Reprezentace

Dvacítka vstoupila do MS porážkou s USA, pak smetla Rakousko

Čeští mladíci do turnaje hráčů U20 nevstoupili ideálně, když podlehli reprezentaci USA 2:5. Vše si ale vynahradili ve večerním duelu, který vyhráli nad Rakouskem 6:0. Hattrickem se blýskl kapitán a hlavní hvězda utkání Dalimil Zvonek.

Pro český tým do dvaceti let nezačal úvodní zápas turnaje vůbec dobře. Už po dvaceti vteřinách byl vyloučený Čermák a na konci první minuty hráči USA využili početní výhodu zásluhou Nicholase DelleChianieho. Český tým se mohl dostat do zápasu poměrně záhy, jenže nabídnutou přesilovku nevyužil a následně neuspěl v úniku kapitán Zvonek, který byl hákován, ale sudí nakonec amerického obránce pouze vyloučil bez trestného střílení. Reprezentanti USA založili svůj výkon od začátku hlavně na rychlosti. Američané byli navíc důrazní v soubojích u mantinelu, na což doplatil Kilcourse, který dostal trest na pět minut a do konce a českému výběru nabídl velmi zajímavou možnost na srovnání, jenže dlouhou přesilovku český tým nevyužil a velkých šancí také neměl mnoho.

Zbytek pětiminutového vyloučení se přenesl ještě do druhého dějství, ale ani v něm se českému týmu nepovedlo vyloučení amerického hráče potrestat. A tak Američané přišli s druhým přesným úderem z hole Jeffreyho Hamelina. Češi mohli dát kontaktní gól hned vzápětí, jenže Špaček Jonese nepokořil a perfektní zákrok vytáhl zámořský gólman i proti pokusu Zvonka. Českým tým přidával sice na obrátkách, ale bohužel v tom přišel další přesný projektil z hole Vinnieho Tumminella. Český výběr dostával jednu ránu za druhou a ještě s jedním zásahem přišel v posledních vteřinách Mathew Kiesel, který překonal z úhlu Mroviece.

Český tým měl velkou snahu odrátit nepříznivé skóre, ale rychlí hráči USA mnoho možností české reprezentaci nedali. Přesto se Češi nakonec prosadili! Zblízka překonal jinak výborného Jonese Dalimil Zvonek a za tři minuty to bylo už jen o dvě branky, když od červené zacílil naprosto přesně Roman Krejčí. Američané si vzali po druhém českém zásahu oddechový čas, který jim dodal znovu sebevědomí a český tým znovu měl problém projít přes dobře postavenou obrannou řadu. Český tým ve snaze ještě srovnat zkusil hru bez brankáře, ale pouze inkasoval, když prázdnou klec trefil Jonathan Ruiz.

Jiří Mašík, trenér reprezentace U20: "Nepřistoupili jsme k tomu dobře, byli jsme zbytečně zakřiknutí. Poslední dva tři týdny jsme se na něco připravovali, soustředili, ale dneska jsme to nepotvrdili. Nás nalomil hned začátek, brzké vyloučení a gól. Byli všude rychlejší, musíme se z toho ale rychle oklepat. Byla znát i nervozita, nedali jsme si pořádnou nahrávku. První dvě třetiny jsme nezahráli vlastně nic. Bylo to i o hlavách, jsem o tom přesvědčený. Místo zjednodušení hry jsme si to zbytečně komplikovali."

Česko U20 - USA U20 2:5 (0:1, 0:3, 2:1)
Branky a nahrávky: 36. Zvonek (Čermák), 39. Krejčí (Krch) – 1. DelleChiaie (Zimmerman, Hamelin), 18. Hamelin (Swift, Wilson), 25. Tumminello (Hamelin), 30. Kiesel (Kilcourse)

Úvod večerního utkání mezi českým týmem a Rakouskem rozhodně nebyl rozhodně žádným večerním bonbónkem pro hokejbalové labužníky. Ospalý úvod nabídl houževnaté bránění Rakušanů, mezi které občas pronikli čeští reprezentanti, ale skončili svou snahu maximálně na betonech Schluderbachera. První zajímavější příležitosti nabídla úvodní část až po deseti minutách a hned z toho byl gól pro český tým, který dal Martin Kohout. Český tým gólem ožil, ale ani přes tento fakt si v závěru nevypracoval větší šanci ke skórování.

Druhá třetina už v podání českého týmu byla o poznání lepší a bylo to znát hned po necelých dvou minutách, kdy rychle využil početní převahu gólem Martin Špaček. Český tým měl na hřišti převahu, ale až ve druhé části ji konečně začal více potvrzovat také góly. V polovině zápasu se prosadil poprvé v utkání a ne naposledy kapitán Dalimil Zvonek, který našel skulinu mezi betony gólmana. Dalimil Zvonek se dostal do další dobré šance opět v přesilové hře v závěru třetiny a znovu mířil neomylně.

Rakušané si v zápase mnoho šancí nevytvořili a na začátku posledního dějství přišla pro ně další rána, když z otočky umístil míček do sítě Dominik Vít. Český tým převzal jasně otěže zápasu do svých rukou, jenže právě v tu chvíli přišla i rakouská hrozba, kterou však pokryl připravený Grufík. Na jedné straně neuspěli Rakušané, na druhé se radovali hráči české reprezentace z dalšího zásahu a Dalimil Zvonek mohl slavit hattrick. Závěr třetí části více než hokejbalovou krásu nabídl hromadu vyloučení na obou stranách, ale gólu už se necelá třicítka statečných fanoušků nedočkala.

Jiří Mašík, trenér reprezentace U20: „Úvod nebyl dobrý. Chtěli jsme po hráčích, abychom hráli jednoduše a v rychlosti, ale nedařilo se nám to. Měli jsme tam sice nějakou územní převahu i střely, ale nepotvrdili jsme to. Nebyli jsme jako lajny v pohybu, to byl jeden z problémů. Po těch gólech se to trochu zvedlo, ale mohli jsme vyhrát daleko vyšším skóre a to skóre může být důležité. Není to zatím ono.“

Česko U20 - Rakousko U20 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Branky a asistence: 10. Kohout (Špaček, Gabriel), 17. Špaček, 23. Zvonek (Franěk), 29. Zvonek (Benedikt), 33. Vít (Švarc, Pecina), 34. Zvonek (Urbanec, Benedikt)

Program české reprezentace U20

ÚTERÝ 24.6.2014
(HALA A - hlavní aréna V. Dzurilly)
21:30 Česko – Rakousko 6:0

(HALA B – vedlejší aréna V.Dzurilly)
12:00 Česko – USA 2:5

STŘEDA 25.6.2014
(HALA A - hlavní aréna V. Dzurilly)
20:00 Česko – Polsko

ČTVRTEK 26.6.2014
(HALA A - hlavní aréna V. Dzurilly)
10:00 Kanada – Česko
(HALA B – vedlejší aréna V.Dzurilly)
20:00 Česko – Švýcarsko

PÁTEK 27.6.2014
(HALA B – vedlejší aréna V. Dzurilly)
10:00 Velká Británie – Česko

SOBOTA 28.6.2014
(HALA A - hlavní aréna V. Dzurilly)
17:00 Česko - Slovensko

NEDĚLE 29.6.2014
(HALA A - hlavní aréna V. Dzurilly)
17:00 zápas o 3. místo – U20
19:15 finále - U20
(HALA B – vedlejší aréna V.Dzurilly)
12:30 zápas o 7. místo – U20
14:45 zápas o 5. místo – U20