Reprezentace

Spokojenost s výsledkem je, chyby se ale našly, nezastírá hlavní trenér dvacítky Friml

O víkendu se uskutečnily hned dva turnaje, na kterých se představily reprezentační výběry juniorů. Na Páňa Cupu, který se odehrál v Kladně, předvedli velmi dobrý výkon hráči z kategorie do dvaceti let.

Jsme spokojeni, jak se hráči prezentovali

Na silně obsazeném turnaji jste obsadili s výběrem U20 druhé místo, takže musíte být určitě spokojeni...

Spokojenost, co se týče výsledku, určitě je. Druhé místo na kvalitně obsazeném turnaji je dobré, ale o tom, na jakém místě skončíme, nám nešlo. Především šlo o to vidět hráče v zápasovém zatížení. A taky vidět hráče, které máme v širším výběru a nemohli se zúčastnit předchozího kempu. Také jsme spokojeni s tím, jak se hráči prezentovali. Po dobu celého kempu pracovali a chovali se tak, jak od nich očekáváme.

Před turnajem jste tedy neměli žádná očekávání?

Před turnajem jsme chtěli, jak jsem říkal, vidět hráče v zápasovém zatížení a vyzkoušet si, jak si k sobě hráči sednout ve formacích. Jak si dvojice a trojice hráčů na hřišti vyhoví, a jak to bude fungovat v zápase.

Překvapili Vás kluci svými výkony?

První dva zápasy jsme hráče nezatěžovali taktickými věcmi. Chtěli jsme, aby hráli aktivně, zbytečně nepřidržovali balónek a tlačili se do zakončení. Na nedělní utkání už jsme po nich chtěli nějaké taktické prvky do hry a hráči se na hřišti snažili plnit to, co jsme si řekli. A v některých případech to zvládali velmi dobře.

Největší problémy jsou v přechodu z obrany do útoku

V čem byla síla Vašeho týmu na turnaji?

Naše síla byla hlavně v pohybu hráčů této věkové kategorie. Jsou velmi rychlí a bylo to vidět i na hřišti, kde svým pohybem soupeřům dělali velké problémy.

V čem jste naopak viděli chyby, na kterých musíte ještě zapracovat?

Tak zatím největší problémy jsou v přechodu z obrany do útoku, kdy nám rozehrávka trvá zbytečně dlouho. Dále také v bránění v obranném pásmu. Ale tyto herní situace budeme ještě na příštích kempech trénovat.

Většina kluků nastupuje také za mužské výběry, byla třeba pro ně motivace i to předvést se před svými staršími kolegy?

Hráči mají především motivaci probojovat se na mistrovství světa, a to se snažili předvádět po celý turnaj. Někteří hráči si zahráli i za svůj klub, kde nastupují a jiní zase proti klubům, kde budou hrát v sezóně. Většinou to bylo v rámci hecování před zápasem.

Chceme se vždy připravit na konkrétní utkání

Do startu světového šampionátu ve Švýcarsku zbývá necelý rok. Je před vámi zajisté ještě hodně práce. Jaké máte plány na přípravu?

Práce je před námi samozřejmě spousta. Máme ještě necelý rok na to vybrat a připravit hráče na mistroství. V prosinci bychom měli sehrát přípravná utkaní v Žilině se slovenským výběrem do dvaceti let. To by mělo být pro tento rok vše. Příští rok máme v plánu několik kempů.

Už máte stanoveno, s jakými ambicemi budete chtít do Švýcarska odjíždět?

Ve Švýcarsku si chceme dávat postupné cíle, nevytvářet na hráče zbytečně tlak. Vždy je připravit na to konkrétní utkání, co nás čeká. Na každý zápas se kvalitně připravit, zvládnout ho co nejlépe a takhle jít zápas od zápasu. Já osobně nemám rád taková ty velká prohlášení rok dopředu, to většinou nedopadá dobře. Sebevědomí si chceme získávat naší hrou, kterou budeme předvádět na MS, a ne nějakými prohlášeními.


Individuální ceny:

Nejlepší brankář: David Stárek (HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice)

Nejlepší obránce: Jakub Laurinc (Reprezentace U20/HC Kert Park Praha)

Nejlepší útočník: Martin Špaček (HBC Kladno)