Reprezentace

Zápas s Kanadou bude stěžejní, uvědomuje si po výhře U20 nad Polskem Jiřík

Reprezentanti do 20 let mají za sebou povinné vítězství nad Polskem (15:0), které se v závěru utkání snažilo české hráče zbytečně vyprovokovat, ale ti se rozladit nenechali.

Lvíčata se tak dobře naladila na čtvrteční ranní duel s Kanadou, který bude pro české barvy nesmírně důležitou záležitostí, což si uvědomuje i obránce s útočnými choutky Tomáš Jiřík. Ten se však proti Polsku trefil na mistroství světa vůbec poprvé. „Spadl mi kámen ze srdce,“ směje se.

Jak se hodnotí zápas s Polskem, které na závěr utkání předvádělo zbytečně agresivní styl?
To jak bláznili, asi patří k jejich mentalitě nebo nás chtěli vyprovokovat, ale spíš to pramenilo z jejich frustrace. My jsme si byli vědomi, že se nesmíme ničeho takového dopustit, jelikož nás čeká ve čtvrtek ráno náročný duel s Kanadou a každý trest znamenající vyřazení některého z nás by byl velkou hloupostí.

Posílila vás vysoká výhra nad Polskem do dalšího nesmírně důležitého zápasu s Kanadou?
Za výsledek jsme nesmírně rádi. Tým se lepší každým zápasem, začíná si vše sedat a věřím, že naše výkony půjdou i nadále nahoru. Doufejme, že další utkání to bude ještě lepší a předvedeme výkon, který povede k důležité výhře.

Proti Polsku si po tvém prvním gólu sebral míček z branky, znamená to tvůj vůbec první gól v reprezentaci?
Byl to můj vůbec první gól na mistroství světa, takže jsem byl za něj šťastný hlavně proto, že to je moje již třetí mistroství a konečně jsem se dočkal.

Dost často jsi vidět v situacích, kdy se řítíš na soupeřovu branku, a to plníš úlohu obránce. Čím to?
Tento styl podpory útoku mám zažitý z Hradce Králové, kde jsem celou sezonu nastupoval po boku Hráby (Jan Hrabica - pozn. red.), který se toho také nebojí, a mám to od něj odkoukané. Snažím se tedy hodně podporovat útok, ale občas mi to trenéři zakazují, protože se ženu dopředu až moc. (smích)

V dalším utkání na vás čeká možná nejdůležitější utkání na šampionátu s Kanadou, souhlasíš?
Určitě ano. Nejtěžší oříšek je napěchovaný program, kdy na Kanadu jdeme už v deset hodin ráno. Je však dobře, že jsme utkání s Polskem zvládli velice dobře a únava nebude tak velká. Ráno se brzy nasnídáme a připravíme se na Kanadu, jak nejlépe to půjde!