Reprezentace

Češi po výhře nad Řeckem do semifinále Mistrovství světa

Svěřenci trenéra Kadlece mají za sebou utkání, které rozhodlo, že budou hrát opět o medaile. Český tým po rozpačité 1.třetině začal dávat branky a porazil Řecko ve čtvrtfinále MS v Bratislavě 5:1.

Touto výhrou si tak hokejbalisté zajistili postup do semifinále, kde vyzvou tým z pořádající země - Slovensko, které na MS ještě neprohrálo. Přijeďte podpořit národní tým do Bratislavy, utkání začíná v 18:00 a Češi budou podporu velmi potřebovat.

Čeští hokejbalisté nenavázali na včerejší nevydařený výkon proti Portugalsku a vítězstvím 5:1 nad nebezpečnými Řeky si zajistili účast v sobotním semifinále. Po utrápeném úvodu zlomili soupeře třemi góly v závěru druhé třetiny. V odvetě plzeňského dramatu zpřed dvou let na ně od 18:00 v Bratislavě čeká výběr domácího Slovenska.

Favorit zápasu přesto dlouho svou roli neplnil. Řekové, kteří mají ve svém středu celou řadu Kanaďanů, praktikovali podobný styl jako ve čtvrtek Portugalci a český tým se do zakončení prosazoval jen těžce. Na sklonku čtvrté minuty sice měl blízko k vedoucímu gólu Hudeček, na brankovišti ale skákající míček netrefil. „Já jsem čekal, že ten zápas bude těžký. Řekové tam mají spoustu Kanaďanů, navíc jsme byli zpočátku zápasu vylučování. Naštěstí jsme ale zabrali a soupeře přehráli,“ všiml si brankář Heczko.

Řekové se začali osmělovat a na brankáře Heczka létalo stále více míčků. I s jeho přičiněním český tým ustál poměrně dlouhou dvojnásobnou přesilovku Řeků, v pokračující klasické početní převaze ale poprvé inkasoval. Dourmissis našel na brankovišti Kourosise, který prázdnou brankou nepohrdl. „Začali jsme špatně a nestačili jsme běhavému stylu soupeře. Po první třetině jsme si to v kabině vyříkali a do dalšího průběhu nastoupil úplně jiný tým,“ uvedl autor dvou branek Ondřej Kejř.

Vyrovnání přišlo hned zkraje prostřední části. Po neproměněné šanci Nováka se ke střele od modré čáry dostal Miroslav Růžička a čistým průstřelem vrátil Čechy do hry. Tlak týmu trenéra Kadlece ale záhy ustal a iniciativu převzal soupeř. Rušno bylo před Heczkem zejména při šancích Barbase, český gólman ale jistými zákroky vlil spoluhráčům čerstvou krev do žil. „Chytal výborně, podržel nás a hlavně díky němu jsme se zvedli,“ pochválil českého brankáře Kejř.

Češi se podruhé prosadili téměř zničehonic. Rychlý brejk do otevřené obrany vedl Roušal, jeho nepovedená přihrávka se zastavila na brankovišti, odkud ji do sítě poslal Kejř. Uběhlo pár vteřin a Vrettis zpytoval svědomí podruhé. To zaspal při nevýrazné střele Kypeta od modré čáry a utkání se začalo lámat ve prospěch českého mužstva. Když pak zanedlouho využil přesilovku svým druhým zásahem Kejř, bylo o postupujícím jasno.

Závěr druhé třetiny se pozitivně promítl na hře českého týmu i ve třetí patnáctiminutovce. Branková mašina se sice zadrhla, Řekové už ale nebyli ani zdaleka tak nebezpeční. Dvojnásobnou přesilovku navíc využil Pospíšil a stanovil skóre na konečných 5:1. Češi tak splnili povinnost a o finále se v sobotu utkají s nažhaveným Slovenskem. To by sice mělo být v zápase favoritem, ale obhájce titulu určitě neprodá svou kůži bývalému federálnímu partnerovi zadarmo.

„V sezoně je málo takových super zápasů jako s Kanadou. Se Slováky hrajeme třeba přes rok, ale je to výborný soupeř. Na jejich půdě to bude velmi prestižní zápas,“ doplnil Heczko. „Tak určitě :-) se na ten zápas těšíme. Slovensko je doma a dělá vše proto, aby tady uspělo. Pokud přijdou diváci, tak uvidí docela zajímavý a kvalitní hokejbal,“ poznamenal k sobotnímu duelu trenér Kadlec.

Česká republika - Řecko 5:1 (0:1, 4:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Kourosis (Dourmissis, D. Nistas) - 18. Růžička (Roušal), 27. Kejř (Roušal), 28. Kypet (Hrabica), 29. Kejř (Roušal, Kruček), 34. Pospíšil (Příhoda, Novák)
Rozhodčí: Hollett (Kan.), Kunz (Něm.). Vyloučení: 8:9, navíc Govas (Řec.) 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 250

Sestavy:
Česká republika: Heczko (Jirotka),Tyburec, Pospíšil - Bacovský, Novák, Chmel P. Rejthar, Příhoda - Kubeš, Hudeček, Topolánek, Růžička, Kúdela - Krůček, Kejř, Roušal, Hrabica, Chmel M. - Bílý, Kypet, Wróbel

Řecko: Vrettis (Moshanos) - J. Barbas, Bolonakis, Manos, N. Barbas, K. Koutsogiannoupoulos, Novis, Hionis, Nistas, Trougakos, Bozinakis, D. Nistas, Govas, Kourosis, M. Barbas, Tsakalos, Stojsin, Dimitrios, Dourmissis, P. Koutsogiannopoulos, Kouloris.