CROSSDOCK Extraliga

Play off Extraligy přineslo několik překvapení, Kert Park potvrdil dominanci

Sezona 2017/18 je minulostí. Základní část CROSSDOCK Extraligy naprosto ovládl pražský Kert Park, který si ve vyřazovacích bojích dokráčel pro obhajobu titulu z loňského ročníku.

Letošní ročník nejvyšší hokejbalové soutěže přinesl snad nejvyrovnanější záležitost za poslední roky. Konečné pořadí se totiž ve vyřazovacích bojích CROSSDOCK Extraligy výrazně zamíchalo. Po základní části páté pardubické Autosklo prohrávalo ve čtvrtfinále s ústeckou Elbou 0:2 na zápasy, ale sérii nakonec dokázalo otočit ve svůj prospěch, v semifinále si poradilo snad s největším překvapením letošní sezony v podobě Letohradu a ve finále bylo krůček od úspěchu. Autoskláři prohráli první domácí utkání v play off až ve čtvrtém finálovém duelu s pozdějším mistrem z Kert Parku!

Pražané začali svou cestu za obhajobou mistrovského titulu se Sudoměřicemi, jež se do play off probojovaly na poslední chvíli z osmého místa. Kert Park se setkal s nemalým odporem jihomoravského celku, který dokázal ve třetím čtvrtfinálovém zápase mistra překvapit. Pražané se ale pak nastartovali, což potvrdilo vymazání semifinálového oponenta z Hradce Králové 3:0 na zápasy. Piráti však ve čtvrtfinále šokovali celou hokejbalovou veřejnost, když po základní části s druhým Kladnem prohrávali 0:2 na zápasy a sérii dotáhli až do 5. rozhodujícího klání, v němž na půdě velkého favorita z Kladna uspěli, a nakonec se těší z celkového 4. místa, což je ze sedmé příčky rapidní skok.

Letohrad vyrovnal po 10 letech klubový rekord, Karviná oslavila postup

Hradecký čtvrtfinálový úspěch pomohl Letohradu. Ten vstoupil do čtvrtfinále překvapivou výhrou 2:1 na půdě po základní části třetí Plzně. Jeleni pak plzeňské mečouny rozstříleli 5:0 a v dramatické třetím čtvrtfinálovém klání udolali svého favorizovaného oponenta 2:1 po nájezdech, a i díky úspěchu královéhradeckých pirátů se mohli po prohrané semifinálové sérii s rozjetým Autosklem radovat z bronzových medailí, což je pro Letohrad největší úspěch za posledních 10 let. Jeleni zároveň vyrovnali klubový rekord a posun o tři příčky výše jako u Hradce Králové jen potvrdil vyrovnanost CROSSDOCK Extraligy.

Velké skoky o tři příčky tabulkou nahoru tak zažily tři východočeské celky, jež začínaly play off na půdách po základní části lépe umístěných celků. Své výsadní postavení na čele extraligové tabulky tak potvrdil jen Kert Park, který bude v příštím ročníku útočit na zlatý hattrick! Následující sezona 2018/19 by se pak měla odehrát po delší době opět se sudým počtem týmů. Dvanáctým účastníkem se totiž stal vítěz 1. Ligy z Karviné, v jejímž dresu zářil Martin Pala, který výraznou měrou pomohl k extraligovému titulu i pražskému Kert Parku a bude tak zajímavé sledovat, v jakém dresu příští sezonu odstartuje.

V útoku řádili Fejfar, Soukup a Bílý, junior Šimůnek nejlepším nováčkem

Nejužitečnějším hráčem se v play off stal Jan Bílý z pardubického Autoskla, který se vrátil k hokejbalu po florbalové sezoně a v kanadském bodování vyřazovacích bojů všechny předčil a nebýt jeho, Pardubicím by se možná husarský kousek v play off CROSSDOCK Extraligy vůbec nepovedl. Cenu Libora Topolánka tak obdržel po zásluze, Bílý ve vyřazovacích bojích nastřádal 22 kanadských bodů za 9 branek a 13 nahrávek. Cenu za nejproduktivnějšího hráče si po základní části vysloužil tahoun ústecké Elby Lukáš Soukup, který ve 20 zápasech nastřádal 23 gólů!

Nejlepším brankářem se stal Petr Mikl z mistrovského Kert Parku, když v průměru za jeden zápas obdržel pouze 1,71 gólů. Ocenění za nejlepšího nováčka obdržel Josef Šimůnek z Hradce Králové. Nejproduktivnějším hráčem základní části se stal Tomáš Fejfar z Kert Parku, jenž ve 20 duelech posbíral úctyhodných 44 kanadských bodů za 18 tref do černého a 26 asistencí. V play off byl pak nejpilnějším a nejpřesnějším střelcem, kdy se z gólu radoval v deseti případech.