CROSSDOCK Extraliga

Rozjede se kladenská mašina naplno nebo bude Hradec kousat?

Už tento víkend startují čtvrtfinálové série CCM Extraligy. Tabulkové pozice po skončení základní části proti sobě svedly i první Kladno s osmým Hradcem Králové. Favorit těchto zápasů je jasný, Alpiq si však na Piráty bude muset dávat bedlivý pozor, ti se před sérií pochopitelně nevzdávají!

Kladno zažilo povedenou základní část, pokud by nepřišlo na jaře pár klopýtnutí, dalo by se skoro říci, že skvělou. Ono to vlastně i tak trochu je, protože i přes ztráty bodů, které pochopitelně mají i ty nejlepší celky, se Středočeši stále drželi na vrcholu tabulky a jen ke konci základní části je začaly prohánět Pardubice. Souhra výsledků však loňské finalisty porovnala tak, jak už všichni víme.

To Hradec byl v naprosto rozdílné pozici. V krátkém souhrnu u Východočechů musíme začít už na konci loňského ročníku. Piráti totiž bojovali v baráži o samotné udržení nejvyšší hokejbalové soutěže u nás. Povedlo se jim to a start sezony 2016/17 tak přinesl velká očekávání. Tady to však chvíli vypadalo, že vysněná vyřazovací část proteče Hradci mezi prsty. Pak se však v kabině pod Bílou věží zásadně změnilo klima a najednou to šlo! Hradečtí rázem bojovali reálně o play-off, které si i v přímém souboji doma se Sudoměřicemi vybojovali. Nadcházející zápasy tak pro ně znamenají příjemnou nadstavbu, kterou by ale pochopitelně chtěli prodloužit o co nejvíce utkání!

Rozhodne forma? Hradec může těžit z letošních zkušeností

Tipovat favorita této série, jak už bylo zmiňováno, je velice jednoduché. Ovšem v play off už se několikrát potvrdilo, že favorit to má těžké a nemusí to být jednoznačně v jeho režii. Tak pro porovnání: V loňské finálové sérii bylo favorizováno spíše právě Kladno, které však dostalo lekci z produktivity, neproměnilo svoje příležitost a nakonec toho litovalo. I proto bude Alpiq letos silnější a více efektivnější před brankou. A pokud se přestane vyvarovávat ztrát, Východočeši to budou mít sakra těžké!

Co by mohlo hrát do karet Hradci? Statistiky v letošní sezoně to nebudou. V porovnání s Kladnem Piráti skórovali o čtrnáctkrát méně a naopak o devětadvacetkrát více inkasovali. To, co by mohlo být motorem pro Východočechy, se skrývá ve vzájemných zápasech. Není to tak dávno, co na úvod jarní části soutěže zajížděl Hradec do středních Čech a hodně dlouho držel nadějné vedení 1:0. Kladno pak sice vyrovnalo a v nájezdech rozhodlo, ovšem Piráti dlouho odolávali. A utkání z podzimu? Zcela odlišný, ale zároveň podobný obraz hry. Dvě třetiny vyrovnaného hokejbalu nakonec rozhodl dvěma brankami sedmnáctiletý Procházka ve prospěch Kladna.

Faktor B versus B

A kdo by mohl nejvíce provětrávat soupeřovu defenzivu? Hradec si bude muset dávat nejvíce pozor na kometu loňské sezony z Karviné respektive Třince. Dominik Barnošák jakoby se celou sezonu na Kladně teprve rozkoukával a s koncem základní části zařadil na vyšší rychlostní stupeň. V posledních dvou zápasech se totiž prosadil třikrát a ve finále z toho tedy bylo z dvaceti zápasů sedm branek a dvanáct nahrávek. Co do kanadských bodů je na tom však lépe hradecký hráč. Jan Bacovský totiž i díky čtyřem brankám dva týdny nazpět, zaznamenal za dvacet zápasů patnáct gólů a šest nahrávek.

Jak nejen tento souboj „B versus B“ dopadne? Začíná se v sobotu hodinu před polednem prvním duelem na Kladně!