CROSSDOCK Extraliga

Kladno bylo také favoritem, proč si z toho nevzít příklad? Vyhlíží Stárek finále

Přesto, že ve statistikách vyřazovacích bojů nepatří k nejlepším, a že na svém kontě nemá ještě ani jedno čisté konto, je brankář David Stárek oporou Autoskla, které přežilo ve čtvrtfinále klinickou smrt a po třech semifinálových výhrách se může těšit na finále CROSSDOCK Extraligy.

Co rozhodlo semifinále? Vůle a individuality

Pardubice dokázaly ve třech zápasech vyřadit jeleny z Letohradu a získaly tím vstupenku do ligového finále. Série proti šestému týmu základní části nebyla jednoduchá, oproti čtvrtfinálovému dramatu s Elbou však vypadala jako procházka růžovou zahradou. „Nakopl nás pátý čtvrtfinálový zápas v Ústí, kde jsme měli vyřazení na lopatě. Vyhrát tři zápasy za sebou s nožem na krku dodá týmu obrovské množství sil. Týmový duch se přenesl do série s Letohradem, v náš prospěch hrály také individuality v našem týmu,“ hledá příčiny postupu Autoskla jednička Mašíkova výběru David Stárek.

Na otázku, co tedy rozhodlo, reaguje naprosto jistě a neomylně: „Vůle. Jednoznačně. Chtěli jsme to urvat již v sobotu a to se naštěstí podařilo. Závěr byl velmi hektický, po tom, co jsme inkasovali, Letohrad hodně ožil. Náš zachránil Fíla (obránce Petr Filip, pozn. red.), který to suprově zavěsil,“ chválil autora dvou pardubických gólů brankář Autoskla.

Právě pardubičtí hokejisté se museli v Letohradu přizpůsobit povrchu, z plastu totiž přešli na asfalt. Aklimatizace proběhla velmi rychle, dle slov Davida Stárka však povrchu museli hokejbalisté z Pardubic přizpůsobit i taktiku. „Myslím si, že povrch hrál značnou roli. Pro brankáře je to něco odlišného, když celý rok chytá na plastu a pak přejde na asfalt. Vyzkoušeli jsme si to v Přelouči, ale v Letohradu je daleko lepší. Do kombinace to z naší strany moc nebylo, snažili jsme se hrát vzadu na jistotu, z čehož pramenil menší počet branek.“

O víkendu na kolo, následně sfouknout obhájce

V Letohradu se po sobotě chvilku smutnilo, následně slavilo třetí místo v extralize. V Pardubicích je to jiné. Nyní se totiž svěřenci reprezentačního kouče Jiřího Mašíka chystají na finálovou bitvu proti Kert Parku Praha. „Musíme se na to připravit. Každý je porazitelný, budeme se snažit něco vymyslet a porvat se o titul. Dva roky zpátky nás proti Kladnu také nikdo nepasoval na favorita, a také se konalo obrovské překvapení. Musíme si z toho vzít jako příklad a sfouknout je taky,“ motivuje brankář Stárek.

O následujícím víkendu má play off CROSSDOCK Extraligy volno, finálová série odstartuje až v pátek 1. června v přímém přenosu před kamerami ČT sport! Obě mužstva mají nyní na přípravu necelých čtrnáct dní, každý jí zvolí po svém. Co David Stárek? „Pauzu beru jako plus, každý má dost šrámů na těle. Mně přijde z opravny kolo, o víkendu se na něj vrhnu. O týden později se do toho obujeme a hezky zakončíme sezonu.“