CROSSDOCK Extraliga

Finálová bitva CROSSDOCK Extraligy trochu jinak: David Kuna vs. Jiří Mašík

Finálová série mezi Kert Parkem Praha a pardubickým Autosklem se nebude rozhodovat pouze na hřišti, zásadní roli hrají i trenéři.

David Kuna (trenér HC Kert Park Praha)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kdo jsem?

o mně… Charakterizovat sám sebe je strašně těžký, vždycky jsem se řídil heslem s nikým extra nediskutovat, vyslechnout názor druhého, dodržovat disciplínu. Život není vždycky spravedlivý, ne vždy vyjde všem vstříc. Život trenéra mě naučil, že se nikdy nezavděčíme všem. První tým Kert Parku trénuji nyní dva a půl roku, trénoval jsem již žáčky, mladší i starší dorost a B-tým. Když skončil trenér Tyburec, dostal jsem nabídku, učinil osobní rozhodnutí a lavičky jsem se ujal.

o mých přednostech.. Snažím se s hráči komunikovat na rovinu z očí do očí, věci si vyříkat dopředu a neobcházet problémy či nepříjemnosti. Nejsem takový a myslím si, že jsem člověk činu a překvapivého rozhodnutí. Nenechávám věci běžet samospádem, tím způsobem, že, když se nedaří, bych čekal, že se to zvrátí samo. To rozhodně ne.

o mých nedostatcích.. Někdy jsem impulsivní víc, než by bylo zdrávo. Člověk na tom neustále pracuje, navíc mě dohnaly už i problémy s hlasivkami. Křik musím eliminovat a snažit se myslet i na své zdraví.

o životním mottu.. Používali jsme ho i jako klub, máme to z filmu: Nemusí pršet, jen když kape. Takové motto, které by mohlo sedět.

o trenérském vzoru.. Netajím se tím, že jsem měl dlouhodobě možnost v klubu pracovat pod vedením Vládi Růžičky, v trenérské škole jsem s ním byl v bezprostředním kontaktu a má můj respekt. Má neuvěřitelné charisma, je to vynikající kouč, člověk, od kterého jsem se hodně naučil. Dlouhá léta jsem měl možnost sledovat trenéry pana Šindela s Petrem Novákem na Slavii, pak jsem měl možnost spolupracovat s panem Pomahačem. Těch trenérů je spousta, člověk si od každého svého trenéra vzal něco do řemesla.

co jako trenér nesnáším.. Když si hráči vymýšlí báchorky, proč něco nejde, proč nemůže z alibistického důvodu. Taky nemám rád, když mluvím před mužstvem a někdo mi do toho kecá. Na to jsem alergický, i třeba když si dva vzadu něco šeptají.

Jak vidím sám sebe?

od 1-10 (deset je nejvíc)

taktické pokyny: 8

výběr správných hráčů: 9

výbušnost: 7

zkušenosti: 5

kvalita tréninků: 8

kamarádský přístup: 3

Celkem: 40/60

Jsem lepší v..

Jsem lepší než Jiří Mašík v… tom, že nejsem takový kamarád s hráči.

Chtěl bych umět jako Jiří Mašík… zpracovat myšlenky pro mentální přípravu hráčů.

Vzkaz soupeři? Jirko,… budeš to mít s námi hodně těžký. Když nás v sérii porazíte, zvu tě na večeři. A když ne, tak taky. (směje se)

Jiří Mašík (trenér HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kdo jsem?

o mně… Jsem stále mladý trenér, který se snaží učit. Když to přeženu, zažil jsem toho už hodně, ale ne dost, abych měl zkušenosti. Učit by se trenéři měli celý život, protože trendy jdou neustále dopředu. Cesta do Pardubic vedla přes Chrudim, ze které, když tam skončila Extraliga, jsem šel za bratrem do Letohradu. Jenže jsem měl vyhřezlé ploténky a musel jsem skončit. Petr Fiala mi následně nabídnul trénování, dva roky jsem vedl právě Letohrad a následně jsem dostal nabídku od Petra Nováka do Hradce Králové. V roce 2010 jsem přešel do Pardubic, takže letos je to moje devátá sezona.

o mých přednostech.. Hokejbal mě pohltil a jsem ochoten mu obětovat strašně moc. Není den, kdy bych něco nevymýšlel, ať už vzhledem k finále či k reprezentaci. Hokejbal se stal nedílnou součástí mého života. Myslím si, že když jsem dlouho působil jako hráč, tak se dokážu dobře vžít do jejich pocitů a to vidím i jako přednost. Dokážu vycítit, jestli přidat nebo ubrat a jak se zachovat k hráčům. Umím správně motivovat a nastavit vítěznou mentalitu.

o mých nedostatcích.. Myslím si, že jsem občas hodně impulsivní a to pak ubližuje tomu, že úplně ne všechno mám pod kontrolou. V Pardubicích je to dané také tím, že jsem na lavičce bohužel sám, pořád řešíme pozici asistenta a snad se to v brzké době povede. Občas trochu vybouchnu a nesoustředím se na danou situaci.

o životním mottu.. Nikdy se nevzdávej, vše se dá dokázat. To říkal můj taťka, který v životě hrozně moc dokázal a byl neuvěřitelně akční. Myslím si, že to mám po něm.

o hokejbalovém vzoru.. Mám hokejový vzor a tím je jasně Otakar Janecký. Je to miláček, kvůli němu jsem hrál s číslem dvanáct, když pak šel do Finska, tak jsem si vzal 91. Když v Chrudimi zakládali hokejbalový oddíl, pojmenovali se Jokerit Chrudim, protože Ota byl ve Finsku a stal se čestným členem chrudimského klubu, měli s ním dokonce i besedu. Trenérský vzor přímo nemám. Už od svých pětadvaceti let jsem si doma kreslil cvičení, zaznamenával jsem je a věděl jsem, že mě trenérská kariéra jednou chytne. Když nyní sleduju hokej či jiný sport, snažím se sledovat chování trenérů a vzít si z nich něco pozitivního.

co jako trenér vyloženě nesnáším.. Celoživotně nesnáším nedochvilnost. Trošku mě mrzí, že ne všichni hráči tomu dávají maximum, což je ale dáno dobou. Pro nás byl prioritou hokejbal, dnes už je to jen jeden z dílků všech aktivit hráčů. Velmi si jich vážím, protože to jsou amatéři, kteří do hokejbalu investují svůj čas i peníze, ale co se bavím i s ostatními trenéry, podobné problémy jsou nejen v Pardubicích, ale všude. Na hráče prostě v tuto chvíli nemáme páky.

Jak vidím sám sebe?

od 1-10 (deset je nejvíc)

taktické pokyny: 7

výběr správných hráčů: 9

výbušnost: 6

zkušenosti: 8

kvalita tréninků: 9

kamarádský přístup: 9

Celkem: 48/60

Jsem lepší v..

Jsem lepší než David Kuna v… přístupu k hráčům a v proměňování nájezdů (směje se).

Chtěl bych umět jako David Kuna… využívat nové trendy. Já trénuji ještě s dřevěnou Titankou.

Vzkaz soupeři? Davide,… jste favorité, ale my budeme bojovat. Uvidíme se na modrý.