Reprezentace

Finální nominace se před mistrovstvím v Kanadě uzavře dříve, poodkrývá trenér Mašík

Začátek roku 2020 bude již brzy ve znamení několika reprezentačních kempů. Kromě toho, že svůj poslední půlrok přípravy směrem k juniorskému šampionátu zahájí výběr do 18 a 20 let, poprvé se od mistrovství světa na Slovensku sejde i mužská hokejbalová reprezentace. Na tu zamíří široký kádr plný nových jmen, který však již bude čekat hodně náročný program, jenž zahájí nový cyklus. Ten i tentokrát nabízí opět lákavý finiš - mistrovství světa v Kanadě! Na Čechy ale nejprve čeká hodně náročná příprava, která by měla pomoci k vylepšení loňského čtvrtého místa.

V Košicích nás o třetí místo připravily individuální chyby 


Se začátkem roku 2020 pro Vás startuje nový cyklus, tedy jeden a půl roku práce směrem k dalšímu mistrovství světa. Jak a proč se pozměnil realizační tým oproti předchozímu období?
Realizační tým se zúžil na hlavního trenéra, jednoho asistenta, vedoucího týmu, kustoda a maséra. Na mistrovství do Kanady ještě pravděpodobně poletí fyzioterapeut Evžen Bruštík, který působil i v Košicích pro týmy mužů i žen. Po šampionátu v Košicích jsem měl schůzku s předsedou hokejbalového svazu Martinem Komárkem a vedoucím úseku reprezentací Milanem Maršnerem, kde jsme Košice detailně rozebrali. Z naší debaty nakonec vyplynulo několik bodů a jedním z nich bylo i případné zúžení realizačního týmu pro další cyklus, pokud bych mandát obhájil – v té době se ještě nevědělo, jestli budu pokračovat.

Když se tedy ještě jednou ohlédneme zpětně za Košicemi, proč tým, který v základní části válcoval své soupeře, hrál ve vyřazovací části jako vyměněný, akorát opačným směrem, než se tato fráze často ve sportu používá, a tedy nakonec neodvezl úspěch?
Hodně dlouho jsme to rozebírali, mluvil jsem nejen s kluky asistenty, ale i s hráči a lidmi, co tam byli, i co to sledovali. Není asi jedna věc, proč se to stalo. Musíme si přiznat, že už se Švýcarskem ve čtvrtfinále to bylo náročné a nepřesvědčivé – na druhou stranu, všechny týmy šly výkonnostně nahoru a troufám si říct, že mezi první čtyřkou mohlo být všech osm týmů ze čtvrtfinále. V semifinále Finové eliminovali naší hru ze skupiny, ze vzájemného zápasu se poučili. Vůbec se na to nechci vymlouvat, ale měli v týmu poloprofesionální hokejisty, kteří odehrají v sezóně s hokejbalem a play off kolem 100 zápasů. A ty zkušenosti v tom semifinále zkrátka uplatnili. Semifinále i zápas o třetí místo rozhodly zase momentální individuální chyby. Na druhou stranu souhlasím, že jsme z týmu nedostali úplně nejlepší výkon právě v rozhodující vyřazovací části. Trošku je to záhada, protože tým byl natěšený, připravený a nažhavený. Věřím, že si z té analýzy uděláme obrázek a dalším mistrovství světa budeme úspěšnější.

Jak už jsme zmínili, brzy Vás čeká první přípravný kemp v novém období, podle čeho jste tentokrát tvořili nominaci?
Ihned po schválení jsme se Slávou Švancarou začali pracovat a dávat nominaci dohromady. Řekli jsme si, že ji chceme vydat ještě před Vánocemi, aby měli hráči dost času se připravit. Vycházeli jsme z Košic a pak samozřejmě i dle aktuální formy některých hráčů. Hovořil jsem i s některými klubovými trenéry. Nakonec nám vyšla tato jména. Ale to neznamená, že jiní hráči o nominaci dál nemůžou zabojovat.


První kemp v letošním roce čítá již několik omluvenek 


Kde podle Vás bude muset národní tým v přípravě nejvíce přidat, aby nepřišel třeba další nečekaný výkyv výkonnosti v důležitých fázích vrcholného turnaje?
Jednou z největších změn je, že chceme na hráče vytvářet daleko větší tlak už od začátku přípravy. Hokejbalisté odehrají za rok velmi málo důležitých zápasů, a tedy zažijí i velmi málo vypjatých situací. Potom to může některým hráčům v prodloužení v semifinále mistrovství svázat ruce, nohy a hlavně hlavu. Tomu se budeme snažit předejít, už teď máme do Dobřan připravené věci, které na hráče vyvinou určitý tlak. Všichni reprezentanti musí mít jak se zkrátka říká “koule” a vzít na sebe odpovědnost, dodržovat taktické pokyny, a to i v poslední minutě finále, když bude tým vést nebo prohrávat o jeden gól. Nikdo nemůže jet na mistrovství to jen odehrát a zúčastnit se, nebo dokonce na výlet do Kanady!

Finální výběr na mistrovství světa v roce 2021 je sice ještě hudbou daleké budoucnosti, nicméně chcete jít směrem ještě většího omlazení kádru, než se stalo vloni? Nebo teď naopak chcete pracovat už dříve s užším výběrem, který by se případně doplnil nějakými hráči, jež chytnou formu až v průběhu tohoto období?
Vybrali jsme 30 hráčů, ale už teď víme, že je dost omluvenek – pracovní vytížení, zranění a hlavně turnaj v Plzni, kde hraje Plzeň a Hradec Králové, kterým jsme vyšli vstříc a hráče uvolnili pro potřeby klubů. My jsme bohužel jiný termín soustředění už vybrat nemohli, po zvolení byly haly plné. Takže nominaci doplníme hlavně o mladší hráče. Chceme vidět i minulé hráče z U20, jak se poperou s přechodem do mužské reprezentace. A také v letošní U20 jsou některá zajímavá jména a třeba i tito borci dostanou šanci po svém juniorském šampionátu ve Švýcarsku. Na druhou stranu, zkušenost v týmu určitě chceme také. Navíc plno hráčů nad 30 let prokazuje stále skvělou výkonnost. Je ale pravda, že kvůli Kanadě, kde se bude muset nominace nahlásit v předstihu, pravděpodobně kádr zúžíme dříve, než před Košicemi.

Ideální by bylo co nejvíce konfrontací v mezinárodních zápasech


Jaký je pro Vás vysněný model přípravy na těch nadcházejících osmnáct měsíců? Kolik kempů a přípravných zápasů byste ideálně chtěli mít?
Ideální by bylo co nejvíce konfrontací v mezinárodních zápasech, ale to je v hokejbalu velmi těžké. Máme spolupráci hlavně se Slovenskem. Švýcarští hráči si celou přípravu platí sami, takže je do Česka dostaneme jen jednou za celý přípravný cyklus. Tentokrát to bude pravděpodobně opět na turnaj v Plzni v únoru 2021. U nich to bohužel moc nejde, pronájem haly u nich je tak drahý, že turnaj spíše nechtějí pořádat. Do Finska kvůli financím letět nemůžeme. Není to úplně jednoduché sestavit přesně takovou přípravu, kterou bychom si přáli. 

Jaké jsou tedy momentální plány?
Čeká nás teď kemp v Dobřanech, poté v červnu kemp pravděpodobně v Pardubicích, v srpnu turnaj na Kladně. Následně v prosinci dvě utkání v Žilině se Slovenskem, v únoru zmiňovaný turnaj v Plzni se Slovenskem a Švýcary. A pak už kempy před odletem na mistrovství. Hráči si musí uvědomit, že na sobě musí pracovat celou dobu a ne půl roku před dvouletým vrcholem. A že na kempu nenabíráme fyzičku, tam už musí přijet stoprocentně připraveni. Všechny kempy budou hodně náročné a prověříme na nich, kdo jak bere reprezentaci vážně.