Reprezentace

Petr Novák:

V neděli začíná v Bratislavě svátek pro všechny příznivce hokejbalu - Mistrovství světa, na kterém bude reprezentace ČR obhajovat zlaté medaile.

Na svůj čtvrtý velký turnaj se chystá jeden z nejzkušenějších českých hráčů, nejužitečnější hráč posledního šampionátu, střelec zlatého gólu ve finále s Indií a kapitán reprezentace Petr Novák. Před sobotním odjezdem do Bratislavy poskytl hokejbalista z Hradce Králové exkluzivní rozhovor pro hokejbal.cz.

Petře, jak s odstupem dvou let vzpomínáš na zlaté Mistrovství světa 2009 v Plzni?
"Mistrovství světa bylo pro všechny zúčastněné hráče životním hokejbalovým zážitkem, v tom si troufám mluvit i za ostatní. Bylo perfektně zorganizované, o tým bylo skvěle postaráno a atmosféra na stadionu během našich zápasů byla skvělá. Hráči se znají dobře z Extraligy a hodně z nás i z Ratingenu 2007, takže v týmu panovala vážně dobrá nálada. Dohromady to byl krásný mix, v semifinále jsme přežili kritický moment , když jsme otáčeli se Slovenskem a pak už každý věřil ve zlatý konec. Vzpomínky jsou nádherné, u mě samozřejmě umocněné mým životním gólem ve finále."

Když se řekne „Zlatý gól“, co se ti vybaví?
"Nejdůležitější gól v mé sportovní kariéře. Můj vysněný moment, kvůli kterému jsem celý život dělal hokejbal, trénoval a obíral se o osobní život. Vyčkávání na modré čáře, nepovedený lob , zavřené oči a střela z mého oblíbeného místa někam směr branka … A pak ? Pak minutu nevim, tu znám jen z DVD, velká úleva, obrovská euforie , protože ten tým si zlato zasloužil."

O víkendu si v přípravě proti Němcům neměl na dresu kapitánské céčko, počítají trenéři na tento post s někým jiným nebo to byla pouze vyjímka pro toto utkání?
"Tak o víkendu jsme potřebovali hlavně naplnit kasu (smích). Proto dostali příležitost jiní (smích). Ne, myslím, že trenéři nechají na hráčích, aby demokratickou volbou zvolili kapitána. Upřímně mít céčko v národním týmu je velká zodpovědnost a obrovská čest. Myslím, že není důležité, kdo ho nosí, hierarchie je v týmu přirozeně nastavená a mužstvo má své přirozené lídry. Podle mě ho bude mít buď Tomáš Rejthar nebo já, ale jak říkám, pro mě je mnohem důležitější, aby mužstvo komunikovalo, v kabině byla přirozeně dobrá nálada, všichni se respektovali, pak je jedno, kdo si na začátku zápasu půjde podat ruku s rozhodčími. Co se mě týče, až se bude hlasovat ,dám hlas Rejtymu, je to skvělý hráč , velká osobnost českého hokejbalu a má v kabině respekt."

Máš za sebou tři seniorská Mistrovství světa, patříš mezi nejzkušenější hráče reprezentace, co očekáváš od turnaje na Slovensku z pohledu organizace?
"Já myslím, že Slováci jsou tak hrdým národem, že se budou chtít tomu plzeňskému MS minimálně vyrovnat. Opravdu jsem zvědavý jak se jim to povede, ale mám takové tušení , že to zvládnou velmi dobře."

Jak vnímáš změnu herního systému turnaje, kdy máme ve skupině Kanadu a v případě postupu z 1. či 2. místa je velká pravděpodobnost, že se s Kanadou znovu utkáme v semifinále na místo soupeře z druhé skupiny?
"Samozřejmě, že z toho nejsem nadšený . Za prvé mě mrzí, že se opakuje soupeř a nezměříme síly s více různými mužstvy. Za druhé mi samozřejmě vadí, že bychom potenciálně šli na favorita turnaje z Kanady. Ale na druhou stranu platí staré známe pravidlo, pokud chceš vyhrát turnaj, musíš porazit každého, kdo ti přijde do cesty. My máme silný tým a já se na zápas s Kanadou stejně jako ostatní kluci strašně těším."

V konečném výběru je 13 mistrů světa z Plzně 2009, došlo tak ke značné obměně týmu včetně trenérů a všech brankářů, může tento výběr dojít stejně daleko jako před dvěma roky?
"Může. Obměna je sice veliká, ale do týmu přišla řada skvělých hráčů. Honza Hrabica je skvělý obránce a osobnost i v kabině, Jan Bílý nejlepší útočník MS U20, Martin Kruček skvěle zapadl do kladenské formace a v extralize dlouho vyniká, Petr Chmel je koncový hráš s obrovskou silou a tahem na bránu, přesně typ hráče, který bude platit na Kanadu, Michal Chmel rozhodl proti Slovensku semifinále MS v Ratingenu 2007, takže má zkušenosti, Radek Honický je léta jedním z top beků v extralize a tak bych mohl pokračovat prostě tým je dobře doplněn. Co se trenérů týče, tak neznám v ČR kompetentnější dvojici než pana Kadlece s Kurfürstem. Každý je trochu jiný, ale oba jsou v kabině uznávaní a mají přirozený respekt, což je strašně důležité. Je s nima výborná komunikace a i když nám občas musí říct něco dvakrát, abychom to pochopili, ale řekl bych , že to bude v této rovině určitě fungovat. Gólmani budou mít velmi těžkou pozici, nemají zkušenosti z MS, ale co je důležité mají kvalitu a navíc jsou to typičtí gólmani, takže flegmatici, což je dobře."

Co říkáš na fakt, že je reprezentace převážně složena z hráčů Kladna (9) a hráčů Hradce Králové (7)?
"Možná je to pro dost lidí těžko akceptovatelný fakt. Co se hráčů Kladna týče, nejen , že si myslím, že všichni nominovaní mají kvalitu na to , aby v národním týmu hráli, ale navíc mají vítězné pozitivní myšlení, protože všichni minimálně letos vyhráli ligu. O Topolánkovi, Rejtharovi, Příhodovi a Trčkovi se bavit nemusíme, to jsou prostě top hráči ligy navíc mají zkušenosti z reprezentace. Ale důležité je , že Kladno má hráče jako je Hudeček, který je v mimořádné formě, Kudela s Honickým jsou výborní obránci a Wróbel je velmi šikovný hráč. Navíc je důležití, že všichni jsou pokorní lidé a to je pro tým strašně důležité. Co se brankáře Jirotky týče, tak nevím kdo jiný by měl letos být v národním týmu, když ne on. A hráči Hradce, tady nemůžu být úplně objektivní, ale řekl bych , že nominace je také správná. O nás s Pavlem Kubešem a Honzou Bacovským bylo asi celkem jasno, po MS v Plzni jsme si stabilně drželi formu a myslím, že jsme v týmu zaslouženě. Honza Hrabica dva roky po vyřazení z nominace do Plzně dřel kvůli Bratislavě, stálo ho to hodiny práce a tréninku a teď si za odměnu splní svůj sen. Michal Chmel má zkušenosti, Honza Bílý je zase investice do budoucnosti a Petr Chmel, toho se asi báli vyřadit trenéři, protože ho viděli v šatně svlečeného (smích). Ne, Petr Chmel je pro mě černý kůň v týmu, od kterého veřejnost moc nečeká, ale uvidíte… "

S jakými osobními ambicemi do Bratislavy jedeš a s jakým výsledkem týmu budeš spokojen?
"Jedinou mou osobní ambicí na MS v Bratislavě je být pro tým přínosem. Ať to bude na hřišti, v kabině, v komunikaci s trenéry. A výsledek ? Každá medaile z MS je velký úspěch, ale já bych velmi rád hrál potřetí za sebou na MS finále. Tým na to máme."

Co by si vzkázal fanouškům z České republiky, kteří na domácím Mistrovství světa 2009 vytvořili tak skvělou atmosféru?
"I po dvou letech bych chtěl poděkovat lidem, kteří se do Plzně sjížděli z celé České republiky a odměnili nás za práci , kterou jsme hokejbalu dali. Myslím, že jak my, tak fanoušci jsme ukázali , jakým může být hokejbal skvělým sportovním zážitkem. Samozřejmě doufám a moc si přeju, aby si co nejvíce z nich našlo cestu i do Bratislavy."

Díky za rozhovor a hodně štěstí na Slovensku