledu nic společného se sportem a už vůbec se nedal považovat za to nejlepší, co obě mužstva mohly předvést. Mohou se na mně hněvat hráči Kert Parku, ale já osobně si myslím, že jejich kvalita není tak výjimečná, aby nám za jiných podmínek dokázali vstřelit 9 gólů. V celé sezoně jsme pouze v jednom zápase dostali 5 gólů a to poslední byl do prázdné brány. Kert Park nám v základní části a play off před posledním zápasem dal dohromady 12 gólů v 6 zápasech, takže nevěřím, že během dvou dní od neděle do středy náhle jeho hráči dostali nadpřirozené schopnosti a magickou sílu na to, aby nás v rozhodujícím čtvrtfinále porazili takovýmto obrovským rozdílem.

Kert Park měl výtečnou obuv, díky které to na jeho povrchu neklouzalo. Věděl jste vůbec o ní a nepřemýšleli jste před zápasem, že budete bádat po vhodných botách? Teď se totiž rozhodně strhne časté oponování, že jste měli stejné podmínky a že jste se mohli patřičně vybavit!

Každý z našich hráčů si donesl vícero druhů tenisek. Já jsem měl troje a zkusil všechny, ale ani v jednom druhu jsem nemohl podat svůj nejlepší výkon. V jednom páru se smýkalo více a v druhém méně. Jak si mám v obchodě vybrat ty správné boty, které budou vhodné na jednotlivé druhy plastu, když bude mokrý? Myslím si, že se to bez toho, abyste na tom trénovali a hráli, není možné.

Když mám oblečený dres, tak hráč v jiném dresu je pro mě soupeř, ale ne nepřítel!

V hokejbale působíte více než 18 let, reprezentoval jste na několika mistrovstvích světa Slovensko, ale zažil jste někdy tak krutý výsledek?

V průběhu mého sportovního života jsem toho zažil opravdu hodně moc. Jedno juniorské a tři seniorské mistrovství světa. Jako jediný na Slovensku jsem hrál nejen na MS v hokejbale, ale i ve florbale. Nikdy jsem však nezažil, aby o mé prohře rozhodlo něco jiného, než výkon na hřišti. Na florbalových MS nás ve čtvrtfinále porazilo Švédsko 18:1, ale vůbec to nebyl krutý výsledek, jelikož jejich předvedená hra byla dokonalá. Ve finále vstřelili 11 gólů Finsku, které je světovou florbalovou dvojkou.

Je něco, co vás ve sportovním životě občas zklame nebo vám vyloženě vadí? Zkuste se zaměřit přímo na hokejbal.

Rovněž jako v živote i ve sportu je velmi různých druhů lidí. Nedokážu si vysvětlit ani pochopit nevraživost a nesportovní diskuze či rozpravy na hřištích. Vždy jsem si vážil a budu si vážit každého hráče soupeřova mužstva a rovněž tak i každého diváka, který se přijde na zápas podívat. Když mám oblečený dres, tak hráč v jiném dresu než mám já, je pro mě soupeř, ale ne nepřítel! Po zápase si s ním podám ruku a uznám jeho kvality. Vždy vyhraje lepší a prohru beru jako ponaučení do budoucnosti na to, abych se mohlo zlepšit a v dalším zápase ho porazit. Nikdy jsem nehrál zákeřně a už vůbec ne s úmyslem někoho zranit.

V poslední době je na hřištích vidět stále více projevů neúcty a neférové hry

To, co jste vyjmenovával, by tak ale na hřištích mělo být, obzvláště pak v amatérském sportu…

V poslední době je ale na hřištích vidět stále více projevů neúcty a neférové hry. Pro mně skutečná hodnota sportu spočívá v lásce k němu samotnému a ne ve výhře za každou cenu! Přeci nejdůležitější v zápase je to, aby se nikdo vážně nezranil a mohl se po zápase znovu věnovat své rodině, přátelům a práci, která ho živí. Bohužel ne všichni se takto chovají a například fanoušci berou sportovní fandění jako útěk před realitou, kde mohou vypustit svůj stres a frustraci z běžného života…

Opusťme už smutné věci a zaměřme se na závěr na něco jiného. Budete i po tak krušném závěru letošní sezony pokračovat v letohradském dresu a věříte, že tým jelenů má budoucnost?

Co se týká budoucnosti mužstva letohradských jelenů, tak ji vidím velmi dobře. Mají výbornou mládež a také hráče, kteří mají chuť a srdce za Letohrad bojovat! Nejdůležitější je, aby mužstvo zůstalo spolu a ještě se doplnilo o pár hráčů, kteří by zvýšili zdravou sportovní konkurenci.

A co tedy vy osobně?

Pokud jde o mně, momentálně nevylučuji další spolupráci s Letohradem, ale na 100% ji nemohu potvrdit. Vím, že pro klub jsem dost velká finanční zátěž a nejdůležitější je, aby to mělo pro obě strany význam. Vše bude záležet od zdravotního stavu a od nové výzvy, kterou si potřebuji najít. Aktuálně je pro mně nejdůležitější si od hokejbalu oddychnout a věnovat svůj čas snoubence Radce, z které bude brzy moje manželka. (úsměv)