CROSSDOCK Extraliga

Budeme se rvát, jak jen to půjde, tvrdí pardubický Březina. Co vzkázal Filipovi?

Pardubičtí hokejbalisté zvládli nervózní druhé finále CROSSDOCK Extraligy na Lužinách a před dvěma domácími zápasy srovnali stav série na 1:1. Kromě hattricku Petra Filipa se o to jedním gólem přičinil i kapitán Ondřej Březina.

Důraz je potřeba vždycky a všude

Po prvních zápasech pardubičtí hokejbalisté hodnotili výkon v superlativech, podařilo se ho ve druhém duelu posunout ještě na vyšší úroveň?

Posunulo se to v tom, že jsme dokázali konečně vyhrát. Štěstí se přiklonilo na naší stranu, vybrali jsme si to, co nám nepřálo v pátek.

Chtěli jste navázat především na povedenou druhou a třetí třetinu, povedlo se to?

Celkově zápas hodnotím kladně. Podařilo se nám vzít si ponaučení z první třetiny pátečního utkání, nyní jsme předvedli vyrovnaný výkon po celé tři třetiny. Plnili jsme, co trenér chtěl a co jsme si řekli. První finálový bod si do Pardubic odvážíme zaslouženě.

Hattrickem se blýskl váš spoluhráč Petr Filip. Hledáte ho při hře záměrně, protože víte, že má neskutečnou formu?

Všichni to vědí. My už si z toho děláme spíše srandu. Když se nás někdo zeptá, kdo má nejtvrdší střelu v mančaftu, tak už schválně říkáme někoho jiného. Péťa má střelu neuvěřitelnou, dává spoustu gólů, a kdybych řekl, že ho nehledáme schválně, lhal bych. Zase na druhou stranu ho musím trochu shodit z hrušky, protože dnes jeho druhý gól byl po obrovské chybě gólmana, gól v přesilovce pět na tři je povinností dát a třetí do prázdný. Gratuluji mu, ale jako (směje se). Dělám si samozřejmě srandu, je to úžasné. Podržel nás v Letohradu, ve stěžejních momentech je pro nás klíčovým hráčem a jsme za něj velmi rádi.

Nesmíme opominout i vaši branku na 3:2, díky které se zápas lámal. Je vaše hra v přesilových hrách založena především na důrazu do brankoviště?

Důraz je potřeba vždycky a všude, ve finále obzvláště. Mojí brance lze přičíst i velký podíl štěstí, balónek skákal na brankovišti a já ho jen hokejkou došťouchl za brankáře. Stojím tam spoustu času a je statisticky velmi pravděpodobné, že se míček někde vykulí a pak je to jen o štěstí, o dravosti se k němu dostat a dorazit ho za gólmana.

Tým má obrovskou sílu a vůli

Na druhé straně barikády je řada hráčů, s nimiž se znáte třeba z reprezentace. Jde v tuto chvíli kamarádství úplně stranou?

Naprosto, naprosto. Když přijdou po zápase, není vůbec žádný problém. Známe se, jsme lidi a pokecáme, ale jakmile se vleze mezi mantinely, je konec se vším a hraje se na krev. Ve hře je hodně, chceme vyhrát a uděláme pro to cokoliv, na kamarádské vztahy není čas. Pokud je po zápase potřeba vypnout, tak samozřejmě. Hráči musí umět věci rozlišovat. Myslím si, že kluci to umí, se mnou si užili už dost (směje se).

Kaňkou na vítězství Pardubic je zranění Jana Bílého. Když budeme spekulovat o jeho absenci ve třetím finále, jak výrazná ztráta by to pro Autosklo byla?

Zranění Honzy Bílého mě osobně strašně mrzí. Máme kusé informace o samotném zákroku. Je to ale stěžejní hráč, dává spoustu gólů v nejdůležitějších momentech, prostě hráč par excellence. Lhal bych, že nebude chybět, ale věřím, že bude v pořádku a k dispozici již na třetí finále. Nicméně dnes nám taky dlouho chyběl a my jsme dali hodně branek i bez něj. Tým má obrovskou sílu a vůli. Uvidíme, jak to půjde dál. Mým velkým přáním je, aby se brzy uzdravil, byl fit a pomohl nám už v sobotu. Zdraví má ale přednost.

Kert Park je odhodlán Pardubicím přerušit jejich domácí vítěznou sérii, jak bude zápas vypadat?

Těžko říct, myslím si však, že zápasy budou probíhat téměř totožně. Oba týmy hrají na maximum svých možností, k vidění je pohledný a emotivní hokejbal. Každý divák, ať už na tribunách či u televizních obrazovek, se musí bavit. Oba týmy mají co nabídnout a jak sami vidíte, je to strašně vyrovnané. Těžko říci, jak to dopadne. Obrovskou roli hraje domácí prostředí a já věřím, že obě utkání zvládneme na jedničku a nebudeme se už muset do Prahy vracet. Budeme se rvát, jak jen to půjde. Když to bude potřeba, tak i na pět zápasů.