Reprezentace

Soustředím hlavně na to, abych se poctivě vracel, uvádí Pavel Krajíček

Defenzivní forvard poctivě se zápas co zápas vracející pomáhat bekům likvidovat soupeřovy ataky - přesně tak by se dala v krátkosti vystihnout charakteristika mosteckého hokejbalisty PAVLA KRAJÍČKA.

Tomu patří místo v širším kádru juniorské reprezentace, na kterou čeká na konci června světový šampionát v Bratislavě. Útočník ze severu Čech je již druhým rokem stabilním členem extraligového Penta, který oproti minulému ročníku prodělal značný progres směrem nahoru.

Každý tým, který chce pomýšlet na úspěch, musí mít v týmu poctivě se vracející forvardy, kteří však umí i řádně zahrozit v přední linii. Jednoho takového hráče má v kádru i mostecké Pento, jenž v minulém ročníku bojovalo do posledních kol o záchranu, ale letos to je úplně jiný mančaft. Právě i Pavel Krajíček bojující o „triko“ v reprezentaci do 20 let, kde plní podobnou úlohu jako v mateřském klubu, pomohl Pentu k letos výborným výkonům, díky kterým se družina ze severu Čech na čtvrtém místě se ziskem 31 bodů ze 17 utkání – jen pro porovnání minulou sezónu měl Most na kontě 22 bodů po 22 zápasech základní části a umístil se na 10 místě.

Ačkoliv jarní část extraligy je již v plném proudu, tak světový šampionát v Bratislavě se už nezadržitelně blíží, je tvou velkou motivací se na MS probojovat?
Je to obrovská motivace, beru to jako životní příležitost. Za 12 let hokejbalového života jsem neměl větší motivaci.

Jsi jediným zástupcem z Mostu v širším výběru reprezentační dvacítky. Je to pro tebe velká čest a stojí tě to hodně dřiny, aby si ukázal nejen v reprezentaci své kvality?
Čest? To není asi to správné slovo, já si myslím, že je to docela zklamání, že tu v Mostě není víc nadanějších hráčů nebo spíš si myslím, že by nás mohlo být víc. Z dorostu jsme zůstali jenom tři hráči, já, Jirka Ježek a Dominik Papranec. Jak říkám, je to pro mě obrovská šance, takže se snažím na sobě makat, jak to jen jde.

Ve výběrech do 16 a 18 let si však chyběl. Čím si vysvětluješ tvůj progres? Je to i tím, že dostáváš velkou šanci v extraligovém mančaftu Penta?
Ano, je to rozhodně o tom, že dostávám šanci v áčku a jsem za ni nesmírně rád.

Za mužský mančaft Mostu si již nastupoval minulý ročník a dosáhl si své premiérové branky. V tom letošním ale na kanadské body stále čekáš. Těší tě aspoň jak to Pentu šlape?
Úspěch týmu je, nebo by měl být pro každého hráče to nejdůležitější. Mě osobně velmi těší, jak to Pentu po minulé nezdařené sezóně aktuálně jde. A co říct k individuálním statistikám? Každý hráč nemůže být jak „Brušťa“ (Čestmír Bruštík pozn. redaktora), kterému to tam spadne i ze záporného úhlu. Teď s Karvinou se to už prolomilo a body přišly, snad to takhle půjde i v dalších západech.

Čím si vůbec vysvětluješ takové zlepšení oproti minulé sezóně, kdy jste bojovali o záchranu ve spodních patrech tabulky?
Změnila se sestava, přišli hráči jako právě Čestmír Bruštík a vrátil se Sláva (Slavomír Švancar). Jiný důvod v tom nevidím.

Jakou úlohu máš vůbec v extraligovém celku? A co v reprezentaci do 20 let? Soustředíš se spíš poctivě na zadní vrátka nebo se s chutí ženeš i do předních linií?
Jako nejmladší hráč mám za úlohu nosit flašky a běhavý hokejbal. Do zimní pauzy jsem hrál defenzivního útočníka jak v Pentu, tak v reprezentaci. Nyní mě trenér Plachý přesunul doprava, takže si i rád zaběhám dopředu a tato úloha je pro mě myslím vhodnější. V reprezentaci se soustředím hlavně na to, abych se poctivě vracel a neměl záporné body v +/- hodnocení.

Co patří mezi tvé cíle nejen v blízké budoucnosti?
Nejbližší cíl je rozhodně dostat se do Bratislavy a porvat se tam o zlato. Další můj velký cíl je rozhodně dokončit úspěšně vysokou školu.