Reprezentace

Dvacítka se dokázala vzchopit a v Plzni skončila druhá

Pilsen Challenge 2014 - Suverénním vítězem dalšího ročníku tradičního turnaje v plzeňské hokejbalové hale se stala pořádající Plzeň, která nedala šanci ani jednomu ze soupeřů.

Druhé místo nakonec patří české reprezentaci do dvaceti let, která sice nevstoupila do turnaje vůbec dobře, ale v závěrečném dnu dokázala dvakrát vyhrát a díky tomu obsadit i druhé místo. Do šampionátu v Bratislavě ale stojí před českým výběrem ještě mnoho práce.


S několika novými tvářemi oproti sobotním zápasům vstoupila dvacítka do třetího duelu na turnaji Pilsen Challenge do utkání s Ružinovem. Utkání, které začalo ve velkém tempu, nakonec přineslo poměrně brzy první gól. Po pěti minutách hry využil zvláštního odrazu míčku Marek Švarc a poslal dvacítku do vedení. Ružinov byl po inkasované brance trochu zaskočený, ale i tak se jeho hráči pokoušeli o ohrožení Mroviece, i když ne třeba v takové míře jako v úvodních vteřinách. První dvacetiminutovka nakonec jiný zásah nenabídla, i když jednou došel míček za záda brankáře slovenského týmu po střele Krejsy, ale už před přechodem míčku do branky bylo pískáno kvůli jejímu posunutí.

Do druhé půle se trenéři dvacítky opět rozhodli pro změnu na pozici brankáře, aby daly prostor oběma připraveným gólmanům. Česká dvacítka měla do druhé části ještě lepší vstup než doté první, už po minutě a půl přidal druhý zásah David Šrámek. Postupem času se na hřišti začalo přiostřovat, zejména pak ze strany hráčů slovenského týmu. Slovenský celek se snažil ještě zdramatizovat utkání a povedlo se to díky Janu Križanovi, který snížil na 1:2 z pohledu svého týmu, ale po pouhých osmi vteřinách vrátil náskok dvou branek na české hole Filip Förstl. Český tým si v závěru druhé půle dokázal pohlídat svůj náskok a nakonec také zvítězit.

Do posledního utkání na turnaji nastoupili hráči dvacítky proti slovenskému výběru do dvaceti let. Český tým měl pro utkání jediný cíl, kterým byla výhra nad rivalem, který čeká Čechy nejspíše i na MS. Utkání začalo opatrnou pasáží hry, kdy jsme vyložené šance neviděli, ale český tým byl lepším. Velké příležitosti a také góly bylo možné vidět po polovině prvního poločasu, kdy nejprve neuspěl v dobré pozici Jaroslav Martykán, ale záhy spravil chuť českému týmu Miroslav Franěk. Do přestávky dokázal český tým ještě své vedení navýšit, o což se postaral David Šrámek.

Ve druhém poločase se svěřenci trenérů Mašíka a Kováříka snažili kontrolovat průběh utkání, což se jim vedlo výborně a navíc dokázali zasypat slovenskou branku množstvím střel, ze kterých vzešlo i množství gólů. Na tříbrankový rozdíl zvýšil Ondřej Benedikt, hned vzápětí pak přidal další trefu Filip Förstl. Český výběr hrál s velkým klidem a sebevědomím, které si následně ještě navýšil díky dalším zásahům. Trefil se Jan Černý, po výborném projetí mezi obránci Tomáš Jiřík, z voleje Miroslav Franěk a střelecký účet nakonec uzavřel přesnou trefou Jan Černý.

Celkové prvenství na turnaji Pilsen Challenge získala bez ztráty jediného bodu zaslouženě domácí Plzeň, za kterou skončila díky dvěma výhrám v třetím dnu turnaje česká dvacítka. Třetí pozice putuje do Švýcarska. Čtvrté místo obsadila slovenská dvacítka, která však nepřijela v nejsilnějším složení a pohár za pátou pozici pak z Plzně odvezli hráči slovenského Ružinova.

Konečné umístění:

1. HBC PLZEŇ
2. Česko U20
3. Švýcarsko
4. Slovensko U20
5. ŠHBK Ružinov Bratislava

Výsledky, statistiky i fotografie ze zápasů naleznete na www.hbcplzen.cz