Reprezentace

Česká hokejbalová juniorka má za sebou vydařené soustředění

Reprezentace U20 - Příprava před MS juniorů v Písku vrcholí. Česká juniorka o víkendu rozbalila svůj kempový stan na zimním stadionu ve Světlé nad Sázavou, kde kromě tréninkových jednotek absolvovala i dvě přípravné utkání s výběrem reprezentačního áčka, v kterém bylo k vidění mnoho nových tváří.

Svěřenci trenérů Mašíka a Kováříka dokonce jednou své zkušenější kolegy dokázali porazit. V neděli však došlo i na neoblíbené zužování kádru, které bude pokračovat i na dalším soustředění. O průběhu soustředění jsme si povídali s hlavním trenérem Jirkou Mašíkem.

Jirko, jak probíhalo soustředění ve Světlé nad Sázavou?
V sobotu byly na programu dvě tréninkové jednotky, které byly zejména zaměřeny na založení útoku, nácvik 3-2 , 5-3 přesilové hry a oslabení. Večer jsme sehráli první utkání proti reprezentaci A mužů. Výsledek 5:4 není tolik důležitý, ale potěšující bylo, že jsme dokázali vyhrávat osobní souboje, dostávat se do šancí a byli jsme i dost důrazný v tahu na branku. Bohužel jsme se nevyhnuli výpadku, kdy soupeř srovnal z 1:4 na 4:4, ale pozitivní, že jsme se srovnali a nakonec v oslabení minutu před koncem dali rozhodující branku.

Utkání s reprezentačním áčkem byla pro juniorku asi velká zkušennost?
V neděli jsme odehráli druhé utkání, kde už se na naší hře, hlavně v první třetině projevila trošku únava a i když jsme dali první gól, tak pak nás starší kolegové jednoznačně přehráli 1:5. Po domluvě v kabině se naše hra zvedla a další dvě třetiny byli vyrovnanější 1:1 a 0:0. Jsme moc rádi, že jsme takové dva zápasy mohli odehrát, protože obě utkání byli ve vysokém tempu i s patřičným důrazem a prověřilo to naše hráče. Ukázalo jim to, že na sobě musí stále pracovat a přeci jen dospělý hokejbal je ještě rychlejší.

Celkově tedy se soustředěním spokojennost?
Ano, celkové vystoupení na soustředění je pozitivní. Kluci už fungovali v režimu MS, ať se jedná o předzápasové rozcvičky, pozápasové protažení i fungování v kabině atd. Na druhou stranu nesmíme lítat s hlavou v oblacích, ale stát na zemi a stále poctivě makat. Neradi by jsme zažili ( jako na MS v Kanadě), že pro některé kluky byl vrchol dostat se do nominace a pak už je šampionát moc nezajímal. Věřím, že všichni kdo nakonec do Písku pojedou, odevzdají maximum pro TÝM, tak jako tomu bylo ve Villachu.

Na konci soustředění přišlo nepopulární zúžování kádru...
Je vždy moc těžké oznámit někomu, že se tam nedostal, ale i to patří k povinnostem trenéra. Letos ten černý Petr padl na Martina Hunala - měl těžké zranění a nedokázal se dostat do potřebné kondice, Marka Chytrého - kterého postihla smůla a onemocněl chřipkou a je to riskantní 14 dní před MS, Pavla Přecechtěla - i když je to střelec, přeci jen je vidět velký rozdíl v národce dorostu a reprezentací, Vojtěcha Butora - byl náhradník za "vypadnuté" slavící duo z Letohradu, ale úplně nás nepřesvědčil, že je lepší než některý z nominovaných. Navíc v jeho případě jsme se rozhodovali mezi třemi a pro ty dva hovořila univerzálnost, že můžou hrát na křídle i bránícího centra. Z těch 22 nominovaných hráčů se za týden určí jeden náhradní obránce a jeden útočník, kteří budou připraveni doma, kdyby se někdo zranil.

Máte již jasno i mezi brankáři?
Zúžení brankářů proběhne až za týden, protože Michal Zelenka byl na baráži a tak chceme dát všem stejnou šanci, navíc jsou všichni čtyři velmi vyrovnaný a dělají nám to v pozitivním slova smyslu velmi těžké.

Jak bude příprava na MS vypadat dál?
Čeká nás ještě jedno soustředění už v Písku, aby jsme si to tam jak se říká osahali, kde už ale budeme jen trénovat, bez přípravného utkání, aby jsme maximálně eliminovali zranění.

Na závěr bych chtěl poděkovat týmům Karviné a Jihlavy, že jsme se i přes složitou situaci ( jejich baráž ) domluvili a vyšli si vstříc. Tímto bych jim i chtěl pogratulovat k extraligové příslušnosti. Bohužel nás trošku mrzí přístup Kova, kde byla předběžná domluva, ale nakonec neplatila.

Nominace Reprezentace U20 na závěrečné soustředění do Písku:

Brankáři :

Hubálek Michal (Rakovník), Peschout Roman (Jihlava), Mroviec Jan (Svítkov), Zelenka Michael (Kovo)

Obránci :

Vašek Martin (Karviná), Hofmeister Lukáš, Malík Petr, Benedikt Ondřej (Plzeň), Blaško Jan (Jihlava), Krejčí Roman, Barva Jan (Pardubice), Kouba Jakub, Čermák Daniel (Kladno)

Útočníci :

Štěpánik Radim, Franěk Mirek (Kovo), Bittner Ladislav (Náchod), Průcha Michal, Strejček Erik (Plzeň), Deveri Danko (Jihlava), Ingršt Matouš, Skřivánek Tomáš (Pardubice), Krejčík Josef (H.Králové), Šíma Radek, Polívka Miroslav (Kladno), Zvonek Dalimil (Vsetín), Vostrčil Jakub (Č.Třebová)