Reprezentace

Nováček z Polska utrpěl debakl, dvacítka ho přehrála 15:0

Čeští hokejbalisté do 20 let si po prohře s USA a výhře nad Rakouskem připsali na své konto další dva body. Ve středu večer smetli nováčka z Polska 15:0 a dostali se na čtvrté místo v tabulce.

Český tým neměl mít proti Polsku větší potíže, a také se to potvrdilo hned v úvodu. Klid na hokejky české dvacítky vnesl první rychlý gól v podání Jana Gabriela a další trefy na sebe nenechaly dlouho čekat. Mezi obranou prošel obránce Tomáš Jiřík a s přehledem zavěsil. Češi byli při chutí i v dalším vteřinách, ale prosadili se nakonec až v desáté minutě. Od modré vyslal pumelici Martin Krch a míček skončil v brance. Dvacítka dostala šanci navýšit své vedení ve dvouminutové přesilové hře pět na tři, kterou beze zbytku využila díky trefě Jana Gabriela a do branky došel i pokus z hole Martina Špačka. Závěr první periody pak ještě nabídl dvě branky, které dali hráči z Plzně. Nejprve se znovu od červené trefil Martin Krch a střela z mezikruží od Dominika Víta také skončila na místě určení.

Utkání, které se hrálo většinu času na jednu branku, mohlo nabídnout gól i na začátku druhého dějství, kdy do dobré šance naběhl Benedikt, ale trefil pouze tyčku polské klece. Český tým se prvního zásahu ve druhé třetině dočkal v její polovině a úspěšným střelcem byl Jan Gabriel, který si díky tomuto gólu zkompletoval hattrick. Druhá třetina byla sice pod navládou českého výběru, ale dočkal se pouze dvou gólů, ten druhý dal v závěru třetiny po pohledné kličce Jaromír Markytán.

Zápas před zraky pouze hrstky českých fanoušků ve třetí třetině nabídl jasnou převahu ze strany českého týmu. Za český tým se nejprve trefil Martin Kohout, po něm mířil do černého Martin Krch a od modré trefil přesně skulinku i Tomáš Jiřík. Polský gólman Markiewicz, musel v polovině třetí části čelit i trestnému střílení, ale Pauer jej nepřekonal. V závěru utkání se Češi ještě třikrát trefili díky Romanu Krejčímu, Jaromíru Markytánovi a Filipu Izajovi.

Jiří Mašík, trenér reprezentace U20: „Soupeř nebyl z nejkvalitnějších, ale my jsme se chtěli hlavně naladit na Kanadu. Kluci k tomu přistoupili dobře, pohybovali jsme se, stříleli a byla jen otázka, kolik gólů padne.“

Česko U20 - Polsko U20 15:0 (7:0, 2:0, 6:0)
Branky a nahrávky: 2. Gabriel (Benedikt, Maryktán), 6. Jiřík (Franěk), 10. Čermák (Špaček), 12. Gabriel (Franěk), 13. Špaček (Zvonek, Krejčí), 14. Vít (Pauer), 14. Krch (Špaček, Zvonek), 24. Gabriel (Benedikt, Urbanec), 24. Markytán (Izaj), 31. Kohout (Špaček, Krch), 32. Krch (Špaček), 33. Krejčí (Jiřík), 44. Krejčí (Špaček, Krch), 45. Markytán (Samek, Jiřík), 45. Izaj (Pecina, Švarc)