CROSSDOCK Extraliga

Nejmladší vítěz CROSSDOCK Extraligy: Úžasný pocit, rozplývá se Jan Čejka

Kert Park se v sobotu 16.6. naplno položil do mistrovských oslav po obhajobě loňského extraligového titulu.

Vítěz CROSSDOCK Extraligy jako nejmladší hráč v historii! Jak se toto označení poslouchá a co vaše pocity bezprostředně po vyhraném 5. rozhodujícím finálovém utkání?

Je to úžasný pocit, hned ve své první sezoně mezi muži vyhrát zlato. Když jsem přišel na jaro do Kert Parku, vůbec mě nenapadlo, že bych se tak mohl prosadit a hrát dokonce i finále.

Hned druhý den po rozhodujícím finálovém duelu vás čekal přípravný kemp reprezentace U16 v Poličce. Stihl jste si užít oslavy a nebyl jste na soustředění trochu unavený? (úsměv)

Trochu jsem si užil oslavy, ale i tak jsem toho moc nenaspal, zhruba tři hodiny, jelikož mi ve 4 hodiny ráno kluci volali (Palič a Péťa). Na začátku zápasu v Poličce to ještě šlo, ale ve třetí třetině už jsem moc nemohl (úsměv).

V play off jste dostal šanci ve čtyřech duelech, v tom posledním, nejdůležitějším jste hrál v základní sestavě, a to v pouhých 16 letech! Považoval jste si šanci od trenérů hodně a byl jste před stěžejním duelem nervózní?

Nervy nebyly až tak moc velké. Už v týdnu jsem se dozvěděl, že nastoupím a z předešlých zápasů jsem věděl, jaké to bude. Snažil jsem se plnit všechno, co po mě trenéři chtěli, tak snad jsem se jim odvděčil.

Rozhodující moment? Návrat Martina Kručka do zápasu i s roztrženým obočím

Pardubice se dvě třetiny více než držely, nevyužily pětiminutovou přesilovku, a navíc v ní inkasovali z hole Martina Kručka! Byl právě tento moment zlomový pro vaše vítězství?

Myslím, že hlavní moment spíš, když se Martin vrátil do zápasu i s roztrženým obočím, protože v tu chvíli měly Pardubice více ze hry, ale potom co se Martin vrátil, jsme zase začali hrát naši hru a tlačit Pardubice.

Co jste vůbec říkal na výkony Martina Kručka? Stylem ho dost připomínáte, snažíte se od něj brát hodně věcí?

Martin hrál celou sezonu výborně a hráči Pardubic to dobře věděli a snažili se ho jakkoliv zastavit i za cenu faulů. Naštěstí mu dali v posledním zápase trochu více prostoru, a to mu stačilo, aby rozhodl. Nejen od něho se snažím něco pochytit, ale od všech z týmu. Je toho více, ale na Martinovi si všímám hlavně jeho přehled hry, který nemá jen tak kdo.

Už v základní části jste v Kert Parku dostal hodně prostoru, v pěti duelech jste vstřelil 5 gólů a na stejný počet branek jste i nahrál. Čím to, že jste takový strmý skok tehdy ještě v 15 letech zvládl?

Dostával jsem hodně prostoru, a to i právě v lajně s Krůčou (Martin Kruček pozn. red.) nebo Fejfym (Tomáš Fejfar pozn. red.) a tím se body celkem nahnaly (úsměv).

V sezoně jste nastupoval i za mladší a starší dorostence Hostivaře. Mrzelo vás hodně, že jste se s mladším dorostem nedokázali probojovat na finálový turnaj?

Hrozně, obě vypadnutí (se starším dorostem v semifinále extraligy s Plzní pozn. red.) jsem nesl hodně těžce, měli jsme výborný tým. Bohužel v nejdůležitějších chvílích jsme udělali chyby, které nás stály zápas. Určitě se z chyb poučíme a příští rok se pokusíme vyhrát obě soutěže.

Světový pohár chceme vyhrát! Tým na to máme

Teď už vás po velmi výživné sezoně ale ještě čeká vrchol v podobě Světového poháru hráčů do 16 let v Přerově a Zlíně. Jak moc se na tento turnaj těšíte a věříte, že budete silným zámořským týmům z Kanady a USA konkurenceschopní?

Pro mě osobně to byla nejtěžší sezona, jakou jsem kdy hrál. Nastupoval jsem za 4 týmy a už v posledních zápasech jsem moc nemohl. Musím si teď dát do Zlína trochu volna a připravit se hlavně na to silově. Bude to velká akce, na kterou se všichni v kabině těšíme a určitě do Zlína nejedeme jen tak. Chceme to vyhrát, tým na to máme, teď to odehrát jen na 100% a o úspěchu nepochybuji!

Formáte turnaje, jenž je rozdělený do dvou skupin po pěti týmech, je neúprosný. Do finále postupují pouze vítězové základních skupin, takže si prakticky nemůžete dovolit zaváhat. Nebojíte se, že vás tento tlak, a ještě domácí prostředí sváže?

Nemyslím si, že jsme nějak pod tlakem, právě naopak. Fanoušci nás budou hnát dopředu a my se jim určitě odvděčíme na hřišti. To, že není semifinále a je to jako v Sheffieldu (v roce 2016 juniorské MS v Anglii pozn. red.) akorát teda, že nebyly dvě skupiny, tak to bude více náročnější. Když vyhrajeme 5 zápasů není co řešit a nereálné to rozhodně není.

Jak na vás působí před startem Světového poháru váš tým? V něm je několik dalších výtečných hráčů, kteří na mezinárodní úroveň rozhodně mají, jako například váš vrstevník Michal Macháček, kterýs mužským týmem Letohradu slavil v CROSSDOCK Extralize zisk bronzu.

Náš tým je hodně silný. Machy bude jeden z nejvíce rozdílových hráčů a v kabině to všichni ví, i proto dostal důvěru jako asistent kapitána, ale skoro každý může rozhodnout. Ale nesmíme se spoléhat na to, že budeme hrát jen na sebe, musíme hrát hlavně týmově a v přípravě to zatím vypadalo velmi dobře.

Autor Fotky: Pavel Kotyza (Jan Čejka měl ve finále i partu fanoušků z Hostivaře v podobě jeho mládežnickcýh spoluhráčů)