CROSSDOCK Extraliga

5 nej roku 2019: Mistrovský hattrick Kert Parku, medailová šňůra ženské reprezentace

Rok 2019 se pomalu blíží ke konci, a tak je vhodná chvíle podívat se na 5 "nej" událostí, které se v předešlém roce v rámci českého hokejbalu odehrály. Naše redakce do tohoto výběru zařadila jak počiny na úrovni ligové, tak na té reprezentační. Věřme, že nadcházející rok přinese opět zajímavé, povedené momenty a hokejbal se dostane ještě více do povědomí veřejnosti.

Mistrovský hattrick Kert Parku
Vzpomeňme si na jaro roku 2017, kdy Kert Park vybojoval postup do semifinále play off až v rozhodujícím pátem čtvrtfinálovém zápase proti Letohradu, aby následně ve čtyřech zápasech udolal houževnaté Pardubice a hlavně ve finále několikanásobného mistra Extraligy Kladno. Pražané dokázali, že to nebyl pouhý výkřik do tmy a za rok se opět radovali ze zisku mistrovského titulu. Už tento milník se zdál býti nepřekonatelný, nicméně svěřenci trenérů Kuny a Jelena dokázali téměř nemožné. Na jaře tohoto roku obhájili titul podruhé a do historie ligy se zapsali nesmazatelným písmem. Přestože tým doznal v letošní sezóně výrazných změn, zkušené jádro týmu zůstalo pohromadě a po vhodném doplnění mladíky se Kert Park opět drží v popředí tabulky. Dokáže však obhájit titul i potřetí?


Pražané ovládli potřetí za sebou Extraligu! (Autor fotky: Roman Mareš)

Neúspěch české reprezentace mužů na MS v Košicích
Ačkoliv může znít toto tvrzení krutě a Češi v neustále se zvyšující konkurenci sice rozhodně ostudu neudělali, zisk některé z medailí se však přirozeně očekával. Svěřenci trenéra Mašíka doslova propluli základní skupinou, když zapsali čtyři vítězství s úctyhodným skóre 24:3. Výraznější problémy jim nečinil ani přechod přes čtvrtfinále, ve kterém udolali houževnaté a bojovně hrající Švýcary. Obrovský šok však přišel v semifinále. Finsko, které na předchozím Mistrovství světa, jež se konalo v roce 2017 v Pardubicích, nedokázalo postoupit ze skupiny a za čtyři zápasy vstřelilo pouhé tři branky, se po vítězství 2:1 po prodloužení nad Českem rázem octlo až ve finále turnaje, ve kterém nechybělo mnoho, aby zaskočilo i úřadující mistry ze Slovenska.

Česko tak bylo odsouzeno k boji o třetí místo. Také sen o zisku "alespoň" bronzové medaile se rozplynul, a to v prodloužení zápasu s Kanadou. Několikaměsíční tvrdá příprava pod taktovkou hlavního trenéra Jiřího Mašíka však rozhodně nepřišla vniveč. Pardubický kouč dostal důvěru také pro další období a je jasné, že zkušený stratég neponechá nic náhodě a vytoužené medaile z reprezentační scény se jistě opět brzy dočkáme.



Národní tým mužů zůstal na MS v Košicích teprve podruhé v historii bez medaile! (Autor fotky: Hanka Poskočilová)

Zisk další medaile ženské reprezentace
Také ženská reprezentace se po zisku historických zlatých medailí z Pardubic netajila na dalším mistrovství světa vysokými cíli. V Košicích svěřenkyně zkušeného trenéra Karla Manharta vyloženě nevyhořely v žádném utkání, nicméně souhra výsledků poslala české ženy "pouze" do boje o bronz, ve kterém je čekaly domácí Slovenky. Češky neponechaly nic náhodě a po jednoznačném vítězství 5:0 se mohly radovat ze zisku dalšího cenného kovu, který se v nabité konkurenci rozhodně počítá.


Národní tým žen získal na MS v Košicích sedmou medaili na sedmém šampionátu v řadě! (Autor fotky: Hanka Poskočilová)

Zlaté medaile ze Světového poháru pro dívčí reprezentaci U18
Juniorky se na Světovém poháru představily už v roce 2018 v Přerově a Zlíně, kde se však jednalo o reprezentaci do 20 let. Ženy U18 se tak v České Třebové a Litomyšli představily premiérově a nevedly si vůbec špatně. Přestože se turnaje zúčastnily včetně Češek pouhé tři výběry, zlaté medaile rozhodně můžeme považovat za velký úspěch. Zejména finále se sousedkami ze Slovenska přineslo zajímavou podívanou a bitvu o každý centimetr hrací plochy. Po celé dvě třetiny platil bezbrankový stav a o jedinou branku finálového utkání se postarala ve 34. minutě Vanesa Halbrštátová tečující střelu kapitánky týmu Kristýny Kaltounkové, která navíc byla po turnaji vyhlášena nejproduktivnější hráčkou!


Juniorky do 18 let pod taktovkou hlavního trenéra Martina Davídka slavily na domácím Světovém poháru zisk zlatých medailí! (Autor fotky: Jiří Zaňát)

Kert Park Praha na Československém Superpoháru
Už se stalo tradicí, že se vítězové české a slovenské extraligy pravidelně utkávají v rámci Československého Superpoháru, Kert Park měl tuto možnost díky výše zmiňovanému zlatému hattricku již potřetí v řadě. Po neúspěchu v roce 2017, kdy Kert Park prohrál smolně po nájezdech na půdě Skalice, se další ročník konal přímo v Praze. V tom si Pražané počínali o mnoho suverénněji a Vrútky doslova zničili v poměru 9:1. V říjnu letošního roku pak došlo k repríze duelu mezi Skalicí a Kert Parkem. Český tým se sice dostal ve druhé třetině do vedení po krásné pumelici juniora z Hostivaře Jiřího Vaniše, Pražané nakonec však zápas ztratili a po prohře 1:3 se opět museli před slovenským soupeřem sklonit. Hráči z pražských Lužin však i přesto zanechali v dalším mezinárodním souboji velmi dobrý dojem.


Pražané podruhé v historii padli v boji o titul československého mistra se Skalicí. (Zdroj fotky: fcb HC Kert Park Praha)