Reprezentace

Dominance. Česká dvacítka deklasovala Velkou Británii 21:0

Povinné vítězství má za sebou reprezentace do dvaceti let, která se v předposledním utkání základní skupiny střetla s Velkou Británií. Ta po celou dobu utkání tahala za kratší konec provazu a svěřenci Jiřího Mašíka si nakonec došli pro jasnou výhru 21:0.

V posledním klání čeká na dvacítku domácí v sobotu Slovensko, a v tomto duelu se rozhodne o postupujícím do finále!

První vpád do útočné třetiny patřil sice Velké Británii, ale vzápětí se strhla jedna útočná vlna českého národního týmu za druhou. Úvodního tlaku dokázal využít Jan Gabriel, jemuž asistoval navrátilec do sestavy po zranění Förstl. Gabriela za malou chvíli doplnil Ondřej Benedikt a rázem byl stav utkání již o dva góly ve prospěch Česka. Tlak lvíčat pokračoval a v polovině úvodní periody byla nabídnuta českému týmu hra v početní převaze. Tu střelou z vrcholu kruhů využil premiérovou trefou v národním týmu Pavel Krajíček. Český brankostroj neustával a za dalších pár okamžiků zvyšoval na 4:0 Martin Kohout. Když ho doplnil Roman Krejčí, jenž si to namířil rovnou na britského gólmana a překonal ho kličkou do bekhendu, bylo o osudu utkání velice brzy rozhodnuto. Další pohlednou akci na jeden dotek zakončil tři minuty před koncem první třetiny střelou z voleje Dominik Vít a zápas připomínal spíše trénink české družiny. To jen potvrdil pohotovou střelou Jaroslav Pauer, který ukončil gólový účet úvodní části.

Po necelé půl minutě od začátku druhé periody krásně vymíchal strážce britské svatyně Jaroslav Markytán a národní tým jen pokračoval ve hře z první třetiny. Dominik Vít dokázal svého spoluhráče za necelou minutu napodobit. Po devátém gólu se ale do klece Britů postavil Vindla, který však držel svůj tým bez další inkasované branky jen pár vteřin. Dokázal ho totiž obelstít při chuti hrající Ondřej Benedikt, jenž zkompletoval deset zářezů na pažbě. Čeští hráči si s Brity vyloženě pohrávali a na 11:0 zvyšoval po samostatném úniku Dominik Vít, pro kterého tento zásah zároveň znamenal hattrick. Utkání nepřestávali opanovat hráči se lvíčkem na prsou, a když českému týmu byla nabídnuta hra v přesilovce, tak ji po krásné individuální akci proměnil Otto Urbanec. Za malý okamžik ho doplnil již ve hře 5 na 5 Jaroslav Markytán a rozrůstající se debakl byl na světě. Další branku stihl ještě přidat Filip Izaj, který tak naplnil normu sedmi gólů za třetinu.

Nástup české dvacítky do závěrečné části byl opět mohutný, ale ta se gólu najednou nemohla dočkat. Je ale pravda, že si svěřenci Jiřího Mašíka se soupeřem už jen tak pohrávali a své akce chtěli vyšperkovat k té největší kráse. Zásah na 15:0 přišel až při dvojnásobné české přesile, kterou v gól přetavil před brankou Británie číhající Pavel Krajíček. Přesilovka 5 na 3 pokračovala i nadále a střelou od modré čáry vymetl síť v britské kleci tvrdě pálící Filip Izaj. Češi i nadále připomínali dobře naladěný stroj, což jen potvrdil ostrou střelou hned po buly Daniel Čermák a dvacet gólů se blížilo na dostřel. K těm bylo ještě blíže po zásahu Roman Krejčí a premiérové střelce v národním dresu Martina Samka, jenž zvyšoval na 19:0. Dvacátý gól na sebe nenechal dlouho čekat a zasloužil se o něj Filip Pecina. To by ale nebyl český tým, aby znovu nenaplnil kvótu sedmi gólů za třetinu. O zásah na konečných 21:0 se zasloužil Miroslav Franěk.

Jiří Mašík, trenér reprezentace U20: "Zápas jsme chtěli odehrát s respektem k soupeři. Británie se mi vždy líbila jejich přístupem k soupeři, ale dnes mě Britové trochu naštvali, protože za rozhodnutého stavu 11:0 nám zranili jednoho z klíčových hráčů. Tohle se prostě nedělá, ani jsme hráče nenabádali, abychom dali co nejvíce gólů, ale chování Britů bylo absolutně zbytečné. Doufám jen, že Špáča (Martin Spaček pozn. red.) bude v pořádku."

Velká Británie U20 vs. Česko U20 0:21 (0:7, 0:7, 0:7)

Branky a nahrávky: 1. Gabriel (Förstl, Čermák), 2. Benedikt (Gabriel, Urbanec), 7. Krajíček (Franěk, Samek), 9. Kohout (Špaček, Förstl), 10. Krejčí (Urbanec, Benedikt), 12. Vít (Pauer, Švarc), 13. Pauer (Vít), 16. Markytán (Franěk, Krajíček), 17. Vít (Pauer, Švarc), 20. Benedikt (Urbanec, Izaj), 22. Vít (Pauer, Krajíček), 25. Urbanec (Krejčí, Benedikt), 25. Markytán (Krajíček), 25. Izaj (Krajíček), 36. Krajíček (Krejčí, Urbanec), 36. Izaj (Franěk, Samek), 39. Čermák (Krajíček), 41. Krejčí (Urbanec), 41. Samek (Franěk, Benedikt), 43. Pecina (Franěk), 45. Franěk (Pecina, Kohout).

Česko: Kráčina (Mroviec) - Vít, Čermák, Izaj, Jiřík, Krejčí, Krch, Pecina, Samek, Vodrážka, Benedikt, Förstl, Franěk, Gabriel, Kohout, Krajíček, Markytán, Pauer, Šrámek, Švarc, Urbanec, Špaček.