Reprezentace

Kanada vyučovala, shodli se trenéři

MS Zvolen - Mladí čeští reprezentanti přivezli ze světového šampionátu dvě medaile. Výběr šestnáctiletých získal stříbro, osmnáctka zase bronz. Ovšem ze slovenského Zvolenu se čeští mladíci vraceli z rozporuplnými pocity. Oba výběry toužily po vyšších pozicích.

Šestnáctka stříbrná se slzami po finále

Šetnáctka to sice dotáhla to až do finále světového šampionátu, přesto v české kabině tekly po bitvě s Kanadou potoky slz. První zkušenost se zámořským hokejbal totiž nedopadla pro českou reprezentaci do šestnácti let slavně, ve finále prohráli Češi vysoko 1:8. „Je to zklamání. Měli jsme výborný tým, skvělou partu. Bohužel tenhle zápas dojem z předchozí dobré práce kazí. Přesto klukům patří dík, za posledí rok odvedli kus poctivé práce. Až do finále můžu mluvit jen v superlativech,“ tvrdí kouč národního týmu Milan Jelen.

Na šampionátu byli totiž Češi dlouho suverénní. Své soupeře přehrávali rozdílem třídy. Nezastavilo je ani Slovensko, které porazili 6:4. „Byli jsme lepší než Slováci, jen určitá taktická nevyzrálost nás stála pohodovější výhru,“ připomněl Jelen. Semifinálová výhra 10:0 nad Švýcarskem pak v českém týmu přiživila sebevědomí a zvýšila naději na úspěch proti Kanadě.

Jenže místo překvapení přišla krutá realita a zámořská lekce. „Kanada nás posadila zpátky na zem. Ale možná je to pro naše kluky, kteří jsou nadějí českého hokejbalu, dobře. Vidí, že na sobě musí pracovat, pokud se chtějí srovnávat s absolutní špičkou. Fakt, že dáte příděl týmům jako Rakousko nebo Švýcarsko, z vás ještě mistry nedělá,“ podotkl kouč.

Český výběr možná nakonec doplatil na lehkost, s níž do té doby porážel všechny soupeře. „Za celou dobu přípravy jsme nenašli celek, který by nás trvale dostal pod tlak. A pokračovalo to i na mistrovství,“ stěžoval si Jelen. Defenzivu šestnáctky neprověřili ani seniorské týmy hradce Králové a Rakovníka. A ve zvolenském finále si pak najednou česká obrana nevěděla s útočnou smrští Kanaďanů rady. „Znali jsme naše slabiny a přizpůsobili jsme tomu taktiku. Snažili jsem se hrát ofenzivně, napadat beky soupeře. Jenže krok jsme drželi jen první třetinu a pak došly síly. Z toho plynuly chyby a vyloučení,“ připustil trenér. Kvůli zraněním totiž Češi museli hrát jen se třemi lajnami. „Úplně se nám rozpadl druhý útok. Bylo to znát. Klíčoví hráči chodili na oslabení i přesilovky. V těch už jim ale chyběla síla, nedokázali jsme se prosadit,“ vysvětlil Jelen.

V závěru se už tým sesypal a Kanaďané čtyřmi slepenými góly navýšili skóre do rozměrů debaklu. „To skóre je příliš kruté. Kluci byli hodně motivovaní a vývoj zápasu už ke konci psychicky nezvládli. Osm gólů jsme si však nezasloužili,“ dodal trenér.

Osmnáctka po šesti zlatech z ME bronzová

Alespoň napodobit své mladší kolegy a zahrát si ve finále proti Kanadě. To byl zase sen českého výběru do osmnácti let, který se nakonec nesplnil. Stop hráčům v semifinále totiž vystavil výběr Slovenska. Češi se nakonec museli spokojit s bronzem. "Získali jsme medaili, naše vystoupení nemůžeme brát jako vyložený neúspěch. Ale po předchozích šesti triumfech na mistrovství Evropy jsme určitě pomýšleli výš," přiznává trenér českého výběru Tomáš Macko.

Přesto si tým proti Kanadě zahrál. Hned v úvodu turnaje s ní prohrál 1:7. "Pro naše hráče to byla velká škola. Kanada je úplně někde jinde, ve Zvolenu vyučila všechny týmy," rozplýval se nad hrou pozdějších šampiónů kouč. Na očekávanou finálovou odvetu ale nedošlo. Po povinných vítězstvích s outsidery tým dokráčel až do semifinále, kde však nestačil na naše východní sousedy. "Dali jsme do toho vše, veškeré síly i umění, byl to náš nejlepší zápas na šampionátu. Bohužel to nestačilo," krčil rameny Macko.

Podle něj Češi zaplatili daň za to, že v nominaci mají pouze čistokrevné hokejbalisty. "Myslím si, že je to jediná správná cesta pro rozvoj hokejbalu. Slováci k tomu přistupují jinak a v týmu měli asi deset hokejistů. Samozřejmě to bylo hodně znát, ale takhle to my řešit nechceme," upozorňuje Macko.

V českém výběru by podle svých slov nic nezměnil. "S námi jelo to nejlepší, co letos běhalo po hřištích," tvrdí trenér. Po turnaji všem poděkoval. "Neměl jsem jim co vytknout. Nějaké chyby tam samozřejmě byly, ale ty dělá každý. Kluci bojovali, drželi při sobě, zápasy naplno prožívali . Po prohře se Slováky všichni seděli v kabině a brečeli," tvrdil Macko.

Za Kanadou zaostáváme, musíme zlepšit práci v klubech

Přímo ve Zvolenu sledoval výkony českých nadějí i místopředseda hokejbalového svazu Josef Kadaně. "Oba české výběry se prezentovali v dobrém světle. Šestnáctce jsem po výsledcích dával slušnou šanci na úspěch ve finále proti Kanadě. Bylo ale velmi dobře patrné, kde zaostáváme. Kanaďané si přes vysokou herní vyspělost hru nekomplikují. Hrají účelně, ale přitom technicky. Už i šestnáctiletí umí skvěle číst hru, reagovat na situace. Když vystřelí a to je častý jev (na rozdíl od českých hráčů), střela míří téměř vždy na branku. Vše hráči dělají samozřejmě v pohybu. V tom bychom měli zlepšit práci v klubech a už od žáků. Je to určitě efektivnější než se snažit například kopírovat jejich rituály, které si stejně nikdy pravděpodobně neosvojíme," podotkl Kadaně.