Reprezentace

Češi zbrojí na Kanadu, v sázce je přímý postup do semifinále

Český reprezentační tým se po povinné výhře nad Německem připravuje na utkání, které hodně napoví o síle mužstva. Stejně jako na Mistrovství světa 2007 v Německu narazí Česká republika na pětinásobné světové šampiony z Kanady již v základní skupině.

Tehdy hokejbalisté z Čech prohráli 2:6, ale byli zámořskému celku velmi vyrovnaným soupeřem, jen častá oslabení zabránila lepšímu výsledku.

Stalo se tak tradicí, že se s Kanadou utkáváme jednou za 4 roky, záleží, jaký je zrovna formát turnaje. Na MS 2003 ve Švýcarsku to byl souboj ve finále, MS 2005 v USA jsme s Kanadou nehráli, až na MS 2007 v Německu v základní skupině a následně odveta ve finále, na MS 2009 v Plzni Kanada vypadla ve čtvrtfinále s USA a tak Česká republika souboj dvou velmocí neviděla.

Pamětníky velkých bitev s Kanadou máme i v současném kádru. Michal Chmel a Aleš Kypet pamatují dokonce souboje ze Švýcarského Sierre z roku 2003 a na Německo 2007 vzpomínají Michal Chmel, Příhoda i Rejthar , kteří v obraně bránili kanadské útočníky a Kejř, Trčka, Novák a Růžička, kteří se podíleli na ofenzivní síle. Mimochodem všechny ty branky v Německu jsem tehdy pustil já, spolupisatel tohoto článku :-)

Že zápas s Kanadou nebude procházka růžovým sadem, dobře ví kapitán české reprezentace Petr Novák. „Je to nejtěžší soupeř na turnaji, na každém mistrovství jsou favoritem a předloňský neúspěch budou chtít za každou cenu napravit,“ vypočítává

“Kanadu jsme na mistrovství čtyři roky nepotkali. Vlastně ani nevíme, s jakým kádrem přijede. Bude ale určitě fyzicky výborně připravená,“upozorňuje útočník Kladna Michal Trčka. O kvalitách úterního soupeře velmi dobře ví i realizační tým. „Jsou rychlí, atletičtí. My musíme být důraznější, nutit se do střelby, zjednodušit hru, kombinovat,“ zdůrazňuje asistent trenéra Rostislav Kurfürst.

V souboji těchto dvou týmů by si měl bratislavský divák rozhodně přijít na své. Češi samozřejmě duel budou chtít zvládnout. Vždyť v sázce je přímý postup do semifinále. „Kromě přímého postupu bychom měli ještě den volna, který by se rozhodně hodil,“ říká kapitán Novák. Jeho slova potvrzuje i asistent Kurfürst. „Volný den bychom velmi potřebovali. Zápasy jsou mnohdy náročné, síly budou ubývat,“ říká

„Jsem přesvědčen, že pokud takticky i fyzicky zvládneme všechny věci, na které kluky připravujeme, bude to vyrovnaný boj,“ předpovídá Kurfürst. Zápas začíná na hlavní ploše arény Ondreje Nepely v Bratislavě v úterý 21. června od 18 hodin. Přímý přenos můžete sledovat na televizních kanálech STV 3 a Eurosport 2, na internetu na adrese live.huste.tv, a samozřejmě také textově prostřednictvím serveru online.hokejbal.cz a onlajny.cz

V těchto chvílích užívá národní tým volné odpoledne – hráči buď odpočívají nebo zamířili na individuální prohlídku Bratislavy. V odpoledních hodinách je čeká lehký suchý trénink a večer pravděpodobně zamíří na stadion sledovat utkání Slovensko – Řecko. Tento duel bude velmi zajímavý pro vývoj druhé skupiny, protože řekové svým atletickým výkonem nečekaně zaskočili jednoho z favoritů a obhájce bronzové medaile z USA.

Historie vzájemných utkání na MS: (z historických pramenů čerpal Tomáš Březina)

MS 1996, Bratislava
Ve skupině: ČR - Kanada 6:3 (0:1, 4:1, 2:1)
Branky: Čaloun 3, Háva, Neveselý, Kaňkovský

Finále: Kanada - ČR 5:2 (3:0, 1:0, 1:2)
Branky: Hart, Háva

MS 1998, Litoměřice
Semifinale: ČR - Kanada 5:2 (0:0, 0:2, 2:3)
Branky: Kaňkovsky 2, Král, Kormunda, Kurz

MS 1999, Zvolen
Neutkali se
Kanada vyhrála skupinu a ČR také. ČR vyřazena v semifinále Slovenskem 4:5 po samostatných stříleních)

MS 2001, Toronto
Ve skupině: Kanada - ČR 3:0 (3:0, 0:0, 0:0)
Finále: Kanada - ČR 4:3 (1:1, 0:0, 2:2, 1:0) v prodloužení
Branky: Juráček, Hart, Hejkal

MS 2003, Sierre
Finále: Kanada - ČR 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)
Branka: Bednář
Kanada i ČR vyhráli skupinu a utkali se až ve finále, pozn. nejlepším útočníkem MS vyhlašen Alex Burrows (tehdy mu bylo 22 let, dnes hraje NHL za Vancouver, jeho přesné přihrávky zničily sen o finálovém vítězství naší reprezentace)

MS 2005, Pittsburgh
Neutkali se
ČR zvítězila ve skupině, ale prohrála ve čtvrtfinále s Portugalskem 4:5 po samostatných stříeních

MS 2007, Ratingen
Ve skupině: Kanada - ČR 6:2 (1:1, 2:1, 3:0)
Branky: Novák, Kejř

Finále: Kanada - ČR 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

MS 2009, Plzeň
Neutkali se
Kanada i ČR vyhráli skupinu. Kanada vypadla ve čtvrtfinále s USA 4:5 v prodloužení

Fanoušky České hokejbalové reprezentace se můžete stát na Facebooku http://www.facebook.com/ceska.hokejbalova.reprezentace .