CROSSDOCK Extraliga

Tuhý boj má vítěze! Kert Park dokázal na svém hřišti udolat Pardubice a slaví obhajobu

Je konec! CROSSDOCK Extraliga má svého letošního krále. Po pátém finálovém boji, který přinesl atraktivní podívanou, se k titulu probojoval stejně jako minulý rok celek z Lužin.

Úvod se povedl lépe domácím

Aktivní hra byla vidět hned ze začátku z obou stran, Kert Park se nejprve snažil Pardubice zatlačit a jít brzy do vedení. Hosté se však začali pouštět do rychlých výpadů a nabité Lužiny tak sledovaly hodně zajímavé utkání. Pražané však dostali v deváté minutě příležitost v podobě první přesilové hry, a tu hned využili ve velkou psychickou výhodu!

Plzák vypálil po buly od modré a před Stárkem jemnou tečí otevřel skóre zápasu Petr Danko - 1:0. Vzápětí měl ještě dobrou příležitost Martin Kruček, stejně ale jako ta od pardubického Urbana už využita nebyla a ze hřiště šly oba celky poprvé za jednobrankového vedení domácích.

Pardubice rozhodující fázi v titul nepřeměnily

Autoskláři v první periodě sice byli střelecky produktivnější, jenomže ani to nestačilo, i jim tak bylo jasné, že směrem dopředu musí být ještě více dravější. Plány ale zhanil faul Mokříže, který už po jedenadvaceti vteřinách dostal 2+2 minuty za nebezpečnou hru vysokou holí. Největší šanci ve čtyřminutové přesilové hře měl ale jenom Wróbel, jenž z prostoru před brankou Kert Park do dvoubrankového trháku svůj neposlal.

A tak Východočeši další minuty přečkali a přišli s trestem. Podepsala se o to trojice jedněch z nejzkušenějších hráčů, Vlasák nahrával na středový kruh pro Filipa, který naznačil střelu na branku, jenomže rychle vyslal míček na pravé křídlo, odkud se prudkou ranou z první prosadil nejproduktivnější a nejužitečnější hráč play off Jan Bílý - 1:1.

Dokonce pětiminutový trest pak dostal domácí Šperl, jenž poslal k zemi sekyrou do ruky nevybíravě Březinu, a Pardubice byly hodně blízko možná rozhodujícímu kroku k titulu. Ofenzivní motory Autoskla jely na plné obrátky, Mikl v brance měl plné ruce práce, Vlasák nejprve ve velké příležitost branku přestřelil a Česák poté nastřelil tyčku domácí svatyně! Přesilová hra nepatrně přesahovala také do třetí části, hosté ale věděli, že udeřit musí ještě předtím, než si Pražané o přestávce řeknou detailně taktické pokyny. Ani Březina jedenáct vteřin před druhou sirénou ale domácího strážce svatyně nepřekonal a prostřední perioda tak přinesla nakonec pouze vyrovnání Pardubic.

Faktor Martin Kruček rozhodl o osudu utkání

Začátek třetí části ještě přinesl zmiňovaný zbytek trestu Šperla, takže šanci pro hosty. Jenomže všechno dopadlo naprosto naopak! Martin Kruček si ve vlastním oslabení naběhl za modrou čáru soupeře, obtočil se kolem bránícího hráče a překvapil svižnou ranou brankáře Stárka – 2:1! Hostům to vadit ale nemuselo, protože zanedlouho si Bílý naběhl před branku, kam také dostal míček, ovšem v rychlosti ho nestihl zvednout přes beton už ležící Mikla, jinak by bylo opět vyrovnáno!

Pražané tak při své další přesilové hře udělali už definitivní krok za obhajobou. Přesilovou hru domácí sehráli opět na Martina Kručka, který se nemýlil ani deset minut před koncem a všem začalo být jasné, že Autosklo bude na Lužinách dvoubrankové manko stahovat už jenom těžko - 3:1.

O chvíli později o sobě dal vědět také nejlepší střelec play off Tomáš Fejfar, který před brankovištěm vybojoval míček a z otočky ho dokázal dostat do sítě - 4:1. Pardubice tak vzápětí musely opět po týdnu odvolat už osm minut před koncem brankáře a pokusit se o nemožné. A šance z toho byly, Bílý ale trefil pouze tyčku, hostům se navíc čas neúprosně krátil.

Danko pak jenom trefil prázdnou pardubickou klec a zanedlouho už mohly začít mohutné oslavy zisku mistrovského titulu, který jako minulý rok získal HC Kert Park Praha! Pardubice však také smutnit nemusí, s několika mladíky v sestavě dokázaly otočit už ztracené čtvrtfinále, bezpečně vyhrály semifinále v nejkratším možném čase s Letohradem, a jako jediné za poslední dva roky pořádně potrápit nyní už dvojnásobného mistra z Lužin!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

HC Kert Park Praha vs. HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 5:1 (1:0, 0:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 9. Danko (Plzák), 31. Kruček M., 35. Kruček M. (Fejfar, Pala), 37. Fejfar (Wróbel), 43. Danko – 22. Bílý (Filip, Vlasák).

Střely: 18:30, vyloučení: 4:3, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 1:0, rozhodčí: Kettner, Záhora.

Konečný stav série: 3:2 (3:2pp, 3:5, 2:5, 5:0, 5:1)

Kert Park: Mikl (Mroviec) – Blaško, Bureš, Nýdl, Rozenberg, Šperl, Dejneka, Kacuký, Dulava, Plzák – Kruček J., Kruček M. (C), Čejka, Postulka, Zvonek, Wróbel, Fejfar, Suda, Javorka, Pala, Danko.

Pardubice: Stárek (Dvořáček) – Urban, Zajíček, Mokříž, Novotný, Filip, Krejčí, Mašík R., Bucek A., Turyna – Moravec, Urbanec, Emmer, Březina (C), Staněk, Vlasák, Förstl, Bílý, Česák, Bucek J., Štefka.