CROSSDOCK Extraliga

Přezout z bruslí do tenisek a hurá na hokejbal! Aneb hokejisté v play off extraligy

Play off nejvyšší mužské soutěže v České republice je v plném proudu a pouze čtvrtfinálová série mezi pardubickým Autosklem a pražským Kovem přinesla hladký průběh v podobě postupu obhájce titulu z východních Čech.

Elba DDM Ústí nad Labem: Severočechy do semifinále hokejový mistr nedotáhne, co juniorské naděje?

Karel Kubát – obránce, 28 let

Profesionální hokejový obránce nastupující za HC Verva Litvínov naskočil do ústecké mašiny okamžitě, jakmile jeho tým vypadl ve čtvrtfinále hokejové extraligy s hradeckým Mountfieldem. Juniorský reprezentant a mistr české nejvyšší soutěže z roku 2015 se pyšní tvrdou pumelicí a přehledem ve hře. Ústecká Elba na něj už dlouho po hokejové sezoně sází, což se ji například vyplatilo právě v roce 2015, kdy pomohl Severočechům k zisku vítězství na Českém poháru, který hostila pardubická Tipsport arena – místo pro nadcházející mistrovství světa.

Robustní obránce, jenž si se svými oponenty nebere servítky, tak chce pomoci Elbě k dalšímu milníku v podobě titulu v CCM Extralize. Ze čtyř duelů play off si připsal tři body za jednu trefu do černého a dva přesné pasy svým souputníkům. Asistent reprezentace a lodivod Elby Jaroslav Pavlík by ho rád viděl i na mistrovství světa v Pardubicích, severočeský bek se ale do středečního rozhodujícího duelu čtvrtfinálové série nezapojí, protože se ve čtvrtém utkání v Plzni prezentoval nevybíravým zákrokem do oblasti hlavy a krku a disciplinární komise mu zastavila činnost!

Statistiky v jarní části CCM Extraligy:

Základní část: 1 zápas, 0 kanadských bodů

Play off: 4 zápasy, 3 kanadské body (1+2), 32 trestných minut

Richard Peschout – útočník, 19 let

Nejmladší člen širšího výběru národního týmu pro domácí mistrovství světa se pravidelně zapojoval do bojů v CCM Extralize po celou základní část. Neskonalý dříč odhodlaný plnit i černou práci a veškeré taktické pokyny trenérů je pro ústeckou Elbu jistě velmi cenný. Letos nastupoval v juniorské hokejové extralize za jihlavskou Duklu a z 37 zápasů si přispal 23 kanadských bodů. Kombinovat hokej a hokejbal na té nejvyšší úrovni rozhodně není procházkou v růžové zahradě, ale skromný kluk z Vysočiny a neskonalý bojovník to zvládá na výbornou.

Statistiky v CCM Extralize:

Základní část: 7 zápasů, 0 kanadských bodů

Play off: 4 zápasy, 1 kanadský bod (0+1)

Marek Macek – útočník, 20 let

Další talentovaný sportovec, který se blýskl na posledním juniorském mistrovství věta v anglickém Sheffieldu. Nesmírně rychlý, důrazný a konstruktivní hokejbalista může naskočit jak v útoku, tak v obraně. V sezoně se zařadil do základní sestavy prvoligového Slovanu z Ústí nad Labem, jenž válčí ve druhé nejvyšší hokejové soutěži. Marek Macek naskočí za ústeckou Elbu kdykoliv má jenom čas a dokáže z minima vytěžit maximum. Jedná se o další prototyp nadaného skromného hokejisty, který souběžně vyrůstal na hokejbalovém kolbišti. Ústí má v sestavě prostě klenoty.

Statistiky v jarní části CCM Extraligy:

Základní část: 3 zápasy, 2 kanadské body (0+2)

Play off: 4 zápasy, 0 kanadských bodů

Martin Patzelt – útočník, 21 let

Další odchovanec ústeckého hokejového klubu, který v kategorii do 18 a 20 let nastupoval za pražskou Slavii v nejvyšších mládežnických soutěží. V sezoně 2012/13 táhl Slavii v extralize staršího dorostu, kdy ze 42 duelů získal 46 kanadských bodů za úctyhodných 19 gólů a 27 asistencí! Aktuálně nastupuje stejně jako Marek Macek v první lize za ústecký Slovan. Ve svém volném čase nasakuje hlavně za B tým Elby DDM, ale párkrát nakoukl i do extraligového „áčka“, kde díky své rychlosti a technickému kulinářství vždy patří mezi výrazné tváře.

Statistiky v CCM Extralize:

Základní část: 5 zápasů, 4 kanadské body (3+1)

Play off: 1 zápas, 0 kanadských bodů

HBC ALPIQ Kladno: Vítězům základní části pomáhá „ruská mašina“

Michal Potěchin (Mikhail Potekhin) – útočník, 21 let

Mladý hokejový forvard s česko-ruskými kořeny již minulý ročník posílil kladenské hokejbalisty po konci hokejové sezony. V první řadě vyniká svojí enormní silou v osobních soubojích a v předbrankovém prostoru soupeře. Jeho nízko položené těžiště mu pomáhá prodrat se i do zdánlivě ztracené šance. Ve své kategorii působil v mládežnických kategoriích hokejových Rytířů z Kladna, minulou sezonu zakotvil v běloruské seniorské soutěži. Letos se vrátil do České republiky, kde se usadil ve třetí nejvyšší lize v Hodoníně.

Statistiky v jarní části CCM Extraligy:

Základní část: 2 zápasy, 1 kanadský bod (0+1)

Play off: 4 zápasy, 2 kanadské body (1+1)

HBC Hradec Králové 1988: Piráti potrápili kladenského favorita i díky „kanadskému“ gólmanovi

Michal Veselý – brankář, 22 let

Odchovanec pardubického Dynama se v sezoně 2013/14 dokonce mihl v juniorské extralize ve Vsetíně. O rok dříve si z Trutnova hrající čtvrtou nejvyšší hokejovou soutěž odskočil do pardubického Autoskla, kde se výraznou měrou podílel na extraligovém titulu starších dorostenců! 172 centimetrů vysoký gólman s neskutečně mrštnými pohyby se v minulé sezoně pokoušel prorazit v Kanadě, kde chytal juniorskou soutěž GMHL za Knights of Meaford.

Letos se ale vrátil zpátky na východ Čech, kde působil v krajské hokejové lize a před play off vyrazil pomoct královéhradeckým pirátům. Ve druhém čtvrtfinále vynuloval v nájezdovém rozstřelu hráče kladenského Alpiqu a zajistil se o to, že se série stěhovala pod Bílou věž za nerozhodného stavu 1:1 na zápasy. Ani jeho výtečné výkony ale nakonec kladenské mašině nedokázaly odolat a piráti se po čtyřech duelech z vyřazovacích bojů CCM Extraligy pakovali.

Statistiky v jarní části CCM Extraligy:

Základní část: 2 zápasy, v průměru 5 obdržených gólů za zápas, 86,84% úspěšnost zákroků

Play off: 3 zápasy, v průměru 3,10 obdržených gólů za zápas, 91,60% úspěšnost zákroků

Václav Petr – útočník, 31 let

V mládeži startoval svoji kariéru v Hradci Králové, kde působil do juniorky. Následně se usadil na rozhraní druhé ligy a krajských soutěží. Dlouhé roky pravidelně nastupoval za hokejbalové piráty, ale letos tomu tak nebylo. Do kádru se vrátil po konci hokejové sezony v Hronově až před startem vyřazovacích bojů. Jeho robustní postava mu pomáhá v těch nejošemetnějších soubojích a klid na hokejce se mu také rozhodně upřít nedá. Pirátům rozhodně pomohl proti nesmírně silnému Kladnu, ale ani jeho jeden gól ve čtvrtfinálové sérii nic nezmohl pro postup mezi nejlepší čtyři mančafty. Rozhodně se ale neztratil!

Statistiky v jarní části CCM Extraligy:

Základní část: 4 zápasy, 0 kanadský bodů, 25 trestných minut

Play off: 4 zápasy, 1 kanadský bod (1+0)