Reprezentace

"Hráči přijeli výborně fyzicky připraveni," hodnotí trenér U20 Jiří Mašík

Reprezentace U20 - Velmi úspěšné soustředění, v podobě mezinárodního turnaje Pilsen cup, mají za sebou juniorští reprezentanti, kteří tak načali závěrečnou přípravu před červnovým MS v Písku. Na turnaji reprezentaci prověřily mužské týmy Nitry, Plzně, Bielu a juniorka Slovenska.

Češi obsadili konečné 2.místo, když ve finále nestačili na slovenského mistra z Nitry. Pro hokejbal.cz jsme vyzpovídali hlavního trenéra Jiřího Mašíka.

Reprezentace U20 má za sebou prověrku v podobě Pilsen cupu, jak hodnotíš vystoupení týmu a splnil turnaj očekávání trenéra?
Na úvod musím říct, že jsme moc rádi, že jsme se tohoto turnaje mohli zúčastnit. Z pohledu výsledku se nám určitě turnaj povedl, i když trošičku smutek z prohraného finále tam je.

Co se týká očekávání, tak tam určitě splnil to, co jsme si představovali. Kluci toho měli od páteční odpoledne naplánováno hodně a vše se nám podařilo zvládnout. I tímto způsobem jsme si chtěli hráče prověřit. I když i díky tomu nám asi ve finále trošku chyběly síly, ale zase jsme viděli kdo si dokáže sáhnout na dno a i při únavě se ještě pro tým vyšťaví. Kluci v pátek absolvovali těžký trénink, v sobotu i neděli byli od sedmi na nohách, v sobotu ukázkovou jednotku v posilovně, přednášku na téma správné výživy a hlavně dva těžké zápasy, v neděli dokonce tři.

Na turnaji jste odehráli utkání jak proti dospělým týmům tak proti stejně starým juniorům Slovenska, můžeš najít pozitiva těchto duelů?
V souboji s mužskými týmy určitě to, že jsme se dokázali vyrovnat rychlostně i v osobních soubojích.V tomhle musím kluky pochválit, naprostá většina jich přijela výborně fyzicky připravena, tak jak jsme je na to upozorňovali a jsme rádi, že to nepodcenili, což se v minulosti stávalo. Na zápas se Slovenskou U20 jsem se osobně moc těšil a myslím, že i ostatní. Není moc příležitostí se poměřit se stejně starým výběrem jiných zemí a tohle jsme velmi rádi uvítali. Chtěli jsme od začátku diktovat tempo a to se nám dařilo. V první půlce byl poměr střel 11:2 pro nás a nebýt dvou zbytečných vyloučení, tak asi ani to malé zkomplikování nenastalo, na druhou stranu se musíme poučit,ž e i tohle může zápas otočit. Byli jsme po celý zápas lepší a zaslouženě vyhráli, i když to nebylo úplně to podstatné. Ale zase to nepřeceňujeme, slovenský tým měl první akci a na MS určitě posílí hokejisty.

Ukázal turnaj i nějaké negativní stránky, na kterých je třeba do MS v Písku zapracovat?
Hlavně na přesilovkách !! Měli jsme jich hodně a moc branek jsme nedali a hlavně jsme je nehráli úplně dobře. Zase ale musím říct, že jsme je nechali hrát po pětkách všechny hráče a pomalu si vytipováváme hráče, kteří jsou schopni přesilovky sehrát a nijak speciálně jsme se jim zatím nevěnovali. A také se musíme vyvarovat zbytečných vyloučení, hlavně fauly hokejkou jsou naprosto zbytečné !! To si musí všichni uvědomit a hráče jsme na to upozorňovali.

Ve kterém zápase si by nejspokojenější a který zápas se vám naopak nepovedl?
Těžko říct, který byl nejlepší, ale asi první zápas proti Nitře a proti Slovenské U20. S Bielem bylo zase pozitivní, že jsme do konce makali a rozhodli před koncem v našem oslabení.

V zápase s Plzní o nic nešlo, tak jsme hodně pozměnili sestavu, ale asi se nám nepovedlo úplně finále. Hlavně právě neproměňování přesilovek, kterých jsme měli dost a nějaký gól jsme měli dát. Ale nemůžu říct ,že by to bylo z naší strany úplně špatné utkání.

Na turnaji si měl k dispozici 25 hráčů a 3 brankáře, byl si spokojen s jejich výkony a přístupem a vytvořila se na Pilsen cupu osa hráčů, na které budeš na MS v Písku spoléhat?
Už jsem to říkal, kluci přijeli velmi dobře připraveni, na všech byla vidět chuť se o místo poprat, takže s tím jsme byli spokojeni.Ti kluci ví co je ve hře a jejich chování i výkony tomu odpovídaly. Osa týmu se určitě vytvořila, i když musím říct, že ta základní už byla celkem hotová z dřívějška, ale to se týká pár hráčů. Ještě je hodně míst, o které se bude bojovat. A pokud k tomu budou i nadále hráči takhle přistupovat, budeme mít těžké rozhodování.

Je někdo, kdo tě na turnaji příjemně překvapil?
Nechci hodnotit všechny hráče, ale standardně výborný výkon podal Martin Vašek, který byl po zásluze nejlepším obráncem turnaje, z obránců dále Lukáš Hofmeister, který také většinou hraje dobře, překvapili mě nováčci Jakub Kouba a Daniel Čermák, kteří se rychle přizpůsobili a byli vidět. Z útočníků hrál velmi dobře Míra Franěk, Dalimil Zvonek a Michal Průcha. Z brankařů asi Jan Mroviec. Nemůžu říct, že by ostatní nehráli dobře, tihle asi trošku vynikali. Ale pro mě velmi příjemné překvapení byly výkony Radka Šímy. Byl trošku kontroverzní hráč, kvůli své chybě, ale myslím, že díky panu Kadlecovi, s kterým jsme o něm několikrát diskutovali, se srovnal a hlavně si uvědomil, že chce něco dokázat. Moc bych si přál, aby vydržel.

Co by si prostřednictvím hokejbal.cz vzkázal hráčům širšího kádru, kteří se chystají na jarní část hokejbalových soutěží?
Dál na sobě pracovat a k tréninku přistupovat zodpovědně a na rovinu říkám, kdo chce být v reprezentaci, měl by tomu dát něco navíc. Hráče budeme dál sledovat a bude příležitost dát ještě šanci i jiným.

Jak bude vypadat další program reprezentační dvacítky?
V květnu proběhne jedno soustředění a v červnu začne konečná příprava, pravděpodobně třemi soustředěními, včetně závěrečného s návazností na MS. Jedno soustředění bude společné s A týmem ve Světlé nad Sázavou, kde proběhnou i dvě přípravné utkání a ostatní budeme směřovat převážně do Písku, abychom si to tam, jak se lidově říká, osahali.