Reprezentace

Generálka dvacítky před MS: porazila legendy, prohrála s áčkem

Už v úterý 24. června začne v Bratislavě světový šampionát juniorských výběrů v kategoriích do 16, 18 a 20 let, na kterém bude česká reprezentace obhajovat medaile ve všech kategoriích. Dvacítka má za sebou předposlední kemp v Chrudimi a Pardubích, kde odehrála i dva zápasy.

Reprezentace do dvaceti let se v prvním ze dvou přípravných utkání před šampionátem v Bratislavě utkala s týmem, který vybojoval v kategorii U20 zlaté medaile na MS ve švýcarském Champéry v roce 2002. "Byl to první přípravný zápas závěrečné přípravy. Chtěli jsme po hráčích, abychom se prezentovali velkým pohybem, bojovností a samozřejmě, aby se projevili věci z tréninků," řekl k utkání hlavní trenér Jiří Mašík.

Ten s výkonem svého týmu až tak spokojený být nemohl, neboť dlouho vyrovnané utkání nakonec zlomila současná dvacítka v samém závěru. "Bývalí mistři světa ukázali, že to mají pořád v rukách a několikrát nás jednoduchou hrou přehráli. Dvě třetiny to bylo vyrovnané, potom se přeci jen projevilo, že jsme hráli na čtyři pětky a soupeři trošku došly síly. Udělali jsme dost individuálních chyb, to by se nám stávat nemělo," konstatuje Mašík

Utkání nakonec aktuální výběr do dvaceti let vyhrál v poměru 8:5, když se o góly výběru U20 postaralo hned osm hráčů: Špaček, Krejčí, Jiřík, Samek, Krch, Pecina, Švarc a Pauer. "Chtěl bych tímto ještě jednou klukům ze zlatého týmu poděkovat, že dorazili a přivezli i plno věcí z MS, takže kluci určitě získali při hře i společné večeři zkušenosti a motivaci," dodává Mašík k utkání.

V rámci závěrečné přípravy se dvacítka utkala v neděli v Pardubicích s reprezentačním A-týmem a začátek nebyl vůbec špatný díky gólu Zvonka. "Kluci si dopoledne po tréninku v Chrudimi chvilku sami sedli a vyříkali některé věci ze sobotního utkání. A na začátku to bylo znát. Do zápasu jsme vlétli nahecovaní a po 19 vteřinách dali gól, hned vzápětí jsme měli další šanci," komentuje start do utkání hlavní trenér.

Pro dvacítku však ideální začátek bylo to poslední, co se v utkání povedlo. "Áčko hru vyrovnalo a následně skóre otočilo. Nemůžeme si dovolit, navíc proti takovému soupeři, ani na chvilku povolit, a to se bohužel stalo. Ve druhé třetině jsme se snažili bojovat, ale prohrávali jsme souboje v rychlosti i u mantinelu. A pokud jsme se dostali do šance, tak jsme se málo tlačili do zakončení a do branky. Ve třetí části už nám došly síly z náročného soustředění a soupeř toho využil k navýšení skóre," doplňuje.

I přes porážku se tým pomalu stmeluje před vrcholem, který hostí už za pár dnů Bratislava. "Kluci se na střídačce hecovali a nemůžu říct, že by nežili, ale přeci jen to na těžkého soupeře nestačilo. Ze zápasu budeme mít DVD, takže si ho rozebereme na závěrečném soustředění v Břeclavi," říká hlavní trenér reprezentačního výběru do dvaceti let.

Dvacítka po utkání v Pardubicích uzavřela nominaci, ve které se nakonec hned několik hráčů vyřadilo kvůli zranění. "Po zápase jsme uzavřeli nominaci pro MS. Bohužel nás zranění připravilo o nějaké hráče a osobně mě moc mrzí zlomená noha Jirky Krejsy, který je opravdu smolař. Ten by jinak určitě na MS jel," uzavírá smutně Mašík.