CROSSDOCK Extraliga

Z individuálního hlediska to mohlo být ode mě lepší, říká skromně Jan Čejka

Pravděpodobně nejtalentovanější český hokejbalista posledních let Jan Čejka se stal nejproduktivnějším juniorem v podzimní části Extraligy mužů. V celkovém bodování mu patří skvělá 8. pozice, když si útočník Kert Parku připsal za 12 utkání 18 kanadských bodů. Sedmnáctiletý odchovanec Hostivaře vstřelil 11 gólů a k tomu přidal 7 asistencí, což je slušná porce bodů i na ostřílené mazáky. Jan Čejka je sice věkem stále junior, ale v letošní sezóně své mateřské Hostivaři pomohl pouze v jednom utkání, a tak se dá považovat za stálého člena mužské Extraligy. O jeho mateřských povinnostech, ale i o působení v Kert Parku se Honza rozpovídal v rozhovoru.

Podzim se nám povedl
Honzo, stal jste se nejproduktivnějším juniorem v Extralize mužů po podzimní části. Jak byste hodnotil podzimní část?
Z osobního hlediska bych podzimní část nehodnotil nejlépe. Začal jsem ji velmi dobře, ale poté přišel půst a nemohl jsem se gólově prosadit. Až po rozhovoru s panem Kunou před zápasem s Letohradem to začalo znovu padat. Jako týmu se nám podzim podle mě povedl. Měli jsme sice slabší rozjezd, ale poté jsme se chytli na vítěznou vlnu, kterou jsme udrželi až do konce podzimu. 

Za juniory Hostivaře jste letos nastoupil pouze k jedinému utkání. Bude tomu na jaře jinak?
Zatím tomu nic nenasvědčuje. Bylo štěstí, že naši junioři hráli v Plzni a my za Kert Park o tři hodiny dříve v Dobřanech, a tak nás trenéři vzali s sebou, jelikož v týmu byla velká marodka.

Mrzí mě, že nemohu pomoct Hostivaři
Nemrzí Vás, že nemůžete svému mateřskému klubu více pomáhat?
Tak mrzí to, ale kluci to zvládají dobře. Celou soutěž odehráli bez nás, co hrajeme v Kert Parku, a stejně se drží na špici. Uvidíme, jak to bude vypadat na jaře, jestli nebudeme hrát častěji. 

Už jste v Kert Parku nějakou dobu, jak byste hodnotil zatím svoje působení v Extralize dospělých?
To se dá hodně těžko hodnotit. V základní části jsem toho odehrál celkem dost, ale bohužel v nejdůležitější části play off jsem hrál jen pár zápasů, což mě celkově mrzí, že jsem nemohl pomoci týmu více. Bodově by to určitě mohlo být lepší, ale ani stěžovat si úplně nejde.

Extraliga mužů mě může lépe připravit na mistrovství světa
Jaký je z Vašeho pohledu největší rozdíl mezi juniorským a dospělým hokejbalem? Bylo pro Vás těžké se přizpůsobit?
Rozdíly jsou velké. V juniorských soutěžích se spíše hraje na techniku a krásu, což v Extralize už moc vidět není. V Extralize se hlavně hraje silověji a rychleji. Mně to osobně moc velký problém nedělalo, i když někdy v silových soubojích jsem celkem jasně prohrával, ale už to postupem času vyrovnávám. 

Myslíte, že Vás působení v Extralize může lépe připravit pro světový šampionát juniorů?
To určitě, rozdíl mezi Extraligou a mezinárodními zápasy už není tak markantní. Mezinárodní zápasy jsou hlavně o rychlosti a na to mě lépe připraví Extraliga. 

Jak budete trávit vánoční svátky? Dáte si oddech nebo bude pokračovat tréninková dřina?
Vánoční svátky budou hlavně v rodinném kruhu. Až po konci prázdnin začnu pomalu něco dělat i se spoluhráči z týmu.