Reprezentace

Naděje na zlato zůstává! Dvacítka porazila Kanadu 4:2 a Švýcarsko 7:2

Čtvrtek byl pro reprezentaci do 20 let velmi náročný. Dopoledne nastoupila v klíčovém boji o finále proti Kanadě, který nakonec po výborném výkonu vyhrála 4:2. Večer ji však ale čekal další zápas, i ten čeští mladící zvládli - Švýcarsko porazili 7:2.

Český tým začal utkání proti jednomu z nejtěžších soupeřů Kanadě aktivně a díky aktivitě si velmi záhy Češi vybojovali přesilovou hru. Početní výhoda se českému týmu povedla, ale gól padl až krátce po návratu vyloučeného Kanaďana na hrací plochu, když přesnou ránou uspěl Daniel Čermák! Atraktivní souboj českého týmu s Kanadou přilákal do bratislavské haly řadu fanoušků, větší zastoupení měli čeští příznivci. Ti mohli sledovat i další šance českého týmu, který se dostal dvakrát zajímavě k ohrožení Parka, ale ten si svojí branku pohlídal. Největší nebezpečí znamenala šance Markytán, ale gólově se neprosadil. Postupem hry se do šancí dostali i Kanaďané a Mroviec měl hlavně na konci třetiny hodně práce. To pálil Palmer a míček českému gólmanovi vypadl, ale zvládl ho přikrýt. Kanada mnoho šancí opravdu neměla, o to více mohlo české hráče mrzet, že dostali necelou minutu před koncem první části gól z hole Erica Meyera, který šel se svými spoluhráči do akce tři na jednoho.

Druhou periodu zahájily oba celky opatrně s vědomím, že každá chyba by mohla být třeba rozhodující. Ve druhé části se začalo také na hřišti přiostřovat, zejména poté, co se prosadil střelou z dálky Martin Špaček a poslal náš tým znovu do vedení. Čeští reprezentanti měli i další šanci v podání Kohouta, který neuspěl, na druhé straně se pak zaskvěl brankář Mroviec. Kanaďané byli hodně nervózní a dělali chyby, z nichž pramenila vyloučení. Necelé čtyři minuty před koncem druhé periody byl jeden z kanadských hráčů vyloučen za seknutí do gólmana Mroviece a český tým přesilovku využil, když do branky spadlo spíše nahození od Urbance. Český tým se dostal ve druhé části ještě jednou k ohrožení branky Parka a ten měl opět plné ruce práce, ale nakonec míček dokázal udržet pod svojí výstrojí před dotírajícími hráči české dvacítky.

Velmi důležitý byl vstup do poslední části. Český tým po motivačním proslovu trenéra Mašíka na Kanadu vlétl a hned po půl minutě proměnil šanci tři proti jednomu zásluhou Jaromíra Markytána. Češi měli možnost si svoje vedení definitivně pojistit pátým gólem, jenže Izaj se neprosadil. Po čtvrtém gólu českého týmu Kanaďané zkusili zařadit vyšší rychlostní stupeň, což se jim povedlo, ale šance Beltera nebo Woodmana skončily na Mroviecovi nebo pozorné obraně. Kanada se snažila s výsledkem něco ještě udělat, ale nakonec se dočkali hráči zpoza oceánu trefy až v samotném závěru. Graydom Woodman skóroval půl minuty před koncem ve dvojnásobné přesilovce. Český tým už vedení udržel a porazil Kanadu 4:2.

Česko U20 - Kanada U20 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Čermák (Urbanec, Gabriel), 20. Špaček (Markytán, Kohout), 28. Urbanec (Mroviec), 31. Markytán (Špaček, Zvonek) - 15. Meyer (Catchpole), 45. Woodman (Laurencelle, Ceraldi)

Hned na úvod večerního utkání se čeští hráči pustili do Švýcarů bez sebemenších servítek a ve čtvrté minutě se do zajímavé akce dostal Vít, který ale z mezikruží napálil pouze tyč švýcarské klece. Poté nebyl uznán našim hráčům gól pro údajnou hru vysokou holí, ale ještě předtím bylo signalizováno vyloučení hokejbalistů s helvétským křížem na hrudi. Češi pak bleskově využili přesilovou hru po tvrdé ráně z vrcholu kruhů z dílny Romana Krejčího. I když se v dalším průběhu česká družina stále tlačila do přední linie, tak se paradoxně na druhé straně trefil Thomas Neveu. Ten z bezprostřední blízkosti zamířil mezi betony Grufíka a zajistil Švýcarsku vyrovnání na 1:1. Hráči se lvíčkem na prsou se mohli brzy dostat zpět do vedení, to by ale nesměl Benedikt trefit z otočky pouze břevno švýcarské svatyně. Ke konci úvodní části ale zůstal před brankou Ziörjena osamocený Jaroslav Pauer, jenž vymetl pavučinu v soupeřově kase. Stihl ho ještě doplnit Otto Urbanec, který zvyšoval na rozdíl dvou branek.

I druhá perioda se nesla po její většinu času ve znamení českého náporu, kterého dokázal využít důrazně si počínající Ondřej Benedikt. Švýcaři se sice snažili o rychlý kontr, ale většina jejich akcí končila již v samém zárodku. I tak se ale Grufík v pár případech měl co ohánět a čeští beci rozhodně nesměli nic podceňovat. To se jen potvrdilo v polovině utkání, kdy se Švýcarsko dostalo do rychlého protiútoku a po mnoha dorážkách nakonec českého gólmana přelstil Samuel Orsinger. Tomu ale radost dlouho nevydržela, jelikož za pár vteřin zvedal ruce nahoru po gólech dychtivý Tomáš Jiřík, jehož rychlý přesun do útoku byl efektivní. Do konce prostřední části přišel ještě jeden gólový zásah, o který se postaral v přesilovce z dálky pálící Roman Krejčí a zvyšoval tak na 6:2.

Závěrečná část zprvu moc pohledného hokejbalu nepobrala, možná i proto, že česká družina sebejistě kráčela pro vítězství. I tak ale lvíčata stále byla jako pravé šelmy, Švýcaři se jim však snažili oplácet stejnou mincí a bojovalo se o každý metr hrací plochy. Pohlednou akcí rozvířil děj třetí patnáctiminutovky Urbanec, který se ve vlastním oslabení proháčkoval až před švýcarského muže v masce, ale klička do bekhendu mu nakonec nevyšla. Češi ale smutnit nemuseli, jelikož jejich tlak byl nakonec využit Markem Švarcem střílejícím z první z vrcholu kruhů. Jeho gól tak určil konečný stav zápasu.

Jiří Mašík, trenér reprezentace U20: "Se Švýcarskem to byl pro nás pátý zápas ve čtvrtém dnu a dostavila se tak únava. Kluky jsme proto nabádali, aby vstřelili rychlé góly a dostali se do herní pohody. Je ale těžké hrát neustále naplno navíc když jsme dopoledne odehráli nesmírně těžký duel s Kanadou. Pro nás je proti Švýcarsku důležité vítězství, a že se nikdo nezranil."

Česko U20 vs. Švýcarsko U20 7:2 (3:1, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Krejčí (Krch), 13. Pauer (Vít), 15. Urbanec (Benedikt), 19. Benedikt, 25. Jiřík (Krejčí), 27. Krejčí (Špaček), 40. Švarc (Vít) – 9. Neveu (Mermoud), 25. Orsinger (Neveu).

Česko: Grufík (Kráčina) - Vít, Čermák, Izaj, Jiřík, Krejčí, Krch, Pecina, Samek, Vodrážka, Benedikt, Forstl, Franěk, Gabriel, Kohout, Krajíček, Markytán, Pauer, Šrámek, Švarc, Urbanec, Špaček, Zvonek.

Tabulka:

1 USA 5 5 0 0 45 : 6 10

2 SLOVENSKO 5 4 1 0 50 : 4 9

3 ČESKÁ REPUBLIKA 5 4 0 1 34 : 9 8

4 KANADA 5 3 1 1 32 : 8 7

5 RAKOUSKO 3 0 0 3 1 : 17 0

6 ŠVÝCARSKO 4 0 0 4 6 : 31 0

7 VELKÁ BRITÁNI 3 0 0 3 1 : 46 0

8 POLSKO 4 0 0 4 2 : 50 0