CROSSDOCK Extraliga

Rozhodčí nezahálejí: přípravu na jaro hlásí také ženy a muži v pruhovaném!

Jako by to bylo včera, kdy jsme byli obklopeni všemožnými přáními k vánočním svátkům, nicméně toto období tradičně uběhlo jako voda. To věstí jediné - příchod, pro mnohé kluby velmi nepopulární, zimní přípravy. Na start jarní části sezóny se však opět musí připravit také rozhodčí.

Zhodnocení podzimní části
Ženy a muži v pruhovaném se 11. ledna sejdou k semináři na pražském Strahově. Tentokrát se však bude jednat, jak upřesnil předseda komise rozhodčích Jaroslav Pikula, zejména o rozbor a zhodnocení podzimní části, než-li o samotné testování, jako tomu bylo před začátkem sezóny.

O srpnovém semináři svazových rozhodčích jsme vás taktéž informovali v jednom z článků. Sudí dostali pořádně zabrat. Jak po stránce fyzické, tak po té teoretické, to nejdůležitější, tedy samotné řízení utkání, navíc pod novými pravidly, však přišlo až následovně.


Podzimní část 2019 řídili tradičně zkušení rozhodčí, kteří měli kupu práce. (Autor fotky: Iva Janoušková)

Příprava na jaro
A právě této části sezóny se bude lednový seminář věnovat. Pověřené osoby v čele s předsedou komise rozhodčích a delegáty budou rozebírat a zhodnocovat, jak si rozhodčí v jednotlivých soutěžích vedli. První část sezóny 2019/20 byla navíc pro sudí o to náročnější, jelikož vešla v platnost nová pravidla, která se týkala například střídání po zakázaném uvolnění, nebo třeba postupu při vhazování, svůj význam také našlo takzvané pozdní dohrání, které má za úkol vymýtit nebezpečné zákroky po odehrání míčku.

V neposlední řadě se jednodenní seminář zaměří na plány pro jarní část, kdy bude opět důrazně vysloveno, na co je třeba dávat během hry pozor, aby výkony českých rozhodčích, kteří patří k těm nejlepším, byly ještě kvalitnější. K tomu poslouží mimo jiné krátký teoretický test, o který přítomní rozhodčí nebudou ochuzeni.


Velký prostor obdrželi také mladší, méně zkušení rozhodčí. (Autor fotky: Iva Janoušková)