Reprezentace

Předvedli jsme neskutečný týmový výkon, těší Špačka po postupu U20 do finále

Reprezentace do dvaceti let měla před sebou těžký úkol porazit Slováky pro postup do finále. Český tým sice v utkání jen remizoval 3:3, přesto díky výhře Kanady nad USA postupuje do finále, ve kterém se utká znovu se Slovenskem. "Musíme hrát jednoduše," nabádá Martin Špaček.

Jak moc náročný byl zápas se Slováky?

Náročné to bylo opravdu hodně, hlavně po té psychické stránce. Po dvou třetinách jsme věděli, že jsme všude pozdě. Slováci byli jasně lepší, to si musíme říct, ale ukázali jsme to české srdíčko. Zvedli jsme se ze dna a předvedli neskutečně týmový výkon. Semkli jsme se a jsme tam.

Co jste si říkali před poslední třetinou za stavu 0:3?

Sedli jsme si do rohu, řekli jsme si, že nemáme co ztratit. Věděli jsme, že musíme a bylo by už jedno, jestli prohrajeme 5:0. Ukázali jsme ale, že jsme tým a táhneme za jeden provaz až do konce.

Druhé utkání vyhrála Kanada nakonec 4:3, věděli jste výsledek?

Vůbec jsme nevěděli, trenéři nám nic neříkali. Bylo to i dobře, abychom koukali, jak hraje Kanada a třeba hráli na remízu, to by bylo špatné. Museli jsme vyhrát, je to nakonec remíza, ale jsme tam.

Vy jste se hned po utkání radovali, ale Američané měli v posledních vteřinách velkou šanci vyrovnat a tím byste přišli o finále.

Radovali jsme se, protože někdo říkal, jsme tam, někdo zase nevěděl. Nevěděli jsme výsledek Kanady, kdybychom to věděli, tak by v nás asi byla malá dušička.

Co ve finále hrát proti Slovensku?

Musíme brát hodně z té třetí třetiny, kdy jsme hráli jednoduše. Chodili jsme do pásma, přišlo mi, že jsme i málo běhali, Slováci byli o krok dřív všude a řekli jsme si, že to takhle nejde. Musíme víc běhat a tlačit se do branky.

Vy jste do zápasu se Slováky málem ani nenastoupil, jak to vypadá s vaším zraněním?

Moje zranění není dobré, ale musím poděkovat realizačnímu týmu, který se o mě stará neskutečně, bez něj bych vůbec nehrál.

Kvůli tomu zranění došlo i na výměnu jedné části výstroje, že?

Musel jsem vyměnit i rukavice, protože v těch mých hrát nemůžu. Mám půjčené rukavice od Milana Maršnera, trenéra osmnáctky.