CROSSDOCK Extraliga

Letohradský kouč Tomáš Friml: Bronz přináší motivaci do další práce

Jedním z největších překvapení letošního ročníku CROSSDOCK Extraligy hokejbalu byl celek SK Hokejbal Letohrad. Ospalý začátek, jarní rozjezd a bronzový finiš.

Díky Královi si začali věřit i ostatní

Letohrad má za sebou nejlepší sezonu za posledních 10 let, co stojí za tak skvělým úspěchem?

Za úspěchem stojí zejména fakt, že většina mužstva hraje pohromadě již delší dobu a dobře si to sedlo. Navíc k nám během sezony přibyl Zdenda Král (profesionální hokejista z Benátek nad Jizerou pozn. red.), který nám nesmírně pomohl zejména střelecky. Tím, že je tým delší čas spolu, si zvykl na systém a bylo to vidět. Navíc nám jistě pomohly zkušenosti z loňského čtvrtfinále.

Pamatujete si na moment v právě skončeném ročníku, kdy jste si začal uvědomovat, že tento tým může dosáhnout historického výsledku?

Musím říct, že i když se nám podzim nevyvedl, co se týče výsledků, zápasy jsme odehráli velmi dobře. Sice jsme se trápili v produktivitě, ale, až na dvě nebo tři výjimky, se nám utkání povedla a my tak věděli, že tým sílu má. Známe ho už nějaký pátek, příchodem Krále se produktivita zlepšila. On nám prakticky sám několik výher vystřílel, ostatní si díky němu začali věřit a celkový projev mužstva se výrazně zlepšil. A s tím následně přišlo i zlepšení samotných výsledků.

Před play off jste v rozhovoru řekl, že uděláte vše pro to, aby defenzíva byla vaší dominantou. Povedlo se tak, jak jste si to představoval?

Je pravda, že na rozdíl od jarní části, se nám v play off ve hře v obraně až tak dobře nevyvedlo. Díky patří jednoznačně Honzovi Šimarovi, který nás hodně podržel, my jsme měli v defenzívě velké množství okének. Chtěli jsme na ní zapracovat zejména před semifinále s Pardubicemi, kteří mají výborné hráče. První a třetí zápas to v obraně šlo, ve druhém jsme propadali. Stále je co zlepšovat.

Jak zhodnotit čtvrtfinálovou sérii s Plzní? Málokdo čekal tak jednoznačnou záležitost..

Bylo to hrozně o štěstí. Kdo viděl naše zápasy v Plzni, musí souhlasit. Domácí nás dvakrát přestříleli, brankář Šimara pochytal neuvěřitelné věci. My jsme naopak ukázali, jak jsme produktivní, využili jsme šance, dokázali proměnit přesilové hry a to byl jednoznačně hlavní zlom celé série. U nás doma bylo třetí utkání vyrovnané, nájezdy byly následně loterií. Jenže Honza to znovu zavřel a bylo hotovo. Série vypadá výsledkově lehce, ale byla strašně těžká.

Bronzové medaile jsou završením výborné sezony

Letos byly v semifinále hned tři východočeské celky. Čím to, že se tak velké množství kvalitních hokejbalistů kumuluje právě zde ve východních Čechách?

Těžko odhadovat. Všichni pracují dobře s mládeží, takže je to třeba ten důvod, proč se letos umístili tak vysoko. Jsme rádi, že jsme v této společnosti. Nezlobil bych se, kdyby to tak bylo každou sezonu. Extraliga je ale stále vyrovnanější, vždyť letos nebylo před posledním kolem od třetího do devátého místa rozhodnuto.

Krátce po semifinálovém vypadnutí jste si na krk pověsili bronzové medaile. Chvíli bylo cítit zklamání, ale nyní s odstupem je třetí místo bráno jako úspěch. Je to podle vás maximum, čeho může Letohrad v současné době dosáhnout?

Bronzové medaile jsou pro nás skvělým završením výborné sezony a hodně veliký úspěch. Semifinále rozhodly hlavně individuality v pardubickém dresu, které zvládly důležité momenty lépe. My jsme bojovali a věřím, že semifinále přidalo další zkušenosti a hlavně motivaci do následujícího ročníku se neustále zlepšovat.

Hlavní příčinou semifinálových porážek s Pardubicemi byl fakt, že vám chyběl střelecký lídr. Je to místo, kde musí Letohrad do následujícího ročníku nejvíce posílit?

Určitě. Celý podzim jsme se trápili s koncovkou. Do šancí jsme se dostávali, ale góly nedávali. Musíme potrénovat zakončení, budeme se zlepšovat a střelce do následující sezony rozhodně najdeme.

Co práce s mládeží v Letohradu? Přináší nové adepty pro extraligu?

Práce s mládeží je zde dobrá. Letos se nám povedlo do týmu zapracovat několik dorostenců. Jmenovitě bych vypíchl například Filipa Faltuse, který vlastně celou sezonu, kromě doby, kdy chyběl kvůli zranění, odehrál v základní sestavě a to je na šestnáctiletého kluka obdivuhodný výkon. Dalšími z budoucností Letohradu jsou například Michal Macháček, Vojta Bogdány, David Levý či Lukáš Faltejsek. Nyní jsou v telecích letech, kde se to láme. Půjdou na školy a stát se může cokoliv. Věřím, že u hokejbalu zůstanou a pokud ano, tak je to velký příslib do budoucna.

Kdo podle vás bude ve finále úspěšnější a získá mistrovský titul?

Těžko říct. Myslím si, že Kert Park má zkušenější mužstvo, ale Pardubice už ukázaly, že se jen tak nevzdávají a že umí na svoji stranu strhnout i nepříznivý stav. Už s Ústím otočily sérii z 0:2 na 3:2, takže se stát může cokoliv. Bude to vyrovnaná bitva. Nerad tipuji, takže se musíme nechat překvapit.