Reprezentace

U20 zná širší nominaci na MS. Snad kluci na sobě pracují, doufá kouč Mašík

Do juniorského šampionátu zbývá něco málo přes měsíc a závěrečné přípravy jednotlivých týmů už nabírají jasných obrysů. Velmi zajímavý program čeká výběr do dvaceti let, jehož trenéři zveřejnili širší nominaci pro šampionát, na kterém chce vybojovat tu nejcennější medaili.

Jak jsou na tom hráči s výkonností a fyzickou kondicí?

Já věřím, že dobře. Samozřejmě kompletně to uvidíme na prvním kempu, ale hráče sledujeme, mluvíme s jejich klubovými trenéry, takže nějaký obrázek máme. A doufám, že sami kluci vědí, o co se bojuje a pracují na sobě i individuálně.

Bude velký rozdíl mezi hráči, kteří hrají extraligu a těmi co hrají "jen" v dorostenecké extralize?

Rozdíl tam samozřejmě nějaký bude, hráči se přeci jen trošku té dané soutěži přizpůsobí. My máme ve výběru hráče, kteří minimálně hrají mužskou 1. Ligu. Většina ale hraje stabilně extraligu mužů, což je pro nás hodně potěšitelné. Několik týmů extraligy prošlo generační obměnou a dalo šanci právě těmhle mladým klukům. A nehrají tam jen třetí pětky, ale jsou hodně vidět.

Doporučovali jste některým hráčům před jarní částí, aby si hledali angažmá třeba ve vyšší soutěži?

Tohle doporučení dáváme klukům od začátku nového dvouletého cyklu. Chápeme, že hokejbal není tak bohatý sport, aby někdo mohl dojíždět několik desítek kilometrů na tréninky a zápasy, když u nich v regionu se extraliga nehraje. U některých hráčů se to podařilo – viz Jarda Markytán z Prachatic do Kladna.

Je někdo, kdo svými jarními výkony výrazně překvapil?

Jak už jsem řekl, většina hráčů širší nominace hraje pravidelně extraligu a jsou vidět. To je příjemné překvapení a doufám, že to zúročí v těžkých zápasech MS. Samozřejmě jsou tam i hráči, kteří nás zklamali, jeden hráč byl kvůli výkonnosti vyřazen z A týmu půl roku před MS, což je nepochopitelné, když se chce prát o nominaci. Klukům celé dva roky říkáme, že fyzická kondice bude jedním z nejdůležitějších faktorů. Samozřejmě se do nominace nevešli všichni hráči, které jsme zkoušeli, ale třeba hlavně v útoku byl velký přetlak a vybírali jsme z cca 25 útočníků.

Někteří hráči už mají po sezóně, dostali nějaké pokyny na individuální přípravu?

Ano, pro některé sezóna skončila, naštěstí až minulý víkend, takže to není tak hrozné. Doporučili jsme hráčům, aby si domluvili tréninky s týmy, které trénují, nebo se domluvili ve skupinkách, kde to jde a chodili spolu. Musí na sobě pracovat každý sám, vědí, na čem potřebují zapracovat. Do prvního kempu zbývají přibližně tři týdny, takže je potřeba se dobře připravit. Samozřejmě by neměli zapomínat na regeneraci, sezóna je dlouhá, tak musí i tuhle složku do přípravy zapracovat.

Jaký bude program kempu v Chrudimi?

Na první kempu v Chrudimi máme pouze tréninkové jednotky, bez přípravného zápasu. Budeme se snažit kluky zapracovat na velké hřiště, budeme dělat situace 1-1, 2-1, 2-2, 3-2, 3-3, začneme už i se založením útoků, přechod středního pásma a obrannou činnost. Samozřejmě hodně zakončení s tlakem do brány. Částečně se budeme věnovat i přesilovce a nácviku oslabení, prokládat to budeme fyzickou zátěží.

Je seznam hráčů pro kemp v Chrudimi konečný, nebo je ještě možné, aby někdo přibyl?

Mezinárodní federace chce do 23.5 - tedy měsíc před MS - třicetičlennou nominaci, ze které musí vzejít ta závěrečná. Samozřejmě tam může dojít ke změně v případě zranění nebo nemoci, ale vybírat budeme z těchto hráčů.

Co čeká reprezentaci v dalších týdnech?

Následující víkend máme znovu kemp v Chrudimi, kde v sobotu budeme dvakrát trénovat a od 15 hodin se střetneme se zlatým týmem juniorů z Champery 2002.

To bude zajímavé utkání. Kde se zrodil tento nápad?

Je to další část motivace. Chtěl jsem naladit kluky, tak jsem se domluvil s panem Syblíkem, tehdejším trenérem a Petrem Novákem, který tenkrát tým vedl jako kapitán a pomohli mi to zařídit. Po zápase proběhne společná večeře a beseda. V tom týmu tenkrát hráli dnešní velké osobnosti našeho hokejbalu – například Petr Novák, Honza Bacovský, Libor Topolánek, Láďa Luka, Petr Urban, Michal Dědič, Michal Edl, Tomáš Friml a plno dalších borců. Věřím, že to pro kluky bude příjemné setkání a nasají od nich vítěznou vlnu.

Generálkou pak bude utkání s A-týmem?

V neděli budeme dopoledne trénovat ještě v Chrudimi a odpoledne se přesuneme do sousedních Pardubic, kde se od 15 hod střetneme ve velké hokejové ČEZ aréně s A týmem reprezentace. Po tomto utkání dojde k uzavření nominace pro MS.

Kdy se sejde tým před odjezdem do Bratislavy?

Týden na to. 21.-23.6. je společný kemp všech mládežnických reprezentací v Břeclavi, odkud v pondělí odcestujeme do Bratislavy. MS začíná v úterý.

Nominace:

Brankáři:

Petr Kráčina (HBC Plzeň), Adam Majerníček (HBC Alpiq Kladno), Jan Mroviec (TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice), Jonáš Grufík (SHC Opava)

Obránci:

Filip Pecina (Chrudim), Roman Krejčí (HBC Autosklo–H.A.K. Pardubice), Martin Krch, Lukáš Vodrážka (oba HBC Plzeň), Filip Izaj, Daniel Čermák (oba HBC ALPIQ Kladno), Martin Samek (HBC Enviform Třinec), Jan Černý, Tomáš Jiřík (oba HBC Hradec Králové 1988), Ondra Nespěšný (Kometa Polička)

Útočníci:

Pavel Krajíček (HBC Pento Most), Jaroslav Markytán (HBC Prachatice), David Šrámek, Martin Špaček (oba HBC ALPIQ Kladno), Jiří Krejsa (SK Hokejbal Letohrad), Martin Kohout (SK Kelti 2008), Dalimil Zvonek (HBC Vsetín), Marek Švarc, Jaroslav Pauer, Ondřej Benedikt (všichni HBC Plzeň), Miroslav Franěk, Vojtěch Žemlička (oba TJ KOVO Praha), Jiří Kasal, Otto Urbanec, Filip Forstl, Jan Gabriel (všichni HBC Autosklo–H.A.K. Pardubice)